Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България не е най-корумпираната страна в ЕС, напротив, в някои сфери е над средното ниво Юлиан Попов Снимка: Ройтерс

Излезе изследването на ЕК за корупцията в ЕС. Много лоша новина - България не излиза най-корумпираната страна в ЕС.

Това е много по-сериозно изследване, отколкото онези на Transparency International (TI), които са общо взето джангър агенция, полезна, но и подвеждаща. Работата е в това, че корупцията е много комплексен феномен и няма как да бъда оценяван на едро - корумпирана ли е една страна или не. Това изследване, което се прави за трети път е много по-детайлно и навлиза в по-дълбоки гънки на феномена в ЕС. Надявам се медиите да го разнищят, анализират и обсъждат страница по страница. Все пак няколко общи впечатления:

- България в никакъв случай не е най-корумпираната страна в ЕС. Намира се в добрата част на долната една трета, където са повечето ЦИЕ и южни страни.
- Почти в никоя сфера България не е на последно място. В някои е по-добре от средното европейско равнище.
- За най-корумпирани хората смятат полицията, на второ място здравната система и на трето чиновниците, които се занимават с държавни поръчки.
- Независимо от това, в случаи на корупция българинът първо би се обърнал към полицията и на второ място към медиите. Но не към съд, прокуратура или специализирани институции.
- България е най-зле в институциите, които се борят с корупцията и прокуратурата.
 Частният бизнес, банките и финансовият сектор се смятат за най-некорумпирани, при това значително под средните европейски равнища.
- Забавен факт - по времето на Мая Манолова една от малкото институции, в които доверието е спаднало е омбудсмана. (Не можах да се въздържа да не го спомена.)
- Хората знаят много малко за политическите партии, те сякаш не действат. Може би за това те не се оценяват като корумпирани.
- Съществува страх и недоверие в институциите. Тази нагласа може да обясни някои резултати, но не всички.

Добре ли е всичко? В никакъв случай. На основата на това проучване може да да заключим, че имаме доста ограничена представа за корупцията, тя трябва да се анализира много по-сериозно, че институциите, които трябва да се борят с корупцията не работят, но пък нагласите и практиките в страната не допускат тотално развихряне на корупционни практики.

Има много други неща. Нещо много забавно е да се проследят показателите на Унгария. Удивително.

Както и да е, много за четене, много за мислене и спорене. Заслужава си времето. И ако сте сред ония 1000 маси, които ще правят нова партия - има много хляб за политическа програма.

От фейсбук

 Вижте доклада за България на български език тук

Цялото изследване вижте тук