Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжната прокуратура във Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 27-годишния Й.Т. от врачанското с. Долна Кремена за разпространение на наркотици.

През септември 2019 г. в сградата на районното управление на МВР в Мездра се явили двама свидетели с данни за лице, което се занимава с пласиране на дрога в с. Долна Кремена. Те предали пакетче „чай за пушене“ и телефонен запис на видеоклип, потвърждаващ техните показания. Подробно обяснили механизма на осъществената покупка – продавач на дрога хвърля от прозорец на втория етаж в дома си калъфче, в което предварително поставя пакетче от уговорения „чай“, а купувачът го взема и на негово място слага дължимата сума.

Поводът за действията им бил безпокойството на единия от тях относно видимо променено поведение на братовчед му. 17-годишният ученик се държал по странен начин, бил изнервен. При посещение в дома му видял как той свива „чай“ в цигара, за да я пуши. При проведен разговор с него се разбрало, че въпросното вещество се продава от Й.Т. на отделни лица в селото на различни цени. В зависимост от количеството тя варирала от 10 лева до 50 лева за едно пакетче.

Другият свидетел споделил от кога започнал да купува „чай“ от същия наркопласьор. Забелязал, че след 10 – 15 пъти употреба от него станал агресивен, имал конфликти с родителите си за пари, както и суицидни прояви. Негативната промяна в поведението му била отчетена от близките му, след което майка му го завела на лекар за предприемане на необходима терапия.

Късно вечерта на 13 септември двамата свидетели отишли в дома на обвиняемия Т., където имитирали покупка на „чай за пушене“. Случващото се било заснето от тях с телефонна камера.

В хода на извършената полицейска проверка на постъпилите данни у обвиняемия Й.Т. са били открити и иззети две пликчета със зелена на цвят суха листна маса. От направената по делото експертиза е видно, че намереното вещество е синтетичен канабиноид – XLRII. Това е наркотик с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранен е за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.