Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Зюмбюлев КАДЪР: БНТ
Борислав Зюмбюлев КАДЪР: БНТ

Никой досега не е така яростно недоволствал, че му развалят спокойствие. Дори през 90-те имаше одобрение на младите, които протестират. Това каза пред БНТ главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. 

"Разбира се, че като има протест, протестиращите ще създадат максимално неудобство, за да постигнат цели. За първи път виждам сблъсъци между протестиращи и софиянци", каза още той. 

"Причината да виждаме най-вече млади хора там е че младите са по-безстрашни", каза в студиото журналистът Мира Баджева.

Мира Баджева КАДЪР: БНТ
Мира Баджева КАДЪР: БНТ

"Не знам колко страхът от COVID намаля протеста, но теоритично може да се предполага, че ако ситуацията стане още по-лоша, това е напълно мислимо през есента да има друг повод за натягане. Сега основният мотив на протестиращите е недоволството от българския връзкарски капитализъм. Навремето имаше една журналистка Радостина КОнстантинова, която ми казваше: Най-простият начин да разбереш една ситуация е да подредиш нещата хронологично. Наесен започнаха протести срещу главния прокурор, срещу правителството 

"На "Росенец" Христо Иванов е ходил няколко пъти, защо сега стана най-дразнещата тема?, попита главният редактор на "24 часа". Мира Баджева отговори: Всичко се случи на живо, хората видяха какво се случва, държат се като частни стражари хора на държавна заплата. Това натисна едно копче емоционално и събуди гняв. 

"Не мога да се поставя на мястото на Борисов, но ми се струва, че това снижаване и неактивно противодействие на блокадите само помага на ГЕРБ, защото настройва мълчаливото мнозинство към протеста, от друга страна ги поставя против всякакви обвинения в тоталитаризъм. Този лагер на Орлов мост може за 15 мин. да бъде преместен, но това не се прави, което работи в полза на ГЕРБ. В предсрочни избори няколко седмици преди редовните няма голям смисъл", каза Борислав Зюмбюлев. 

"Ясно е защо не искат избори, именно заради служебния кабинет, които биха били водени от президента. Сега различното е, че ГЕРБ не са убедени в перспективата си, че ще спечелят избори", каза Баджова. 

"Аз не изключвам през ноември, ако нещата с COVID-19 са много зле да се тръгне към "правителство на националното спасение" и тогава Борисов да се оттегли в името на това да има споделена отговорност за неща, които ще ни се случат", каза главният редактор на "24 часа".