Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един мит на северноамериканските индианци разказва, че в древни времена, когато Земята била безплодна и хората гладували, Великият дух изпратил жена да спаси хората. Тя пътувала по света и навсякъде, където дясната й ръка докосвала земята, там пораснали картофи. Където лявата й ръка докосвала земята, там се появила царевица. Когато светът станал плодороден и богат, тя седнала да отпочине и заспала. Когато се е събудила, там израснал тютюн, от листата на който съвременните учени изолираха никотин, кръстен на Nicotiana tаbacum*. След това в тютюневия дим са установени повече от четири хиляди химически вещества, 43 от тях предизвикват рак на белия дроб.

"Никотинът пристрастява, смолите в тютюневия дим убиват пушачите", казва фармакологът д-р Станислав Янев.

Но преди това, през 1980 г., Радой Ралин написа: “Пушенето е стаж за импотентност”.

Тъй като това е научно обоснована мисъл, аз написах статия с дисидентското заглавие "Радой Ралин е прав", която вестник "Народна култура" публикува на първа страница. След това в списание "Здраве" излезе статията ми "Тютюнопушене или полова сила, изберете сами". Вярвах и сега вярвам, че тези две заглавия звучат по-убедително за мъжете, отколкото "Тютюнопушене или здраве, изберете сами" – тогава апел на Световната здравна организация. След публикуването на статиите студентките започнаха да гледат подозрително момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето. Добре е и вие да направите това не само на 31 май 2020 г. – Световния ден без тютюн (World No Tobacco Day). Така при наличието на "Колко сте хубави! Господи, колко сте хубави!" (перифраза, Христо Фотев) ще увеличите половия си стаж и няма да станете сексуални пенсионери.

Световната здравна организация ни насърчава "Да говорим открито за последствията от тютюна!" Да популяризираме информация, базирана на научни знания за намаляване на вредите от тютюна и от новата, но също така

вредна употреба

на съдържащи

никотин продукти

- електронните цигари, снус (влажен прахообразен тютюнев продукт за дъвчене) и тютюневи изделия, които се затоплят на по-ниска температура, но не изгарят, пропагандирани от Big Tobacco индустрията.

Освен че "е стаж за импотентност" (еректилна дисфункция)**, пушенето е един от големите рискови фактори за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, миокардни инфаркти и мозъчни инсулти. От ХОББ страдат повече от 170 милиона по света – за лечение и други здравни процедури са необходими милиарди финансови средства годишно. През 2015 г. ХОББ "пандемията" е причинила смъртта на повече от три милиона души в света.

"В България болните от ХОББ са не по-малко от 500 000 човека", каза проф. Коста Костов.

Пушачите са склонни да имат по-тежка изява на COVID-19 в сравнение с непушачите. Световната здравна организация

призовава учените и медиите

да бъдат предпазливи

относно популяризирането на недоказани твърдения, че никотинът може да намалява риска от коронавируса.

Внимание, голямата тютюнева индустрия (Big Tobacco) и Голямата фармацевтична индустрия (Big Pharma), като "Големия брат те гледа" (Big Brother is watching you) са вредни за хората и обществото.

Спомняте ли си 2012 г., когато бе забранено пушенето в закрити помещения – тогава, ограничени в табакоегоцентризма и овладени от абстиненцията на тютюнохолизма си публични личности игнорираха фактите, че на пушачите в напредналите страни се гледа като на недостатъчно образовани и безотговорни към себе си и обществото хора. През 50-те години на миналия век застрахователните компании в САЩ първи започнаха борбата с тях. В тази страна човек около 40-годишна възраст, който е здрав и не пуши, плаща здравна застраховка около 100 долара годишно, докато този, който е здрав и пуши, плаща около 300 долара годишно. Колега от Центровете по контрол и превенция на болести (Centers for Disease Control and Prevention) ми писа, че тютюнопушенето струва на САЩ около 200 милиарда долара годишно. И че застраховката за работник, който пуши, струва на работодателя 18% повече, отколкото тази за непушача. Всичко това, за да има "по-здрави и по-продуктивни САЩ" (healthier and a more productive USA).

И България, разбира се!

Сега, като виждам протестите в САЩ, Великобритания и други страни, пак изтръпвам от диагнозата на великия Достоевски:

“Нахрани, пък тогава

искай добродетели”

– това ще напишат на знамето, с което ще тръгнат срещу теб, и под него ще сринат храма твой. Защото на кого се полага да владее хората, ако не на тези, що владеят съвестта им и държат в ръце хляба им?"

Все пак Достоевски пише: "А между другото, това е толкова просто: в един и същи ден, в един и същи час всичко изведнъж ще се подреди!"

Но не с "гражданите" на М.М. и "Възраждане" на комунизма в центъра на София.

* Пренесен от Америка в Европа от Христофор Колумб, тютюнът първоначално е считан за декоративно растение. Никотин и Nicotiana tabacum носят името на Жан Нико, френски посланик в Португалия, който през 1560 г. изпраща на френския крал тютюневи листа и семена.

** Biedel MG, Burnett AI, Sadeght H. Male sexual function and smoking. Sex Med Rev 2016;4(4):366-375. DOI:10.1016/j.sxmr.2016.05.001