Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гледах дебатите в парламента днес за намаляване на ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 г. „За“ гласуваха 107 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", един бе против, а 68 от БСП и ДПС се въздържаха.

Рядко си губя времето с цирковите изпълнения на червените псевдоморалисти. Убедена съм, че единствената работа на депутатите от БСП, е да се инатят като магаре на лед и да се опитат да съсипят всички предложения, които биха подпомогнали обикновения човек и работещия бизнес.

И понеже не съм празноблещеща ще обясня защо намалянето на ДДС върху книгите е една от най-смислените мерки спрямо засегнатите от COVID-19 кризата.

Към депутатите от БСП няколко въпроса:

1. Знаете ли, че коректор на книга получава около 1 лв. на страница? Колко книги в месеца трябва да се издадат и точно той да бъде техен коректор, за да получи добро заплащане? С намаляването на ДДС върху книгите, издателите ще могат да вдигнат ставките на коректор, редактор, преводач, дизайнер.

2. Знаете ли, че има автори, които получават 8 или 10 процента от цената на книгата, която са написали, а за година успяват на продадат не повече от 150/200 бройки. С намаляването на ДДС върху книгите трудът на писателя ще бъде по-добре заплатен и той ще се почувства оценен. За БСП е ясно, че никога не са уважавали интелигенцията и знаем колко десетки хиляди са убили само защото не са се поклонили на комунистическия режим, но вече живеем в демокрация.

Няма да посочвам други примери защо е важно да се приеме намаляването на ДДС върху книгите, тъй като депутатите от БСП са известни с плагиатството на идеи и въртеливи движения и не е невъзможно в утрешния ден да изготвят законопроект, с който да хвърлят прах в очите на застаряващите си избиратели.

За пенсионерите книгите може и да не са важни, но за родителите и за работещите са част от ежедневието ни, за да се развиваме, образоваме и забавляваме.

*Калина Паскалева във фейсбук