Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Скоро ще се върна”, уверила тя Константин в деня на заминаването си

Месеци преди да изчезне, казала на брат си, че е срещнала “много силен и богат човек от Русия”

Охранителят си спомня, че на гръцкото летище я чакали хора с кола

Носела само дамската чанта със себе си

Руската мафия е особено опасна. За разлика от италианската обаче тя не попада често във всекидневния новинарски поток. Рядко могат да се видят гръмки заглавия, че властите в Русия са арестували и осъдили някой "крадец в закона", както наричат босовете на престъпните организации там.

За съществуването на този криминален синдикат говорят повече секретните доклади на службите, които са провеждали стотици международни разследвания. От тях например става ясно, че тя е втората по големина след японската Якудза и е в почти прекрасни отношения със сицилианската Коза ностра. В различни изследвания, сред които и това на специалните сили на Канада от 2011 г., се посочва, че руската мафия държи приблизително 40% от световните приходи на наркотици, рекет, проституция, пране на пари и измами със застраховки, от които се печелят милиарди.

През 2018 г. се твърдеше, че тя е осъмнала с нов бос, след като две години по-рано Захари Калашов, известен като Шакро Младия, бе задържан и осъден за изнудване. На негово място след тайно гласуване бе издигнат един от най-влиятелните славянски бандити и известен бизнесмен - Олег Раменски-Шишкан.

През годините руската мафия е подозирана за десетки престъпления. Всички те я превръщат в един от най-опасните световни криминални синдикати. Нарежда ли се обаче в греховете на руските босове и покриване на бегълци от правосъдието на други държави и каква е вероятността криптокралицата Ружа Игнатова да е под тяхна опека в момента?

Оказва се - голяма, а доказателства за това дават най-близките й хора. От показанията на брат й Константин, с които "168 часа" разполага, става ясно каква всъщност е била съдбата на българката малко след нейното изчезване.

Преди то да се случи, тя сама отмята няколко неотложни задачи, с което на по-късен етап затруднява изключително много ФБР в издирването й. След като разбира, че приятелят й и бизнес партньор Гилбърт Армента иска да я предаде на службите, Ружа веднага лети до столицата на Киргизстан - Бишкек, откъдето лично си купува фалшив паспорт. Остава неясно името на човека, на когото го е поръчала и платила.

Да си направи такъв я съветва Франк Шнайдер, който според документи също имал ключова роля в операциите по прането на парите. На партито по случай кръщенето на дъщеря й Давина той й казва, че е по-добре да се сдобие със същия документ, в случай че се наложи да напусне страната при по-напечена ситуация. Пред брат си Ружа споделила, че всички нейни приближени разполагат със същото свидетелство.

Малко след завръщането си от Бишкек започва и унищожаването на ключови документи, които я уличават като създател на пирамидалната схема OneCoin. За една част тя се грижи лично да бъдат заличени от лицето на земята, за друга дава задача на анонимни адвокати, които ги скриват на "сигурни места", до които властите нямат досег и до днес.

Следват разговори на четири очи с най-приближените й, които пътуват от целия свят, за да се видят с нея насаме в кабинета й. Някъде по това време Ружа споделя нещо особено интересно с брат си. Казва му, че е срещнала някой, който бил "много силен и богат Русия".

"Аз не съм виждал този човек и не го познавам", свидетелства Константин пред съда.

Пред него сестра му никога не казва името на въпросния мъж. Личността му е обвита в истинска мистерия. Тя дори не споделя с какво се занимава той, нито пък при какви обстоятелства са се срещнали за първи път. Близките й могат само да гадаят дали става въпрос за сериозен бизнесмен, политик, или по-скоро за някой представител на руската мафия, с когото Ружа е влязла в комуникация, докато развива фалшивата криптовалута.

Игнатов чува за него само един-единствен път. Оттам нататък сестра му не говори повече за отношенията им пред никого. Изглежда, тя е водела лична кореспонденция с руснака, в която посредник не е имало. Което е странно, защото криптокралицата постоянно държала да има такъв човек в комуникацията си с останалите. Константин всекидневно влизал в тази роля, уговаряйки срещите й с различни хора. Въпросният мъж обаче не фигурирал в тези списъци.

Следите на нашенката всъщност се губят точно от 25 октомври 2017 г., когато тя напуска България с полет на компанията Ryanair. Ден преди това иска от Константин да й резервира два билета - един до Атина и един до Виена. Следва кратък разговор помежду им, в който той я пита дали да не отмени някой от тях. Мъжът недоумява защо трябва да са за един и същ час. Ружа изпада в истерия и заявява на брат си, че той трябва да изпълни нейната заповед, без да задава подобни въпроси. Игнатов резервира и двата.

Криптокралицата избира гръцката столица. Още на следващия ден тя се качва на самолет заедно с един от охранителите си. Същата вечер той се връща сам с обратен полет към България.

Близките на Ружа нямат идея какво се е случило. По-рано тя уверила брат си, че съвсем скоро ще се върне и няма място за никакви притеснения. Константин не бърза да се паникьосва. Сестра му и друг път е пътувала само с охранителите си и чак след завръщането си е казвала какви са причините.

Дните обаче се нижат, а от нея няма ни вест, ни кост. Константин започва да се появява на събитията на OneCoin вместо нея, за да поддържа тезата, че всичко в компанията е наред. Бизнес партньори и служители обаче всеки ден го питат какво се случва с Ружа и кога ще се завърне. В същото това време той получава десетки заплахи за смърт от измамени инвеститори, а разследването срещу криптовалутата е в ход.

В един момент Игнатов решава, че все пак трябва да направи нещо. Той провежда разговор с гарда, който придружава сестра му до Гърция. Мъжът разказва подробности, които никой до онзи момент не знае. Споделя му, че с Ружа кацнали на летището в Атина, слезли от самолета, а там вече имало няколко души, които очаквали криптокралицата. Тя изобщо не изглеждала притеснена.

Те от своя страна също били спокойни. Не се наложило да вади пистолета си, за да пази шефката си от тях. Мъжете просто стояли до кола в очакване на нейното пристигане. Ружа не била изненадана от факта, че те са там. Малко след това тя отпратила охранителя, за да продължи пътуването си с тях.

"Единственото, което гардът ми каза за въпросните хора, беше, че са говорели на руски", спомня си брат й пред съда.

Изглежда, мъжете, които очаквали криптокралицата, били изпратени от конкретен човек, който я чакал точно в този ден. Той обаче не отишъл лично да я посрещне и не бил нито един от тези, които щели да я конвоират. Тя само се поздравила с тях, след което се качила в автомобила им и тръгнали в неизвестна посока. Отново със същото спокойно изражение, с което изминала и целия полет до Атина. Близките й научават подробностите дни по-късно. Никой не подозира, че криптокралицата осъществява бягството, което крои месеци наред.

Тя тръгва към гръцката столица само и единствено с дамската си чанта. Гардът по-късно ще разкаже, че Ружа е била без багаж. Нямала големи куфари с дрехи, нито пък носела със себе папки с документи. Самият той не очаквал този развой на събитията през онзи 25 октомври.

Оттам насетне следите на Ружа се губят безвъзвратно. Телефонът й е изключен, а тя не търси връзка с абсолютно никого от роднините си. Не се обажда и на съпруга си, при когото оставя дъщеря си Давина, към която е изключително привързана. Изненадани са и всички работещи за нея в компанията й. Следват арести на служители, адвокати и перачите на парите, вземани от инвеститори. Стотици са задържани, а част от тях се сдобиват и с обвинения.

През цялото това време Игнатова продължава да мълчи. Тя дори не прави опит да уведоми някого, че е добре и че всичко с нея е наред.

Пред съда Константин разказва, че вижда сестра си за последен път два дни преди да изчезне, а се чуват по телефона в деня, в който е полетът й до Атина. Оттогава тя нито веднъж не е осъществявала комуникация нито с Игнатов, нито с родителите си. Не се е интересувала и какво се случва с измислената от нея криптовалута OneCoin, която бележи крах след нейното "изпаряване".

Дали в момента Ружа е в Русия, никой не може да потвърди. Бизнес партньорите й не могат да кажат и кой е мистериозният руснак, който най-вероятно е уредил изчезването на криптокралицата, тъй като той не е общувал с тях. Оказва се, че за него тя е споделила само и единствено пред брат си. Той допуска, че сестра му може да се е запознала с мъжа месеци преди нейното изчезване, тъй като преди това тя изобщо не е споменавала за такъв човек.

Възможно е той да я е наставлявал какво точно да направи преди полета до Атина, така че ФБР да бъде тотално объркано, когато започне да я търси. Интересно е и дали Ружа веднага е напуснала Гърция, след като е взета от летището в Атина.

Малко след като ФБР започна да я издирва, до службите бяха изпратени няколко анонимни сигнала, че са засичали криптокралицата в гръцката столица. Един от тях дори твърдеше, че тя вечеряла съвсем спокойно в скъп ресторант в компанията на няколко души. Проверката на всички тях обаче не даде никакъв резултат, а информацията, че нашенката живее там, така и не се потвърди.