Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов Снимка: Архив
Петко Симеонов Снимка: Архив

Застрашени са бизнесите, които „хранят, транспортират, обличат, забавляват и приютяват хората, когато не са в собствените си домове“.
Ковид-19.
Последиците за офис икономиката са ярки. Наложи се поради пандемията работещите в офиси да се трудят от домовете си. Това се оказа по-продуктивно за компаниите и по-удобно за служителите. Ежедневното придвижване до офиса и обратно се оказа излишно.
Офис небостъргачи пустеят, затварят ресторанти, закусвални, офис обслужващи професии изпадат в дълбока криза, хотели и авиокомпании се задъхват, някои фалират. В Ню Йорк, повече от 1200 ресторанта са затворени за постоянно, и анализатори смятат, че една трета от малките предприятия на града като цяло може да се затвори завинаги.
Става дума за икономика за много милиарди.
Преминаването на офис културата към дистанционната работа променя драматично облика на съвременния град. Небостъргачите изглеждат обречени, многоетажното строителство няма бъдеще, пазарът на недвижими имоти се измества от центъра на градовете, общественият транспорт - подземен и надземен ще бъде принуден да се промени... Концепцията за град, формирана в индустриалната епоха, ще трябва да се преосмисли.