Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как спестяванията на населението

може да задвижат потреблението

Без пари няма да стане, който и да ни управлява.

Затова правителството (което и да е то), трябва да изтегли голям облигационен заем от населението. Тоест за част от парите на хората и фирмите, стоящи сега в банките с нулеви лихви, да предложи облигации с отложено 10-годишно плащане с някаква прилична лихва - 2-3%, платима с капитализация, но след 10 години. Защото и главният прокурор да се смени, и да има рестарт на държавата, не бива да се остави икономиката да загасне. А това без пари няма да стане.

Облигациите да са право на всеки български гражданин в определен коридор - минимално от 1000 до 1 000 000 лв. примерно. Срещу парите от банките да се издават държавни ценни книжа, на които да има вторичен пазар. Макар и да звучи стряскащо, всъщност това може да се окаже твърде изгодна инвестиция. И с цел да се запази стабилността на банковата система, на банките да се следва комисиона за обслужването на тези сделки.

Емисията да е за няколко десетки милиарда, които да бъдат похарчени само за едно-единствено нещо - директно подпомагане на населението в кризата - раздаване на еднократни безвъзмездни помощи.

Целта е да се насърчи потреблението. Парите да се дават на всеки - пенсионер, работещ, учащ или безработен, във вид на някакви ценни книги, които да имат срок за похарчване. Тоест да не могат да се трупат, а да бъдат похарчени веднага, за да се рестартира икономиката.

Това ще е най-добрата мярка за подпомагане на бизнеса, който изпитва трудности, защото няма потребление. Директното раздаване на пари ще се приеме добре и от населението, което няма да мисли, че се взема заем, за да се открадне, защото ще се даде на хората.

Това ще е и много добра социална мярка за разлика от 60/40 или други подобни, които останаха неясни.

Защо е важно това да е вътрешен заем? Защото така ще се задвижат парите на населението, които се трупат в банките, което може да се окаже още един проблем. Като няма какво да кредитират, банките поддържат на практика отрицателни лихви чрез такси. Възможността за изгодна и сигурна инвестиция ще задвижи икономиката, която има нужда от повишаване на търсенето, но и от това да има къде да се инвестира.

Ще конкурира банките, които ще станат по-гъвкави. Ще задвижи имотния пазар и ще подейства като двойна чаша кафе на заспалата българска икономика. Хората ще харчат, когато имат какво.

А евтин външен заем да се взема по-нататък, когато дойде ред да се връщат тези облигации.

Тоест този заем трябва да бъде разсрочен поне за 50 години, когато, да се надяваме, ще е свършила десетилетната криза.

Важното стратегическо решение сега е стимулиране на вътрешното потребление. Директното помагане на закъсали бизнеси е наливане на вода в пясъка. Важно е да се харчат пари, а не да се субсидират седалки в чартърите. Който си мисли, че 35 евро ще накарат хората да пътуват насам-натам, както преди вируса, е наивник.

Въздухът трепери!, както казваше господин Фратю от “Чичовци”, но нека не се забравя икономиката преди всичко.