Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едни от лидерите на горянското движение - Георги Търпанов и Георги Тодоров.
Едни от лидерите на горянското движение - Георги Търпанов и Георги Тодоров.

Едва ли в Източна Европа е даван по-дългосрочен отпор, но соцрежимът нарочно го омаловажава

Mоже би най-смелите протести са били по време на комунизма. Едва сега започва да излиза наяве, че българите първи в цяла Източна Европа са се вдигнали на бунт срещу режима - още през 1944 г., но заради назначеното марионетно правителство на Москва никой не е разбрал за тях.

Веднага след масовите убийства без съд и присъда между септември и декември 1944 г., когато са разстреляни между 18 и 30 хил. души, съпротивата започва да се организира.

В нея участват банкери, индустриалци, инженери, учители, работници, бивши полицаи с опит в конспиративната работа. По спомени на оцелели от тогава, тайно е купувано оръжие и е укривано в селски имоти на някои от

участниците

в заверата

Необитаеми и отдалечени къщи в покрайнините на София са ставали секретни квартири за сбирките. На тях финансисти и хора с контакти с дипломати съобщавали какви са шансовете Западът да подкрепи евентуална съпротива срещу комунистите.

В архивите на ДС от декември 1944 г. до юни 1945 г. са запазени документи как се формират нелегални организации и около 100 въоръжени групи. На 12 април 1945 г. министърът на вътрешните работи Антон Югов съобщава, че "навсякъде в страната се създават нелегални фашистки организации". Според него в Пирин и Рила има организирани групи от "шумци", чийто брой рязко ще се увеличи през пролетта и лятото. Оказва се прав. Справка от края на 1946 г. сочи, че горянските групи в по-големите градове вече са 21.

Съзаклятниците

все още имат шанс,

тъй като Сталин няма ядрено оръжие и поне привидно се опитва да спазва договорките със Запада. На власт нарочно се държи правителството на Отечествения фронт, за да се създаде впечатление за някаква форма на демокрация. Всъщност то е овладяно от комунистите.

На какво точно са разчитали бунтовниците срещу режима? В България е Трети украински полк, а руснаците бързо назначават свои хора в милицията и в репресивния апарат, като на нашите офицери и армия е разпоредено да се изтеглят в мирновременните гарнизони.

Все пак е

имало надежда,

че когато окупационните съветски войски се оттеглят, въстанието има реален шанс.

Вероятно затова тихомълком до юли 1945 г. комунистите избиват още 9500 - 10 000 души. След което започват масовите убийства на политици и военни, участвали в управлението до 1944 г.

През това време Москва разорява България. При брутен вътрешен продукт около 141 млрд. лв., сме принудени да платим за съветската окупация 133 млрд. лв. България е във фалит - бюджетните й разходи през 1946 г. са 65 млрд. лв., а приходите 39 млрд. Горивото, житото, тютюнът,

цялото продоволствие отиват за

съветската армия

Всички се надяват, че изборите през 1946 г. ще бъдат наблюдавани от съюзниците и опозицията ще спечели, но за съжаление не става така. Те са фалшифицирани, а там, където това е невъзможно - представителите на опозицията са убити. До момента има данни за 22 разстреляни и още много в затвора.

Неслучайно тогава Никола Петков обявява, че не вижда особена разлика между комунистите и фашистите и произнася знаменитата си обида към Георги Димитров - обвинява го, че е

"червен гаулайтер"

"Каква полза, че мнозинството от българския народ ни подкрепя, при положение че другите имат оръжия", пита в безсилието си Петков.

Паралелно с това комунистите призовават за влизане в ТКЗС и отнемане на земята. Благодарение на това подкрепата за противниците срещу режима нараства главоломно. След фалшифицираните избори започва отнемането на земята и насилственото вкарване на хората в ТКЗС. Именно тогава към съзаклятниците се присъединяват още между 4 и 6 хил. души, сочат архивни документи. Според различни данни заедно с помощниците броят на горяните стига до 10 хил. души.

На места

избухват бунтове,

които обаче бързо са потушавани. Тогава безспорният лидер на горяните Георги Търпанов-Бенковски и хората му решават да напишат писмо до Народното събрание като протест срещу насилието, насилственото вкарване в ТКЗС и отнемането на земята.

За един от големите протести в Сливенско те решават в един ден

да бият

камбаните

на 23 села,

а хората да излязат на площадите, за да заявят своите претенции. Много излизат с плакати "Смърт за Отечествения фронт", "Искаме си земята", "Защо давате хляба ни на руснаците".

До 1956 г. горяните влизат в серия от въоръжени сблъсъци с властта, мнозина загиват, други са убити в страшни мъки в затворите. Според различни данни опитът за преврат и конспиративната работа на бунтовниците продължава и след 60-те години. За тяхно съжаление Сталин вече разполага с ядрено оръжие.

Така приключва може би най-дългият 10-годишен протест срещу идването на власт на комунистите.

Ръчни гранати, "безгласния пистолет" и сгъваем нож на един от ръководителите на отряди на горяните Христо Несторов.
Ръчни гранати, "безгласния пистолет" и сгъваем нож на един от ръководителите на отряди на горяните Христо Несторов.
Комунистите са снимали как са убили един от ръководителите на горянски чети Христо Несторов.
Комунистите са снимали как са убили един от ръководителите на горянски чети Христо Несторов.