Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс
Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс

Цялата Национална гвардия на Минесота е задействана за първи път от Втората световна война след две нощи на протести, придружени от насилие, последвали убийството на афроамериканец от бял полицай в Минеаполис, предаде Ройтерс.

Губернаторът на Минесота Тим Уолц заяви, че разполагането на гвардията е било необходимо, тъй като екстремисти използват демонстрациите заради смъртта на Джордж Флойд, за да сеят хаос, и че очаква тази вечер протестите да станат по-ожесточени, предаде БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че военните трябва да разположат части в Минеаполис много бързо в отговор на ожесточените протести след убийството на чернокож от полицай, притиснал гърлото му с коляно.

Американски представител, пожелал анонимност, съобщи, че военните са заповядали на военна полиция да се подготви, за да се разположи бързо, ако местните власти поискат помощта им.

Тръмп заяви също така, че ако протестиращите проникнат през оградата на Белия дом, ще бъдат посрещнати от "най-злите кучета и най-страшните оръжия".

Кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър, която е демократка, отговори на президента републиканец в Туитър, че "там няма зли кучета и страшни оръжия. Има просто уплашен човек".

"Докато той (Тръмп) се крие зад своята ограда уплашен/сам, аз стоя срещу хора, мирно изразяващи тяхното право по Първата поправка след убийството на Джордж Флойд и стотици години институционализиран расизъм", допълни Браузър, която е чернокожа.

Жена хвърли днес коктейл молотов в полицейски ван с четирима полицаи в Ню Йорк по време на демонстрация срещу убийството на Джордж Флойд, съобщи Франс прес. Полицаите са успели да излязат невредими. Жената е арестувана заедно със сестра й, която се опитала да попречи на ареста.

В Ню Йорк полицията е задържала над 200 души, участвали вчера в протестите, съобщи ръководителят на нюйоркската полиция Дермът Ши, цитиран от ТАСС.

Между 400 и 500 души са арестувани в Лос Анджелис при безредици след убийството на цветнокожия в Минеаполис, по данни на Си Ен Ен.

/