Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Бобоков
Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков излиза от ареста срещу 1 млн. лева гаранция, която вече е внесена, това реши Специализираният съд. По-рано Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Бобоков. По делото стана ясно и че има комуникация между Бобоков и лице с имунитет (президента) във връзка с изпращането на посланик в Либерия. Това съобщи днес наблюдаващият прокурор Петър Белчев.

Паричната гаранция може да бъде протестирана и обжалвана.

Прокурор Генка Брезашка коментира пред медиите, че в контактите на Пламен Бобоков е имало и много други магистрати на много високи нива.

Другият прокурор по делото - Петър Белчев обясни, че в свалените от компютър и телефон на Бобоков данни имало писмена комуникация, вероятно на лице с имунитет записано като "президент". "Дали става въпрос за президента, не можем да кажем категорично", каза той. И обясни, че разговорът се касаел за концесия на пристанище в Либерия с концесионер "Приста порт", споменавал се и президентът на Либерия и изпращането на посланик в Нигерия, който да е с правомощия и в Либерия.

Прокурорите обясниха, че са поискали по-тежка мярка за Бобоков с оглед новите доказателства, които според тях показвали "огромно влияние върху лица, заемащи висши държавни длъжности". Това от своя страна пораждало съмнения, че Бобоков може да се укрие или да извърши престъпление.

От тези доказателства имало отделени материали в друго досъдебно производство за търговия с влияние, за което прокуратурата съобщи по-рано днес. То било образувано преди няколко часа.

Според прокурорите от доказателствата ставало известно, че прокурор Николай Николов отправил молба за лобиране към Бобоков, с неговите контакти на високо ниво, да заеме поста окръжен прокурор на Русе.

Вероятно Пламен Узунов, съветникът на държавния глава, бил помолен за съдействие от Бобоков. Според прокуратурата Узунов му изпратил проект на решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на танкера БАДР, като му казал, че изпратеният документи ще излезе по този начин в оригинал. Прокурорите посочиха, че ще проверят магистратите произнасяли се по това дело.

Съветникът на президента беше извикан в късния следобед на разпит като свидетел в Спецпрокуратурата.

Още доказателства свалени от компютърните устройства на Бобоков предстоят да бъдат проверени от прокуратурата.

Братя Бобокови станаха обвиняеми покрай аферата с т.нар. италиански боклук. Двамата бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков.

По-късно Пламен Бобоков бе освободен под гаранция от 1 млн. лв. Вчера той бе отново арестуван, защото не внесъл парите в срок.

Разследващите твърдят, че братята са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от рециклираните акумулатори от фирмата им "Монбат Рисайклинг" са оставали в България и не са били обезвреждани.

Прокуратурата смята, че братя Бобокови са участвали в престъпна група, заедно с Живков и още двама бизнесмени – Николай Миховски и Айгюн Еминов, както и с бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов.

Прокуратурата твърди, че чрез схема, ръководена от Живков, в България са депонирани тонове опасни отпадъци от производствата на Бобокови у нас и в чужбина.

Става дума предимно за оловни и полиетиленови остатъци. Едните би трябвало да се депонират на голяма дълбочина под земята, а другите – да се изгарят. Вместо това обаче били струпвани на камари на няколко различни места – в Лом, Плевен и Пловдив.

Нито една от фирмите, които се занимавали с това, нямала капацитет да ги обезврежда както трябва. На площадката в Пловдив имало само един счупен мотокар и бедно семейство, което разтоварвало боклуците под открито небе.

След ареста на бизнесмените прокуратурата започна проверки и в музея им в Русе.

Същевременно Бобокови твърдят, че нямат нищо общо с италианския боклук, открит в Плевен в края на миналата година. Тезата на защитата им е, че те са предавали отпадъците на лицензирани фирми у нас.

Очаквайте подробности.