Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАКИР: Димитър Балев е еднакво сръчен с ножицата и с шестте струни на китарата си.
ФАКИР: Димитър Балев е еднакво сръчен с ножицата и с шестте струни на китарата си.

 


"Конкуренцията на Евровизия беше голяма. Това е политически конкурс и шансовете ни не бяха големи предвид слабата икономика на страната. Въпреки това самото участие е награда за нас. Свирихме пред 51 хиляди души публика" - казва 21-годишният Димитър Балев. Той е китарист в групата на Поли Генова, която представи страната ни на Евровизия с парчето "На инат".
Димитър успешно съчетава музикалната си кариера с работата в салон за красота. Еднакво сръчен е както с шестте струни на Фендер-а си, така и с ножицата и сешоара. Засега пари падат само от фризьорството, признава младежът.
"Късметлия съм. Имам най-добрите учители и в двете области. Във фризьорството съм ученик на Кръстю Капанов.
От 2 години работя
в неговите салони. В същото време уча в консерваторията, специалност китара. Гордея се с преподавателя ми Цветан Недялков, който свири и в бенда на Слави. Изключителен музикант и педагог" - разказва за двете си амплоата 21-годишният китарист-фризьор.
Димитър Балев се включва в проекта на Поли Генова 10 дни преди участието й в българския етап на конкурса. С нея се познават отдавна, защото едната от беквокалистките й, с която са заедно още от детската формация "Бон-бон", е братовчедка на Димитър. Той веднага приема предложението на
"българската Пинк"
както често я наричат феновете й. Правят няколко репетиции и печелят убедително българската част от конкурса пред имена като Д 2, Уикеда и Рут Колева.
"Песента "На инат" сякаш е писана за самата Поли Генова. Тя е борбена, упорита и притежава всички качества да стане световна звезда. С нея обиколихме няколко държави, за да представим песента, с която ще участваме на Евровизия. Понякога й пооправям прическата зад кулисите, преди да излезем на сцената. Тя ми се доверява, защото знае какво работя, все пак от 4-годишен съм в салоните за красота" - смее се китаристът Димитър Балев. 21-годишният младеж не е най-младият участник в европейския конкурс, защото барабанистът в групата на Поли Генова е само на 18.
"Любимата ми музика е блус рок.
За мен идоли са Джими Хендрикс, Джими Пейдж и Джо Бонамаса. Освен при Поли Генова свиря в група, която още си няма име, но успешно съчетаваме рок, блус и фънк. Не бих приел да свиря по кръчмите с чалга - звезда, дори да ми предложи 5-цифрена сума за това. Все пак като фризьор съм финансово удовлетворен. За съжаление българското общество е ориентирано повече към чалгата, отколкото към стойностната музика. Такъв ни е манталитета. Чалгата няма да остави нищо като музикално наследство и постепенно ще отшуми. Докато рока го погребват вече 30 години, а той все още е тук. Убеден съм, че рок банда от България ще успее да напълни стадион. Въпрос на време" - категоричен е Димитър Балев. Той не е учуден, че лидерът на ДПС
Ахмед Доган е фен на Лед Цепелин
където свири любимият му китарист: "Явно има вкус. За мен това е най-голямата банда в историята на рок музиката". Точно политическият противник на Доган е подкрепил Димитър на парламентарните избори, когато за първи път законът му позволява да даде вота си.
"Гласувах за Бойко Борисов, и - не, не ме е разочаровал - категоричен е Димитър - Това правителство се старае и работи много. Хората имат прекалено големи очаквания и искат всичко да стане веднага. Между другото, премиерът е споделял, че свири на акордеон и китара. С удоволствие бихме го включили в проекта, но първо ще го приведа в хард-рок вид. Едни
расти ще му стоят чудесно на сцената.
Той много си прилича с Поли Генова. И двамата са работохолици и големи инати."
Въпреки подкрепата си за ГЕРБ на изборите и шеговитото предложение за расти на олисялата премиерска глава, Димитър Балев е обективен спрямо политическите му врагове.
"Президентът Първанов, например, има идеални черти на лицето, така че всяка прическа би му отивала - казва китаристът - фризьор за често критикувания първанов перчем. - Политиците трябва да спазват определен стил на обличане и визия. Не върви да си направят пънкарски прически."

Поли Генова
Поли Генова