Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това са две снимки на Фани Каплан, която опитва покушение срещу Ленин.
Това са две снимки на Фани Каплан, която опитва покушение срещу Ленин.

След нейния атентат тръгва "червения терор"

Покушението, което вдъхновява Владимир Илич Ленин да обърне внимание на отровите, е на 30 август в Москва. Извършва го Фани Ефимовна Каплан. И тя не успява единствено заради слабото си зрение.
Родена е като Фейга Хаимовна Ройтблат на 10 февруари 1890 г. във Волинска губерния в семейството на учителя Файвел Ройдман или Каплан и съпругата му Сима.

Още по време на революцията през 1905 г. Фани се присъединява към анархистите, като при тях е известна като Дора. През 1906 г. готви атентат срещу генерал-губернатора на Киев Сухомлинов заедно с любовника си Виктор Гарский или Яков Шмидман. Грешка на Гарски води до взривяването на самоделното устройство още в стаята на хотел “Купеческая” (ул. “Волошская”, 29). Каплан е ранена в главата и губи частично зрението си. При опит да избяга е задържана, а Гарски се скрива. “Еврейка, на 20 г.

Няма лична собственост, в джоба има 1 рубла”, пише в досието на Фани.

На 5 януари 1907 г. военноокръжният съд в Киев я осъжда на смърт, но заради нейната крехка възраст присъдата е заменена с доживотна каторга в Акатуйския затвор. Там влиза през август, като в документите е описано, че най-вероятно ще направи опит за бягство. По-късно е преместена в Малцевския затвор.

Започват да я лекуват, като през 1909 г. е освидетелствана като напълно сляпа от затворническия доктор.

По време на каторгата Каплан се запознава с известната революционерка Мария Спиридонова и променя възгледите си от анархистки на есеровски.

Каплан не пише нито една молба за помилване. Чете с лупа. “В нашата килия бе доживотната Каплан, сляпа. Още в Малценския затвор губи зрението си. При ареста в Киев се взривява куфар с бомба, който тя пази. Пада на пода, цялата е в осколки, но оживява. Мислехме, че раните в главата са причината за нейната слепота. Първо я загуби за три дни, след това - окончателно. Никой от лекарите не знаеше дали това е за постоянно. Но дойде при нас в Нерчинск един лекар от областта и го помолихме да прегледа Фани. Той ни зарадва и ни помоли да бъде прехвърлена в Чита, за да се направи операция. Шефът на каторгата излезе човек и подписа заповедта”, пише една от нейните съкилийнички.

През 1913 г. присъдата е намалена на 20 г. каторга. След Февруарската революция е помилвана с всички останали политзатворници.

Мести се в Москва. Там живее при дъщерята на известния търговец Ана Пигит. Нейният чичо, собственик на цигарената фабрика “Дукат”, построява блок на “Большая Садовая”. И в апартамент №5 е Фани. В същата сграда, но в апартамент №50 Михаил Булгаков ще засели всичките си герои от “Майстора и Маргарита” начело със злодея Волант.
Временното правителство отваря в Евпатория санаториум за бивши каторжници и тя отива там през лятото на 1917 г. Там се запознава с Дмитрий Улянов, по-малкия брат на Ленин.

Дмитрий Улянов, братът на Ленин, спасява живота й.
Дмитрий Улянов, братът на Ленин, спасява живота й.

Той дава направление за очната клиника на д-р Гиршман в Харков. И зрението се връща частично. Започва да различава силуети и да се ориентира сама.

През май 1918 г. есерът Алясов води Фани Каплан на заседание на Осмия съвет на партията на социалистите революционери. Там я запознава с бившия депутат от Учредителното събрание В. К. Волски и други членове на бойната организация на партията. Получава пистолет от шефа на бойната организация Семьонов и започва да подготвя покушението над Ленин. За да не въвлича и други, напуска партията на социалистите-революционери.

На 30 август в завода на Михелсон в Замоскворецкия район на Москва се провежда митинг на работниците с участието на Ленин. След края му той е ранен с няколко изстрела. Шофьорът на вожда казва, че е стрелял мъж.

Арестуват обаче Каплан. Тя признава, че е стреляла по нареждане на социалистите революционери. “Изпълних доблестно дълга си и ще умра достойно”, заявява тя. Открит е браунинг №150489, железопътен билет, пари и лични вещи.

При разпита обяснява, че се отнася крайно отрицателно към Октомврийската революция и разпускането на Учредителното събрание.
Смята Ленин за предател на революцията и е уверена, че неговите действия “отдалечават социализма на десетилетия”. Покушението извършва “лично за себе си” и не е поръчано от партия.

“Дойдох на митинга в 8. Кой ми даде пистолета, няма да кажа. Нямам железопътен билет и не съм била в Томилин. Отдавна не работя. Кой ми даде пари, също няма да кажа. Фамилията ми е Каплан от 11 г. Стрелях от убеждения. Потвърждавам, че дойдох от Крим”, казва Фани при разпита си по следствено дело 2162, водено от народния комисар по правосъдието Дмитрий Курски.

Веднага след покушението е публикувано възвание на председателя на ВЦИК Яков Свердлов. “Преди няколко часа е извършено жестоко покушение над другаря Ленин. При тръгването си от митинг той е бил ранен. Двамата атентатори са задържани. Изясняваме кои са. Не се съмняваме, че ще бъдат открити следи от десните есери, английски и френски наемници”, се казва в него.

Същия ден в Петроград десният есер Леонид Канегисер убива председателя на ЧК в града Мойсей Урицки. Това дава началото на червения терор, при който без съд и присъда са убити хиляди противници на болшевиките.

Реално следствие срещу Каплан така и не е проведено, въпреки че е имало очна ставка с британския посланик Локарт, който е обвинен в шпионаж.

Разстреляна е на 4-ия ден от атентата по устна заповед на председателя на ВЦИК Яков Свердлов. Екзекуцията изпълнява лично комендантът на Кремъл - бившият балтийски матрос Павел Д. Малков, в присъствието на известния пролетарски поет Демян Бедни. Тялото е запечатано в каца със смола и изгорено под оградата на Кремъл. От миризмата Бедни припада. В първоначалния етап на следствието е бил включен и Я. М. Юровски, който се е прибрал от Урал, след като е ликвидирал царското семейство.

През октомври 2019 г. Главната прокуратура на Русия отказва да помилва Фани Каплан - имало данни за умишлен опит за убийство и не подлежи на преразглеждане.

Още по времето на СССР властват различни слухове. Според единия тя е помилвана и е била в затвора до 1936 г. Другата версия е, че няма нищо общо с атентата. Той е бил дело на чекистите Лидия Копоплянова и Григорий Семьонов по заповед на Яков Свердлов. Куршумите са извадени от тялото на Ленин чак през 1922 г. и не съответствали на пистолета на Каплан.

Днес на мястото на атентата има камък за бъдещ паметник на Ленин, който така и не е реализиран. Московчани го наричат “паметника на Фани Каплан”.