Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

37% от леглата в София са запълнени, но все още няма стрес в системата, успокоява здравният министър Кирил Ананиев

Рекордните 423 пациенти, които се нуждаят от лечение, са настатени в болници в страната към 28 юни. От тях 20 са в интензивни отделения. А капацитетът на столичните болници е запълнен вече на 40%.

Това е резултатът от най-заразната седмица от навлизането на COVID-19 в България от 8 март насам.

753-ма са общо новозаразените през последната седмица, като в неделя бяха обявени 112 нови случая.

Разрастването на заразата личи и по рязкото увеличение на хората, които се нуждаят от лечение в болница. В неделя това бяха 423 пациенти като това са 22% от активните 1934 случая на болни от коронавирус в България. Увеличението на пациентите в болниците за месеца е с над 300 случая.

За сравнение на 31 май под лекарско наблюдение са били 161 души с COVID-19, което е 12% от активните тогава 1289 случая.

Първият голям пик на коронавируса в страната пък бе в седмицата след Великден. Тогава между 20 и 26 април новозаразените бяха 406. Най-много пациенти в болница е имало на 26 април, когато 292-ма са били на легло, или 28% от активните тогава 1039 случая.

В края на април обаче е имало повече пациенти в интензивни отделения, като в различните дни от седмицата след Великден техният брой се е движил между 34 и 41 в реанимация. Докато през последната седмица на юни сложените на интензивно лечение пациенти са били между 11 и 22.

“Държим под мониторинг всички свободни легла, особено в София. Имаме споразумение с “Бърза помощ” там, където са напълно заети, включително и 10-те резервни, пациентите да бъдат карани в друга болница. Засега няма стрес в системата, защото на областно ниво са заети около 37% от леглата, но ситуацията е много динамична”, каза за “24 часа” здравният министър Кирил Ананиев.

През миналата седмица болници започнаха вече да пренасочват пациенти с коронавирус, защото са запълнени отделените им за тази болест отделения. Препълнена бе “Св. Анна”, а моменти на пълно запълване е имало и в “Александровска”, както “24 часа” съобщи.

Според Ананиев на този етап не трябва да се затягат мерките, въпреки че има серия от по над 100 заразени на ден.

Според здравния министър в следващите дни се очаква намаление на новите заразени.

Засега заразата се разпространява дифузно само в София, добави още Ананиев.

Oгнища в дискотеки във Варна, петима заразени

Бързи тестове “разболяха” сервитьори в Царево и провалиха абитуриентски бал

НАДЕЖДА АЛЕКСИЕВА,

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Дискотеките във Варна се превръщат в сериозни огнища на заразата. Младежите, дали положителна проба след посещение в нощно заведение, станаха петима, след като в неделя бяха обявени нови три случая.

Положителни проби във Варна са дали и таксиметров шофьор и съпругата му.

Проблем за ограничаване на огнищата ще е откриването на контактните лица, защото в дискотеките е имало много хора, обясниха от РЗИ.

Благоевградска дискотека откри преди дни сезона след карантината, като организира програма, в която барман, преоблечен като лекар на първа линия, имитира дезинфекция.

СНИМКА: ФЕЙСБУК
Благоевградска дискотека откри преди дни сезона след карантината, като организира програма, в която барман, преоблечен като лекар на първа линия, имитира дезинфекция. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Тържество на абитуриенти от Царево на 26 юни пък бе провалено заради положителни резултати от бързи тестове на 7 сервитьори в един ресторант. Зрелостниците се настанили, не минали и час-два, когато им казали, че трябва да напуснат.

От РЗИ съобщиха официално, че 7 души от персонала на заведението са дали положителни проби на тестовете за COVID-19. Всички са от София и пристигнали предния ден на морето за сезонна работа. Сервитьорите са карантинирани, състоянието им е добро, обясниха от здравната инспекция.

Според запознати управителят сам настоял служителите му да бъдат тествани за заразата, преди да посрещнат абитуриентите. След положителните резултати е бил изследван целият персонал на заведението, но вече с PCR тестове. Всички резултати се оказали отрицателни.

На страницата на заведението във фейсбук неговият управител Кирил Йовнов публикува резултатите от изследванията на всеки един, като уточни, че пробите са взети в две независими лаборатории.

“По този ясен и недвусмислен начин оборваме всички слухове, разпространявани от недоброжелатели и за наша изненада - повтаряни от различни хора и медии. Екипът ни е напълно здрав и без нито един случай на COVID-19”, подчертаха от заведението.

От РЗИ пък са взели допълнителни проби, очаква се да излязат със становище в понеделник.

Седемте сервитьори бяха част от статистиката за 26 юни, когато Бургаска област достигна своеобразен рекорд по брой заразени - общо 15 човека.

Мащабно изследване в 6 морски общини - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево, проведено през юни, показа, че едва 0,95% от общо 2400 тествани са се срещали с коронавируса. Това според главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев показва, че по Южното Черноморие има изключително ниска циркулация на коронавируса и регионът е сравнително безопасен.

Дезинфекцират градина в София с три болни деца

Младите да си дадат сметка, събирането е опасно, съветва  Фандъкова

185-а детска градина в столичния жк “Дружба” бе затворена за дезинфекция, след като три деца от нея дадоха положителни тестове за COVID-19.

Заразата вероятно е пренесена от майката на едното от децата - и тя, и детето са с положителни проби. След сигнал до директорката и последвало тестване положителни се оказали и едно от децата в същата група, както и второ от друга.

Засега няма заразени от персонала на детската градина.

През последната седмица в София се наблюдава абсолютен рекорд от новозаразени, а заразата вече се разпространява дифузно.

“Ясно е, за съжаление, че София е градът с най-много новозаразени почти всеки ден. Специалистите казват, че заразяването е от дифузен тип и не може да се локализира. Трябва по-строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки от нас”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в неделя.

“Притеснена съм от събирането на много хора на едно място в затворени пространства, каквито са и дискотеките”, коментира кметът в интервю за националното радио.

И обясни, че Столична община не е съгласувала провеждането на абитуриентски балове. Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев позволява нощните клубове да работят на 50% от капацитета си. “Разбирам желанието на младите хора, че искат да се забавляват, но разчитам, че те си дават сметка, че е опасно и за тях, но и за техните близки”, каза Фандъкова.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА