Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Големият актьор почина внезапно от инфаркт 2 месеца преди да навърши 85 години

Съпругата му Виолета Бахчеванова, с която са заедно от студенти, не знае как ще живее сама без него

Проливният дъжд не спря хората, които бяха дошли да се простят с Васил Стойчев - един от доайените на Народния театър. Всички мълчаливо чакаха с маски на дълга опашка и влизаха двама по двама, за да поднесат съболезнования.

Достолепният актьор, наричан джентълмена от колегите си, си отиде внезапно от инфаркт два месеца преди да навърши юбилейните 85 г.

Неутешима е вдовицата му Виолета Бахчеванова. Двамата са заедно още от студентските си години, а 50 години играят заедно на сцената на първата ни трупа. Носители са на театралната награда "Икар" за цялостно творчество.

Тяхна дъщеря е актрисата Деси Стойчева, съпруга на проф. Атанас Атанасов - актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ, а внуците също са наследили семейния талант.

Творци като Пламен Марков, Мира Каланова, проф. Станислав Семерджиев (ректор на НАТФИЗ), Стоян Пепеланов, Мирела Иванова, Юрий Дачев, Симеон Владов, Стефан Николаев, Мариус Донкин, Владимир Петков се поклониха пред паметта на Васил Стойчев. Сред първите с цветя беше Жоржета Чакърова. Стойчев бе един от инициаторите Народният театър да почита делото на възрастните актьори, изцяло подкрепян от директора Донкин. Някои от тях дори се върнаха на сцената му.

На екран се показваха снимки от негови култови роли в киното и театъра и най-любимото му последно дело - да чете стих на Вазов. Портретът, който беше избран за сбогуването, беше от емблематичната му роля на цар Калоян от едноименния филм, когато Стойчев е само на 25 години. Този портрет, намерен и рамкиран от колектива на НТ, бе подарен на семейството му. Столична община и Министерството на културата изпратиха венци.

Поклонението продължи почти 2 ч, а накрая по стара театрална традиция Васил Стойчев бе изпратен по вечния си път с няколко минутни аплодисменти.

Прошаването с Васил Стойчев продължи почти 2 часа.
Прошаването с Васил Стойчев продължи почти 2 часа.
В ролята на цар Калоян - тогава Стойчев е само на 25 години.
В ролята на цар Калоян - тогава Стойчев е само на 25 години.