Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Платформа за търговия с акции без комисиони превърна предприемача Влад Тенев в най-богатия българин на всички времена. Неговата компания Robinhood вече е оценена на 11,2 млрд. долара след поредния кръг на финансиране.

Фирмата е запазила инерцията от избухването на пандемията от коронавирус, която увеличи потребителите на приложението главоломно. Така през май стойността на Robinhood достигна 8,3 млрд. долара, след като успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара. В понеделник стана ясно, че компанията е набрала още 200 млн. долара от D1 Capital Partners - световна инвестиционна компания.

34-годишният Владимир Тенев е един от съоснователите на платформата. Той е роден във Варна, но от 4-годишен живее с родителите си в САЩ, където е по-известен като Влад. Тенев

от малък проявявал

интерес към

математика и наука Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, които заминават за САЩ, за да работят в Световната банка, пише “Форбс”. Влад израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в “Станфорд”. Там се запознава със съоснователя на Robinhood Бейжу Бат, с когото са съквартиранти. Той е бакалавър в специалност “Физика” и магистър по математика, докато Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет. Двамата са не само сътрудници, но и най-добри приятели, тъй като имат много общо помежду си. Например и двамата са деца на имигранти.

Първият им общ проект е факт, след като се местят в Ню Йорк, за да направят платформа за хеджфондове. В интервю за Mad Money Тенев разказва и за втората компания, създадена също в Ню Йорк преди големия пробив с Robinhood. Тя е била за продажба на софтуер за банки и големи институции. Двамата с Бат анализират внимателно променящите се финансови пазари и решават да направят платформата. Влад и Бат се връщат в Калифорния и през 2012 г. създават Robinhood, която ги изстрелва до върха.

Тя става изключително популярна в Америка, тъй като дава възможност на всички да търгуват на фондовата борса, независимо дали имат големи финансови възможности. Още повече че с електронното предлагане не е нужно потребителите да плащат между 7 и 10 долара на трансакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт.

В момента потребителите на Robinhood са над 10 милиона, а средната им възраст е 31 години. В нaчaлoтo нa мaй Rоbіnhооd oтчита нaд 3 млн. нoви пoтpeбитeли за 2020 г., като близо пoлoвинaтa oт тяx инвecтиpaт в aкции зa пъpви път.

Компанията, намираща се в Пало Алто, отговаря напълно на определението за еднорог. Това са стартиращи компании, които успяват да достигнат пазарна оценка от над 1 млрд. долара – като Uber и Airbnb например. Бързо разрастващата се компания

печели от лихви

върху парите в

сметките на

клиентите си в

приложението

Другият източник на приходи е от абонаментната услуга Robinhood Gold. С нея потребителите взимат заеми, с които търгуват. Таксите на месец са между 6 и 200 долара, а кредитите могат да бъдат в размер от 1000 и 50 хил. долара.

Заради изключително популярната концепция на компанията, както и версията с мобилно приложение, дори гиганти в индустрията като E-Trade, Schwab и TD свалиха комисионите си до 0 долара.

В началото тяхната стратегия e ексклузивност - при пускането на приложението през 2013 г. достъпът е ограничен. Желаещи обаче не липсват - 50 хил. човека са се записали “на опашка”. След това момчетата поставят условие - може да получиш достъп, ако те препоръча приятел. По времето, когато приложението им влиза в магазина на Apple App Store, през 2014 г., чакащите са вече 1 млн. души. В същото време компанията не е похарчила и цент за маркетинг, разказва “Форбс”.

“С това финансиране ще продължим да инвестираме в подобряване на нашия основен продукт и потребителско изживяване. Вдъхновяваме се от начина, по който хората използват Robinhood, за да научат повече за пазарите. Последните няколко месеца показват, че участието на пазарите може да бъде мощно за хората. Виждаме, че клиентите ни използват това време, за да се обучават и информират”, пише още в съобщение на компанията. И няма как да е иначе - платформата набляга на обучението, като е публикувала над 650 статии, чието четене от януари се е увеличило с над 250%.

Robinhood Snacks пък е мястото, откъдето потребителите научават новини за стоковите пазари, поднесени на лесен и достъпен език. Там се публикува и подкаст с близо 2 млн. активни слушатели.

В плановете на компанията за тази година влиза наемането на стотици нови финансови експерти и изграждането на повече инструменти за самообслужване.

Платформата претърпя и серия от технически сривове заради многото присъединили се потребители през последните месеци на пандемията. Това спря възможността за търговия за часове, припомня Business Insider.

В интервю за Fortune Тенев уверява, че оттогава техническият капацитет е подобрен. Въпреки това няколко потребители заведоха дело срещу компанията.

Преди около 2 месеца пък млад мъж се самоуби, след като погрешно вижда, че сметката му в платформата задлъжнява със 700 хил. долара. Компанията е силно разкритикувана, че позволява на клиентите си да задлъжняват до такава степен. По този повод от дружеството обмислят по-строги изисквания за търгуване с опции и ще подобрят потребителския интерфейс.

Достъпът до екзотични финансови инструменти, който се дава на младите хора, кара регулаторните органи да следят компанията по-изкъсо. Обикновено подобни инструменти са използвани само от опитните играчи на пазара.

Още миналата година имаше прогнози, че компанията ще стартира първоначално публично предлагане през 2020 г. Според някои оценки,

ако излезе на борсата

или бъде придобита,

тя може да получи

оценка от 20 млрд.

долара

Въпреки това не е ясно колко точно е печеливша фирмата. Тенев отказва да отговори на този въпрос, но уверява, че приходите са разнообразни, и прогнозира солиден растеж и догодина.

Влад Тенев и съпругата му, с която живеят в Пало Алто, Калифорния.
Влад Тенев и съпругата му, с която живеят в Пало Алто, Калифорния.

Приятелите Тенев и Бат са не само основатели на компанията, но и до днес работят активно по процесите в нея.

Например Тенев е отговорен за надзора на инженерите и бизнесекипите.

В началото пък Бат е бил изключително активен в създаването на мобилното приложение, така че да направи дизайна изключително лесен за ползване. През 2015 г. той печели награда за дизайн на Apple, която тогава е дадена едва на 12 приложения.

От началото на 2018 г. те предлагат и нова услуга – търговия с криптовалути.

Същата година Тенев влезе в топ 11 на новите техномилиардери редом до основателя на “Амазон” Джеф Безос, създателя на “Майкрософт” Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Тогава Robinhood е на стойност 6 млрд. долара.

През 2017 г. името на Тенев е включено в списъка на “Форбс” 30 под 30 за млади мениджъри в сферата на финансовите пазари.

Влад често отделя от времето си, за да сподели опита и знанията си с други желаещи да развият свой бизнес, пише moneyinc. Той е поканен и в Калифорнийския университет като основен говорител пред бъдещите студенти по математика през 2019 г., за да насърчи 400 ученици.

Владимир Тенев е роден във Варна, но още като малък заминава с родителите си за САЩ, където създава компанията си.
Владимир Тенев е роден във Варна, но още като малък заминава с родителите си за САЩ, където създава компанията си.