Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на “Фрог нюз” публикува през 2009 г. думи на бившия си заместник, който го описва като шеф: “Няма да приема човек, който лъже, да се превръща във флагман на родната журналистика и да говори срещу престъпността и корупцията”

Огнян Стефанов, с когото Васил Божков обсъжда протестите, намаляване на правомощията на главния прокурор и получава от Дубай “материал какво да пише” - “мачкаме Бойко и Гешев”, е дългогодишен журналист и автор на книги. Собственик е на сайта “Фрог нюз”. Издава за кратко седмичника “Торнадо”. Обявен е като агент на Държавна сигурност с псевдоним “Академик”.

След като прокуратурата разпространи телефонните разговори между него и Божков, той написа в сайта си, че очаква да го арестуват, и обясни контакта с този бизнесмен от журналистически интерес.

През 2019 г. отново предупреди, че очаква да бъде “обезвреден” и “самоубит”, тъй като тогава пише за дело, свързано с фалита на КТБ в Нюйоркския съд, където са “замесени Пеевски, ПИБ, БНБ и т.н.” и Цветан Василев търси защита.

Стефанов предоставя през последните години трибуна за тезите на банкера, който чака правосъдие в Белград. Определя прокурорското обвинение към себе си, че е укрил данъци от пари, получени от КТБ, като атака срещу опозиционната журналистика каквато прави той.

В разговора с Васил Божков отчетливо обаче разграничава и сравнява него с Цветан Василев, който “няма амбицията и остротата (очевидно притежавани от бизнесмена в Дубай), а “без острота не може да се проведе тази битка”.

Плевенчанинът е завършил военна журналистика в Лвов, а преди това е спортен гимнастик от спортното училище в родния град. Съсед по апартамент в столичния квартал “Младост” с бившия шеф на Шести отдел на Държавна сигурност Димитър Иванов.

За кратко издава още един вестник - “България”, спонсориран от “Мултигруп”. Видимо от графиката и структурата на тази медия, тя е повлияна от появилия се по онова време “24 часа”, където Стефанов работи след години.

В интервю споделя как Илия Павлов му се обажда в момент, когато баретите нахлуват в неговия офис с официалното обяснение, че държавата се бори с организираната престъпност. Неофициално според Стефанов тогава се опитват да изтласкат собственика на “Мултигруп” от определени бизнес територии.

През 2008 г. Стефанов беше зверски пребит с метални пръти и едва оцеля. Биячите не бяха заловени. Нападнат е след като излиза от ресторант, където вечеря с кокаиновия крал Евелин Банев - Брендо. Той по-късно беше арестуван за пране на пари и има три присъди в три държави, но продължава да се издирва от Интерпол. В първите часове на нападението името на Брендо не се споменаваше, а когато се разбра кой е правил компания на Огнян Стефанов на масата, обяснението бе, че става дума за журналистически интерес.

Ресторантът, в който се провела завършилата трагично вечеря, е собственост на Младен Мутафчийски. Оръжейният бизнесмен, който днес е покойник, бе съдружник на Огнян Стефанов във “Фрог нюз”. Мутафчийски като издател е споменат при скандал, свързан с 1 милион лева за реклама на Слънчев бряг в този сайт. По това време бизнесменът е влиятелна фигура в държавния борд на курорта и собственик на един от най-добрите хотели там. В периода, когато се случва побоят над Стефанов, Мутафчийски и Брендо изграждат нов морски комплекс с името "Оазис".

Истинската причина за нападението обаче над Стефанов се приема скандалът с анонимния сайт “Опасните”, който публикуваше информация от службите за сигурност, за президента Георги Първанов, за бизнесмени и медии. Смесват се в едно откровено неверни жълти истории и данни от кухнята на спецслужбите.

Въпреки че арестуват служител на Стефанов в момент, в който се подреждат новини в “Опасните”, собственикът на “Фрог нюз” никога не потвърждава, че е е свързан с анонимния сайт. Приема натиска върху себе си като репресия срещу журналист, който пише критично срещу всяка власт.

През април 2009 г. Александър Иванов, който две години е вторият човек в сайта “Фрог нюз”, посочва публично, че Огнян Стефанов е списвал сайта “Опасните новини” . Иванов определя себе си като “наивен защитник” на Стефанов.

“Няма да приема един човек, който лъже, да се превръща във флагман на родната журналистика и да говори срещу престъпността и корупцията. Това е подмяна на всички ценности, които обществото гради”, пише Александър Иванов, който днес не е ясно къде се труди.

Огнян Стефанов публикува във “Фрог нюз” тези думи на своя заместник. Дали за да потвърди написаното от Александър Иванов за “Опасните”, или за да покаже, че прави всичко в своя живот от журналистически интерес.

Огнян Стефанов
Огнян Стефанов