Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скъпи приятели, преустановявам участието си във Фейсбук до 1 септември. Мисля, че всичко, което имах и исках да кажа относно актуалната политическа ситуация у нас, съм го споделил откровено многократно. Текстовете ми остават на страницата и всеки може да ги прочете при добро желание. Позицията не си променям. Виждам опасността пред българската демокрация и предупредих за нея.

Не останах безмълвен и по отношение на кризата с Covid-19. Пандемията не е отминала. Много хора ще си отидат преждевременно и у нас. Взел съм отношение своевременно и към въпроса за вината, както и към въпроса за отговорността. Дистанцирал съм се от провокаторите, които не се посвениха да спекулират с човешката болка и трагедия, за да плетат вероломните си политически сценарии и трупат политически точици.

Нека оставим на времето да реши кога и в какво съм бил прав. И кога и в какво - не. Извинявам се, ако думите ми са засегнали някои фейсбукари. Някога Хегел е написал, че "различието е същност на хармонията". Без различни мнения няма демокрация.

Не мислете, че се оттеглям на почивка в далечна чужбина. Обичам България и дори час свободно време да имам, в нея искам да бъда. Най-много да отскоча до любимото Черно море.

Ще използвам времето на отсъствието си от Фейсбук, за да дам за печат новата си книга "Украински записки (2013-2019 г.)" - коментарна хроника на политическото време от Революцията на честта и достойнството на Майдана в Киев до трагедията с руската окупация на Крим и агресията в Донбас.

Ще завърша и редактирането на книгата си "Неудобни думи" (2013-2019), в която съм включил също хронолигично мои аналитични статии по вътрешнополитически и външнополитически проблеми. Тя е своеобразен политически дневник, от който всеки ще може да се убеди какви позиции и по кои въпроси съм заемал през последните седем години.

Грозният начин, по който се дискутира много често във Фейсбук, е заразителен, но ми омръзна. Разбира се, че съм чел многократно Ботев и помня стиховете:

Блазе му, който умее

за чест и воля да мъсти -

доброму добро да прави,

лошия с ножа по глава...

И аз съм си "виквал песента", посочвал съм доброто, назовавал съм злото. Но във всяко нещо трябва да има мяра. Същност на нашата народопсихология е УМЕРЕНОСТТА. Ум и мяра трябва да влагаме във всичко.

Скъпи приятели, вярвам в добрите дни за България! Пазете се! Опитайте се да усмирите крайностите! Бъдете здрави! Всичко ще се оправи!

*Александър Йорданов във фейсбук