Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зародишът минава през всички етапи на видовете преди Хомо сапиенс

Невероятно, но в утробата на майката бебето преживява като в експресна машина на времето цялата еволюция на видовете, през които е минал Хомо сапиенс. За 38 седмици 400 милиона години развитие! Само за броени месеци зародишът нараства по силата на сложни биохимични процеси. Наподобява ту едно, ту друго животинче, появяват се и изчезват зачатъци на животински органи, докато стигне до момента на раждането, когато е напълно оформен човек.

Не е случайно например, че образува околоплодна обвивка, в която плува като праотците ни в океана, после му расте опашка и прилича на земноводно, а в един момент телцето се покрива с козина.

„В началото ембрионът минава през историческото развитие на човешкия род. Приличаме на тези видове, които са наши предшественици.

Има етап, в който на ехографа се вижда нещо като червейче, после се превръща в жабче“,

казва д-р Любомир Дамянов, председател на Асоциацията на акушер-гинеколозите в България.

Всичко започва с една-единствена макар и огромна клетка. В момента, в който яйцеклетката бива оплодена от един от милионите сперматозоиди, тя изгражда около себе си плътна преграда, за да не попадне вътре втори сперматозоид, което ще унищожи зародиша.

Ако всичко е наред, в този начален етап зиготата притежава 2 метра нишки ДНК (1,5 милиона страници плътен текст), навити около протеинови зрънца. Там е закодирана цялата информация за развитието й. Благодарение на своя уникален код в продължение на около 9 месеца клетката ще се умножи до трилиони.

Оформянето на ембриона започва още в първите 24 часа след зачеването. Малките

власинки в маточните тръби избутват кръглата клетка към матката.

И докато бъдещата майка все още не подозира нищо, вътре в оплодената яйцеклетка се случват сложни събития. 46-те хромозома – по 23 от двамата родители, придобиват хиксовидна форма. Те се състоят от две напълно еднакви ДНК молекули, закрепени една за друга през средата. Хромозомите се нареждат в центъра на клетката и около 24 до 30 часа след зачеването тя се разделя на две. Оттук нататък процесът на делене на клетките продължава на всеки 12-15 часа.

Когато те станат 16, ембрионът придобива сферична форма, която се нарича морула. За около пет дни запасите от храна, за каквато са служили остатъците от яйцеклетката, започват да се изчерпват. Външните клетки на наподобяващия малинови зрънца зародиш се заемат да изпомпват течност от околната среда и се превръщат в мехурче. В края на първата седмица то навлиза в матката и се прилепва към нейната дебела мембрана, формирана под влияние на хормоните на майката.

„Ембрионът започва да пуска малки корени, които се закрепват към околните кръвоносни съдове. Това е началото на плацентата“, пише клетъчният биолог Катарина Вестре в книгата си „Първата загадка“.

Каква загадъчна структура се появява към десетия ден, какви разлики имат близнаците, кога се оформят сърцето и мозъка, четете в хартиеното издание на 7-и брой на сп. "Космос".