Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворник, изтърпяващ тежко наказание в Бобов дол, а сега е в Пазарджик, иска 200 хил. лв. обезщетение за страдания и морални вреди, защото не му завеждали, а прикривали изходящите жалби до различни институции.

До миналото лято К. Д. И. е лежал в Бобов дол, а после е преместен в Пазарджик.

Той е подал исковата си молба в съда в Кюстендил за обезщетение за периода от 9 октомври 2015 г. до 9 февруари 2019 г. През това време е писал жалби до Районна прокуратура - Дупница, Районен съд - Кюстендил, Паспортна служба - Кюстендил, СДВР, Софийски окръжен съд, Министерство на правосъдието, Софийска военна прокуратура, Софийски военен съд, Български хелзинкски комитет, Омбудсмана на РБ, Окръжна прокуратура - Кюстендил, Административен съд - Кюстендил, Административен съд - София град, Административен съд - София област, Софийски районен съд, Върховен административен съд, Главна диреция "Изпълнение на наказанията" и администрацията на затвора в Бобов дол.

Твръди, че жалбите му не били завеждани в специалната книга на затвора, не му давали входящ и изходящ номер, били укривани и не достигали до адресата.

Съдът обаче е установил, че изпращаните писма от И. са достигали до адресатите си и затворническата администрация е осигурила правото му на редовна лична кореспонденция. Не се доказало, че негови молби са били унищожавани или прикривани. Пред съда К. И. не доказал и че е претърпял психически страдания, тревожност и подтиснатост и затва искът му за 200 хил. лв. е отхвърлен.