Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Във врачанският окръжен съд днес тръгна делото срещу Илия Илиев, който през август 2018 г. умишлено е причинил смъртта на живеещата с него на семейни начала Зина Тошкова. Според обвинението деянието е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Бившият затворник Илиев живеел на семейни начала със Зина в дома му във циганската махала на врачанското с. Върбица и малолетния й син. От съвместното им съжителство двамата пък имали дъщеря.

Още щом се събрал с Тошкова Илиев започнал да малтретира жената и детето й, поради което тя няколко пъти го напускала и оставала при майка си в пазарджишкото село Говедаре. Пострадалата се оплаквала за тормоза от страна на мъжа й на кмета на селото. Имало и сигнали от съседи за скандали в дома им.

През август 2018 г. Зина се обадила на сестра си, като съобщила, че с дъщеря ѝ са в болница във Враца. На следващия ден жената пристигнала в село Говедаре на автостоп, за да се срещне със сестрите си и майка си. Близките ѝ обърнали внимание на занемарения ѝ външен вид, като тя им споделила за физическия и психически тормоз, на който била подложена от мъжа си.

Късно през нощта пострадалата Тошкова се обадила на номер на национална телефонна линия за деца, за да разговаря с дежурния служител към отдел „Закрила на детето“ във Враца. Споделила за влошените взаимоотношения с Илия, като заявила, че не иска да се връща в дома му в село Върбица. Жената поискала съдействие за сина си, който останал с мъжа ѝ.

Социалните служители, със съдействието на полицаите и с кмета на село Върбица, посетили дома на Илиев. Хигиената в дома била много лоша, нямало никаква храна, а момчето ядяло сух хляб. Детето било взето и настанено в приемно семейство.

Същата вечер Зина с нейните близки се срещнали с Илия на жп гарата във Враца, където помежду им възникнал скандал. Наложила се намеса на органите на реда и всичките били отведени в районното полицейско управление на града.

След снемане на обяснения те били освободени и заедно се прибрали в селото с автомобил. Зина останала в дома на мъжа си с намерение, след като уреди въпроса с преместването на сина ѝ, да отиде да живее с двете деца в село Говедаре.

През нощта на 30 август 2018 г., след пореден скандал в дома им, Илиев нанесъл жесток побой на Зина, като я удрял с каквото му попадне по главата. На сутринта се обадил на леля си с молба да дойде на помощ, защото жена му била паднала лошо. Жената се отзовала, като заварила пострадалата да лежи върху легло, неподвижна, без да реагира. Настояла Илия да извика бърза помощ и си тръгнала.

На пристигналия медицински екип на мъжът обяснил, че намерил жена си паднала в двора и я е внесъл вътре. Пояснил, че тя вероятно е получила „гърч поради епилепсия“. На пострадалата била поставена инжекция диазепам.

По време на прегледа Илиев се държал много спокойно и фелдшерът не се усъмнил в обясненията му за състоянието на пострадалата. След прегледа той отказал транспортирането й до спешното отделение за извършване на изследвания и скенер под претекст, че няма кой да се грижи за детето.

По-късно Илиев направил друго повикване за спешна помощна на телефон 112. Лекарският екип констатирал коматозно състояние на Зина с аритмично спонтанно дишане и сърдечна дейност. Жената била откарана във врачанската болница, където по-късно починала.