Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Психоанализа на властта Георги Първанов

 

"Натрапник", "Шампион" и "Мизантроп" се боричкат за власт на българската политическа сцена. Това показва уникално изследване на психологическите профили на президента Първанов, премиера Бойко Борисов и яростния им опонент Иван Костов.
Специално за "168 часа" именитият психолог проф. Петър Иванов изготви техни профили по метода "Майерс - Бригс", като анализира любимите им филми, книги, песни и хобита. Ползвана е визуална психодиагностика.
Тя се прилага в много области на живота и позволява бърза ориентация в душевния мир на личността. Изследват се влеченията на човек, хобито му и предпочитаните от него литература и музика. Анализирани, те могат да покажат чертите от характера му и психичните отклонения. Типологията "Майерс - Бригс" е разработена от Катарина Бригс и дъщеря є Изабела Майерс преди 50 години в САЩ. Според метода хората са 16 типа, като всеки един от тях си има своите характерни особености на мисленето и емоциите, свой стил на поведение и общуване, слабости и проблеми. 

 

Георги Първанов - менторът-натрапник

ПРЕЗИДЕНТЪТ Георги Първанов, с агентурен псевдоним "Гоце", е типичен представител на типа ENFJ (абревиатура на екстроверт, интуитивен, чувстващ, отсъждащ). Това става ясно от задълбочения анализ на предпочитаните от него книги, филми и любими песни. Същият профил се открива и при хора като провъзгласилия се за върховен жрец на Тангра Йоло Денев, комунистическия лидер Пенчо Кубадински и Елвис Пресли. Техен аналог е художественият образ на Фред Флинстоун. Този тип хора са известни в приложната психология като ментори и натрапници. Характерна за тях е постоянната потребност да поучават, напътстват и оценяват хората около себе си. Те винаги са убедени, че разбират какво не е наред в живота на другите и имат план как да оправят нещата. Стават за селски учители, социални работници, футболисти, снабдители и знахари. Личностите като Първанов са строги и безпощадни. Имат големи очаквания за себе си, защото са с прекалени илюзии за собственото си бъдеще. Налице е странно вдъхновение и стремеж към изключителни дела, без да са налични съответните възможности. Менторът-натрапник има и ясен вождистки комплекс. Това си личи в любимите книги на Първанов - "Вицепрезидентът Бър" на Гор Видал, "Силните на деня" на Морис Дрюон, "Строителите на съвременна България" на Симеон Радев. Вождизмът е съчетан с комплекс за фатална обвързаност с някого или с нещо. Затова любимите филми на Първанов са "Изкуплението Шоушенк", "Полет над кукувиче гнездо", "Сибирският бръснар", "Кръстникът" и "Последният император". В тях доминира темата за
объркаността и фаталната принуда

Този тип личности се наричат още Busybodу (дрънкало), което означава интригант и досадник. Подборът на песните, които са представени като най-харесвани от президента, са коренно противоположни. Простодушно са включени както патриотични, така и рок парчета. Например "Я кажи ми, облаче ле бяло" и "Хубава си моя горо", но наред с тях е фен на рок Satisfaction на Ролинг Стоунс, и "Hotel California" на Eagles...
За профила на хората като Първанов е характерно, че не се уморяват да измислят разни нови идеи и номера. Често те просто "захлупват" предишните. Идентичният му образ Йоло Денев предлага "Промяна за народа", а Георги Първанов - АБВ, което по смисъл е едно и също. Фред Флинстоун предлага алтернативата "Яба Даба Ду", което

фонетично е близо до "А Бе Ве"

За ментора-натрапник психолозите казват, че винаги се вози на задната седалка. Иска да изглежда по-важен и значим, отколкото позволяват реалните му качества. Тъкмо затова един ментор иска да изглежда впечатляващо. При президента това се проявява с честото ходене на лов, играене на баскетбол (не футбол като по-простите), носенето на скъпи часовници, цени хубавите жени (бивши спортистки).

филми:
"Изкуплението Шоушенк" по Стивън Кинг
"Полет над кукувиче гнездо" на режисьора Милош Форман
"Сибирският бръснар" на Никита Михалков
"Кръстникът" на Франсис Форд Копола
музика:
Satisfaction - Rolling Stones
Hotel California - Eagles
Хубава си, моя горо - народна
Я кажи ми, облаче ле бяло - народна
"Ваше благородие" - Булат Окуджава
книги:
"Името на розата" - Умберто Еко
"Полет над кукувиче гнездо" - Кен Каси
"Силните на деня" - Морис Дрюон
"1984" - Джордж Оруел
спорт:
баскетбол 

 

Бойко Борисов - чувствителният шампион

МНОГО близък до Първанов е психологическият тип на Бойко Борисов. Той е ENFP (екстроверт, интуитивен, чувстващ, приемащ). Хората от този тип са по-скоро приемащи и разрешаващи, а не отсъждащи и налагащи се като държавния глава. Точно тази черта изменя цялостно психичния облик на премиера Борисов и вместо ментора-натрапник вече срещаме типа "Шампион". Най-известните такива типажи са Юлий Цезар, генерал Пиночет, Тина Търнър, Муамар Кадафи, Батман, Боримечката, Стоичков и др.
Това е един от най-атрактивните виртуални образи в приложната психология. Известен е още и като Muckraker - скандалджия, плямпало. Когато този човек казва нещо, изглежда, че твърдо настоява. Има енергични реакции. Винаги търси съревнование, стигащо на моменти до агресивност. Характерно за "Шампиона" е неговата постоянна нужда да доминира и превъзхожда. Винаги иска да победи някого, независимо кой е той. Шампионът има вкус към играта, хазарта, опасностите, риска. Независимо коя е сферата на действие - политика, бизнес, спорт - той проявява в нея впечатляваща борбеност. За това говорят любимите песни на Бойко Борисов "Боят настана, тупкат сърца ни" и "Батальонът се строява". Те са антиподи на Първановото

меланхолично "Облаче ле бяло"


Образът на премиера се отличава с прями и груби маниери. Това личи и от любимите му книги "Винету" и "Тримата мускетари". Искрено мрази и презира хората с по-скромни физически възможности. Нарича ги смърфове и гаргамели. Навремето, като малък, се отказал да свири на акордеон, защото му се видяло, че не е мъжествено. Опитвал се да рисува, като постоянно копирал картините на Рембранд и Ван Гог (основно "Слънчогледите" му). В юнгианската психоанализа слънчогледът е символ на величие и безсмъртие. При Шампиона винаги е налице юношески ентусиазъм (например строежите на метрото, АЕЦ "Белене", детските градини и магистралите). Много от решенията и

постъпките му са незрели и вятърничави

Като чувствителен тип Борисов харесва лириката, за разлика от Първанов, който си пада по епоса. Любимата му песен "Молитва за дъжд" на Диана Експрес. Там се казва: "Като пустинни вихри улиците ме въртят... и навред се разпилявах, без да се пестя..."
Най-важно за Шампиона е как изглежда ситуацията. Второ по значение в цялостната му дейност са хората, които той интуитивно чувства, че трябва да ухажва, да манипулира, да заплашва при нужда, а понякога и да ласкае. Борисов вижда живота като вълнуваща игра, като драма на доброто и злото, в която той трябва да играе главната роля. В този смисъл много подходящи професии за подобни хора са: квартален полицай, фелдшер, педагог, рецепционист.  надзирател, треньор,, домоуправител.

Комплексите на Шампиона са в сферата

на реализацията и представянето. Наблюдава се двойствено отношение към действителността, променено изживяване на собствената личност, видения за величие. Компенсира комплексите си в полето на обширните обществени връзки ("Не може толкова много хора да ме харесват, а аз да не съм най-великият!"), в "изключително полезните" социални каузи, в хвалбите с протекцията от силните на деня (Берлускони, Меркел, Путин).

песни:
"Боят настана, тупкат сърца ни" - патриотична
"Батальонът се строява"
"Молитва за дъжд" - Диана Експрес
книги:
"Винету"
"Тримата мускетари"
филм:
"Гладиатор"
спорт:
футбол, карате

 

 

Иван Костов - мрачен и парадоксален мизантроп

ОТ гледна точка на приложната психология Иван Костов е много сложна персона. В миманса му обикновено се чете нескривана погнуса от това, което го заобикаля - хора, обстоятелства, перспективи. Доста мрачен и неприятен тип. Налице е сериозен (и обичаен за всички лидери на десницата у нас) говорен дефект, погрешно считан за личен чар. Според типологията на Майерс-Бригс психологическият тип на Костов е ENTJ (екстравертен, интуитивен, мислещ, отсъждащ). По ирония на съдбата прозвището в психологията съвпада с прякора на Костов в политиката - Командир. От неговия тип са генерал Де Гол и Саддам Хюсеин. В България по-известните такива типажи са Недим Генджев, Юлиан Вучков, Стоянка Мутафова. Човек от този психологически тип става идеално за продавач в квартална бакалница, брокер на недвижими имоти, офицер в трудови войски и звеновод в ТКЗС, търговец на дрога,

атрактивен сервитьор, счетоводител

На пръв поглед Командира-Костов изглежда затворен, но това е поради пословичната скритост и обсебеност от тайни и догадки. Всъщност този човек даже и да се изолира за дълго време, пак ще живее по най-екстравертния начин с околните. Затова любимите му хобита са разходките в планината, тениса и спусканията със ски. Костов е парадоксален тип. За това говори и фактът, че една от най-любимите му книги е "Параграф 22" на Джоузеф Хелър. Посочените от него други най-любими книги също са парадоксално несъвместими: философският роман "Вълшебната планина" на Томас Ман, историческият "Доктор Живаго" на Пастернак и етноложкият труд "Златната клонка" на Джеймс Фрейзър. В същото време любима песен на Костов е "Биляна платно белеше".
Необичайният сбор от любими песни и книги показва, че всичко практично, с което се захване, се обърква и в крайна сметка пропада. Важното за Командира е да командва, по-точно - да му се подчиняват. Точно тук е ядрото на отклоненията на Говорещия с теменужки, както е известен още Иван Костов. Лидерът на ДСБ е остър и безцеремонен в отношенията си с хората. Той мрази всички. Може да изгуби ориентация в социалната обстановка. В резюме можем да кажем следното:

мрачен, нервозен, усърден, пресметлив

властен, упорстващ, неотзивчив, радикален, неумолим, нетолерантен, самовлюбен, мразещ, надменен, отмъстителен, вегетарианец. Командирът има и някои от основните фройдистки комплекси: за месианство, за единственост и предопределеност. Компенсира комплексите си с пристъпи на активност от типа "На всяко гърне мерудия", прилежност, изпълнителност и послушание в семейството, градинарство.


книги:
"Параграф 22" - Джоузеф Хелър
"Вълшебната планина" - Томас Ман
"Доктор Живаго" - Борис Пастернак
песни:
"Биляна платно белеше" - народна
Всичко на Богдана Карадочева и Стефан Димитров
спорт:
ски, тенис

 

Визитка

Проф. д-р Петър Иванов е известен български учен, университетски преподавател. Създател заедно със свои колеги и последователно ръководител на катедри по психология в два български университета. Работи в областта на приложната психология. Има публикувани няколко книги по психопатология на посткомунизма.
Автор е на тритомни ръководства по психотерапия и по приложна психоанализа, на двутомен компендиум по приложна социална психология и на много други публикации у нас и в чужбина. Научен ръководител на множество проекти и изследвания.