Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ковидкризата сякаш създаде критична маса от хора, които искат  тази “втора валута” най-после да изчезне

Един от главните мотиви за демонстрациите тия дни (преди ожесточението) бе недоволството срещу връзкарството. Изобщо към връзкарския капитализъм, който бе установен у нас.

Разбира се, това не е отговорност на ГЕРБ, но всъщност е най-големият проблем пред Бойко Борисов. Не блокадата на Орлов мост, а именно недоволството от връзкарството - т. нар. от Петър-Емил Митев втора мрежа. А именно системата от “знакомства и связи”, която действа като паралелна валута, и това е по-ценно от левовете, които имаш.

Така бе направена приватизацията и нашият капитализъм* бе заченат в грях. Първо от кадрите на БКП, които започнаха раздържавяването още при Живков чрез създаването на т. нар. търговски банки и дълговете, които трупаха към тях държавните фирми. После стипендиантите на “Конрад Аденауер Щифтунг” решиха да “погерманчат” навиците на традиционната славянската община. Вместо роднинско-съселянските връзки тръгнаха да ги заменят с партийните такива. Това е позитивно по принцип, защото традиционният непотизъм се заменя с някаква институциализирана форма. В Германия това е издигнато в изкуство - там след избори събират в Бундестага т. нар. председателски съвет и разпределят всички служби и блага, които произтичат от държавата. Като се резпределят пропорционално към партии, синдикати, религиозни общности, пол.

Но емисарите на KAS не отчетоха, че у нас липсва протестантска етика и само един от тези назначени приватизатори е лично отговорен за разорението и принудителната емиграция на поне 60 000 семейства.

Днес ГЕРБ просто го отнасят за 150-те години връзкарско общество, в което да познаваш подходящите хора, е по-важно от това да имаш пари или специални лични качества и предприемчивост.

Силните антивръзкарски настроения са най-съществената социална промяна в България, настъпила с COVID кризата, и всички, които претендират за народната любов, за да управляват (независимо кога ще има избори), трябва да ги вземат предвид. Това се отнася не само за демонстрантите в София. Такива настроения има навсякъде в страната, дори и да не се показват толкова ярко.

Това е главната обществена тема днес. Не е Путин, Сорос, Ердоган, Тръмп, Зелената сделка или Западните Балкани. Сякаш има критична маса за ликвидирането на тази “втора валута”. И който убеди народа, че това ще се промени, ще е победителят от кризата.