Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се запозна с организацията на работата в условия на COVID-19 в УМБАЛСМ“Пирогов”.  СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА ДИРЕКТОРА НА “ПИРОГОВ” ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ
Здравният министър проф. Костадин Ангелов се запозна с организацията на работата в условия на COVID-19 в УМБАЛСМ“Пирогов”. СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА ДИРЕКТОРА НА “ПИРОГОВ” ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ

Бащата е деветият медик, загубил битката с COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов настоя да влезе в отделението в “Пирогов”, където в тежко състояние са съпругата и синът на медика

В Белица се молят да оживеят

Един пост на директора на “Пирогов” във фейсбук проф. Асен Балтов и снимки на колегата му - проф. Костадин Ангелов, който от дни е здравен министър, дописват една семейна трагедия.

“Министърът на здравеопазването днес на място се запозна с организацията на работата в “Пирогов” в условия на COVID-19.

Проф. Ангелов пожела да влезе в COVID реанимацията, където в момента са съпругата и синът на д-р Муса Вакльов от с. Краище, който преди броени дни загуби битката с коронавируса. И двамата са лекари, с положителни проби за COVID-19 и в момента колегите в реанимация се борят за живота им. Запознах министъра със състоянието им и лечението, което прилагаме. Полагаме всички усилия, за да помогнем на нашите пациенти.

Това е постът на проф. Балтов, придружен със снимки, на която се вижда облеченият в защитни дрехи проф. Ангелов пред две болнични легла. Един до друг интубирани лежат Ава и д-р Емил Вакльови. Съпругът и бащата - д-р Муса Вакльов, загуби битката с болестта преди 5 дни след лечение в “Пирогов” - в същото отделение, където сега са съпругата и синът му.

Цялото семейство са медици. Смъртта на д-р Вакльов е загуба за цялата община. Той беше лидер на общността тук. Най-уважаваната фамилия, най-добрите в професията.

Кметът на община Белица Радослав Ревански говори емоционално за починалия от коронавирус общопрактикуващ лекар. Ава е медицинска сестра и акушерка, а д-р Емил Вакльов е кардиолог.

В понеделник 60-годишният д-р Муса Вакльов бе погребан в родното си село Бабяк. Стотици го изпратиха в последния му земен път.

Той е личният

лекар с

най-много

пациенти -

около 4500

Кабинетът му е в Краище, но в листата му има хора от селата Бабяк, Дагоново, Горно Краище. 

Министър Ангелов в защитни дрехи до леглата на съпругата и сина на д-р Вакльов.
Министър Ангелов в защитни дрехи до леглата на съпругата и сина на д-р Вакльов.

Повече от 30 г. е лекар в община Белица, започнал е работа в родния си край веднага след завършване на медицинското си образование.

Съпругата му Ава работи при него в кабинета. Наскоро синът им Емил е получил специалност “Кардиология” и обща медицина. Той пък от около 5 г. работи в частната болница “Пулс” в Благоевград, а отскоро приема и пациенти два пъти седмично в кабинета си в с. Краище.

Д-р Муса Вакльов има и дъщеря Деси, която е стоматолог и има кабинет в Бабяк, работила е и в София. Преди дни е тествана и е с отрицателна проба за коронавирус. Отицателни са и съпругата и детето на кардиолога.

Майката на кмета на Белица Радослав Ревански е сестра на Ава Вакльова и градоначалникът познава прекрасно семейството на своя чичо.

Той бе три мандата общински съветник, а сега синът му Емил, който ми е първи братовчед, е общински съветник. Това е фамилия, за която никой лоша дума не може да каже. Съсипани сме! Молим се да оздравеят леля и братовчед ми, допълни Ревански.

Починалият му

чичо никога не е

излизал в отпуск Винаги е бил 24 часа на работа в денонощието. Не само че приемал пациенти в кабинета си, но и редовно правил посещения по домовете на хората от района. Никога не отказвал преглед и бил винаги готов да тръгне при повикване.

Кметът на Белица допуска, че близките му са се заразили, докато лекували работници от шивашки цех в Разлог, при които бе доказан коронавирус. Огнището с 60 заразени пламна в началото на август. В цеха работят жени от различни села в община Белица, заради коронавируса се наложи и временно да бъде затворена детската градина в с. Бабяк. 

Д-р Емил Вакльов - синът на починалия д-р Муса Вакльов, е кардиолог.  СНИМКА: ФЕЙСБУК
Д-р Емил Вакльов - синът на починалия д-р Муса Вакльов, е кардиолог. СНИМКА: ФЕЙСБУК

По това време д-р Емил Вакльов с жена си Фатиме, която също е стоматолог, и момченцето им Муса са били на море. След като се върнали,

Емил отишъл да

види родителите

си и разбрал, че

имат симптоми

на ковид

Първо баща му дал положителна проба и го настанили в болница в Благоевград. След това съпругата му Ава също била приета в болница. След дни престой първо се влошило рязко нейното състояние, заради което била преместена в “Пирогов”. Ден по-късно д-р Вакльов също бил транспортиран при нея. Въпреки усилията на медиците, 10 дни по-късно той умира.

След родителите си и синът им си направил тест, който също се оказал положителен. В началото нямал симптоми и около седмица стоял изолиран вкъщи.

Чувахме се по телефона. Един ден обаче ми каза, че състоянието му започнало да се влошава. Транспортиран бе до Благоевград и след това в “Пирогов”. Призовавам жителите на общината да се молим за живота и здравето на леля и братовчед ми. Нека хората да не подценяват болестта и да спазват всички мерки. Не пожелавам на никого да изживее това, което преживяваме в тези дни” апелира емоционално кметът Ревански.

Той е категоричен, че д-р Муса Вакльов е спазвал всички мерки при прегледите на болните. Непрекъснато е призовавал хората да носят маски, да не се събират на големи групи, да стоят на поне 2 метра разстояние. Не е имал тежки придружаващи заболявания освен диабет.

До последно докторът си беше в кабинета и приемаше пациенти. Един човек не е върнал повече от 30 години. Изключителен професионалист, помогнал е на стотици. Той беше най-уважаваният човек в селото. Отзивчив, добър, обичаше си професията. Колко хора са го събуждали през нощта с някакъв здравословен проблем и на нито един не е отказал помощ. Нямаше работно време - беше на разположение денонощно, разказва и кметът на с. Краище Муса Мизур.

Десетки пациенти на починалия медик изказваха съболезнования и в социалните мрежи. Всички го определяха като “добър човек и всеотдаен лекар, винаги готов да помогне”.

Синът му на 27 юли е публикувал във фейсбука си телефон за записване на пациенти, а под снимката му има десетки харесвания и коментари.

“Емиле, ти си нашата гордост”, е признанието на Мустафа Чангалов.