Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На Орлов мост пеят “Времето е наше”, на площад “Александър Батенберг” – Интернационала

София опасана с червени въжета – сините могат да се прибират по “Граф Игнатиев”, червените – по “Оборище”

Десните искали роял от НДК, Христо Друмев не им дал

В момента, в който на 7 юни 1990 г. на Орлов мост седесарите пеят "Времето е наше", площад "Александър Батенберг" е озвучен от Интернационала. Там са се събрали привърженици на БСП. Опасността от ескалация на напрежението, сблъсъци и проливане на кръв е голяма.

Най-голямото предизвикателство по време на заключителните митинги на кампанията за Велико народно събрание в София е това да не се допусне.

Никой няма интерес да се стигне

до побой.

Управляващите не искат да бъдат обвинени в опорочаване на току-що прохождащата демокрация. СДС трябва да участва за първи път като политическа сила и се надява да влезе във властта. Затова правителството и МВР координират с опозиционерите действията си, за да няма насилие.

650 души охраняват големия митинг на СДС на 7 юни 1990 г. на Орлов мост. Повечето от тях са

доброволци от

КТ “Подкрепа”,

но има и представители на останалите нови демократични организации.

"По предварителен план искахме да имаме 850 души, които да следят за сигурността, но не успяхме да ги съберем ", разказа Петко Симеонов пред "168 часа". Но всичко иначе е било организирано перфектно.

За да не се пролее кръв от страна на сини и червени привърженици, няколко дни преди това са

били разграфени всички улици

в центъра на София.

Знаело се е къде могат да се движат десните и къде – левите. Цялата координация е вървяла чрез Министерския съвет. Еленко Божков като координатор на СДС е участвал в две оперативки при заместник министър-председателя Чудомир Александров.

"От умората от предизборната кампания, когато спях по 3-4 часа на нощ, се усетих, че

задрямвах на

тези заседания”,

разказа Божков пред "168 часа".

За да не се сблъскат двете множества, БСП е трябвало да приключи с митинга си и да освободи площад "Александър Батенберг" до 20,30 часа и да се изтегли преди края на седесарския митинг на Орлов мост, който приключва в 21,30 ч.

"Навсякъде бяха опънати червени въжета – по протежението на бул. "Васил Левски", покрай Софийския университет, вървяха нагоре до края на градинката пред Националната библиотека – разказа Петко Симеонов. – Хората на БСП можеха да вървят по "Оборище", ако отиват към източните райони.

Нашите трябваше да се движат по "Граф Игнатиев", ако се прибираха към западните райони, за да не се срещнат двете групи. Имахме непрекъснати контакти с властите, за да не допуснем провокации."

Като шеф на щаба на СДС

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Петко Симеонов

се срещнал

с министъра

на вътрешните работи Атанас Семерджиев пред Софийския университет в ранния следобед, за да уточнят маршрутите за последно. Част от 650-имата охранители трябвало да пазят и пътя, по който да се оттеглят митингуващите. В най-рисковите участъци, където е могло да се случат сблъсъци, са поставили охранители от КТ "Подкрепа".

За да започне строежът на сцените, движението на Орлов мост е спряно в 14 часа. Освен голямата трибуна сините разположили още четири по протежението на бул. "Цариградско шосе".

"Организацията на такъв митинг е много сериозно нещо. Бяхме разиграли всички възможности – като се започне откъде ще идват хората и се стигне до това

откъде да минат линейките.

Разчертахме схеми как да стигнат до кооперациите покрай булеварда. Имахме чертежи с маршрутите. Отиграхме и въпроса за тоалетните", добави Симеонов.

По същия начин на два пъти предишните дни репетирали как световната звезда Арт Гарфънкъл ще се придвижи от хотел "Шератон" до митинга. Специално заради него трябвало да се осигури роял. Първо отишли да искат от НДК, но директорът Христо Друмев не се съгласил да даде този, с който разполагала сградата. Така се наложило да търсят и в зала “Универсиада” и в крайна сметка оттам отпуснали бял роял за певеца.

Освен него на сцената пеят и български изпълнители – "Щурците", Богдана Карадочева, Вили Кавалджиев, Георги Минчев и други. Всичките напълно доброволно. След края на митинга докъм 22 часа множеството се разотишло.

"Започнахме демонтажа на сцените, трябваше да приберем всички кабели и микрофони. В полунощ бях на място. Дойдоха машините за миене и

в 1 часа през нощта всичко приключи

– обясни Петко Симеонов. - Целта на това занятие беше ние като СДС да покажем, че можем да започнем в точно определен момент, да не допуснем провал, да проведем митинга и накрая да изчистим всичко все едно нищо не е било. Дадохме сигнал, че сме сериозна политическа сила, която може да владее положението и това беше като обещание за бъдещото управление."

Един милион души скандират "Се Де Се", пеят "Времето е наше" и "Аз не съм комунист". В същото време на митинга на БСП на площад "Александър Батенберг"

също са се

събрали много хора – 200 000 души

от София и от провинцията.

Добри Джуров говори на митинг на БСП, зад него са Стефан Продев, Александър Лилов и Нешка Робева.
Добри Джуров говори на митинг на БСП, зад него са Стефан Продев, Александър Лилов и Нешка Робева.
На това събитие тогавашният председател на соцпартията произнася слово на трибуната.

"Аз бях там, макар да съм бил 14-15-годишен. Помня, че говори Александър Лилов. Мисля, че обяви пред всички, че БСП вече наброява един милион души. Атмосферата беше невероятна, хората бяха ентусиазирани", припомни си депутатът Кристиян Вигенин.

Три дни по-късно става ясно, че червените отново печелят властта, този път на демократични избори. Но в историята остана и споменът за еуфорията и надеждата от синия митинг на Орлов мост.