Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тамаш Аян крил една година положителни проби на Валентин Христов. Сменил националността си срещу 528 000 долара

Българският щангист, който се състезава за Азербайджан, Валентин Христов е с две покрити положителни проби, като е допуснато той да се състезава цяла година, след като е бил хванат. Това сочат разкритията на проф. Ричард Макларън, който обяви по-рано, че от международната федерация по щанги са покрити 40 положителни проби и липсват 10,4 милиона долара.

За първи път се споменава и точната сума, срещу която Христов и Боянка Костова си смениха националността през 2011 година - 528 000 долара.

Христов спечели бронз на олимпиадата в Лондон, но при повторното тестване медалът му е отнет и в момента изтърпява 8-годишно наказание.

През април и юни 2013 година той е дал две положителни проби за стероиди, които обаче не са били съобщени. Това му дава право да участва в състезания, включително в Гран при на Баку и световното през есента.

Официално Христов е обявен за положителен чак през април 2014 година, или година след провинението си. Официално се води, че това е станало на 18 ноември 2013 година, но разследващите са открили, че писмото е от януари следващата година. На всичко отгоре наказанието му бе наложено от датата на първоначалното провинение, или ефективно тогава получи само 1 година. 

Общо 18 азербайджански щангисти бяха хванати в стероиди. В компютрите на международната федерация е открито писмо лично от президента на Азербайджан Илхам Алиев, който благодари на Тамаш Аян, че е забавил обявяването на санкциите.

21 състезатели от Турция също не са били санкционирани. Според разследващите между 2009 и 2014 година има 41 случая, които не са приключили. "Става въпрос за 41 покрити положителни проби и още 10, които трябва да се разследват", пише в доклада.

За периода 2009-2019 година Тамаш Аян е получил кеш 3 милиона долара от глоби за антидопингови нарушения. От санкцията на Азербайджан за 500 000 долара няма и следа в сметките на организацията.

Зетят на Аян Тамаш Амалфи вече е остранен от поста генерален директор на федерацията. Според Макларън той дори не съществува в устава на организацията, а е направен специално за него.
Амалфи е отговарял за купуването на гласове на конгресите за Аян и неговите хора в управата. Макларът е открил, че Амалфи се държи като управляващ презиедент на федерацията след като бе приета оставката на Аян и действал постоянно в офисите.