Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган: Турция ще вземе своето в Черно и Средиземно море. Който иска, да се изправи срещу нас Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция вече не е държава, чието търпение да бъде изпитвано, а решимостта, възможностите и смелостта й да бъдат подлагани на тест, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ, предаде БТА.

Ердоган говори на събитие за отбелязването на битката при Манцикерт от 1071 г. между Византийската империя и селджукските турци, завършила с тежко поражение за Византия.

"Това, че хора, които не могат да са достойни и за византийското наследство, днес, опирайки се на гърба на европейците, се стремят към несправедливост, беззаконие и пиратство, е знак, че не са успели да научат нищо от историята", каза президентът на Турция. "Приканваме събеседниците си да влязат в релси и да се въздържат от грешки, които ще открият път към собственото им унищожение", каза още той.

Ердоган подчерта, че когато Турция казва, че ще направи нещо, то тя ще го направи и ще плати нужната цена.

"Ако има някой, който иска да се изправи срещу нас, нека да заповяда, ако ли не, ние ще се погрижим за собствените си неща", каза той.

"Така, както ние нямаме аспирации към ничия чужда земя, суверенитет и интереси, така и никога няма да отстъпим от това, което е наше", посочи Ердоган и подчерта: "Турция ще вземе онова, което е нейно право, в Средиземно, Егейско и Черно море".

Заканите се развиват на фона на напрежението между Гърция и Турция и много наблюдатели твърдят, че конфликтът е неизбежен.