Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повече от месец микробус с шпионско оборудване на службите стои до дома на Армента

20 разговора между двамата разкриват цялата схема

По нареждане на българката шефовете в OneCoin използвали криптотелефони от Дубай, за да не ги подслушват

Към днешна дата местонахождението на мъжа е неизвестно, най вероятно е станал защитен свидетел

Средата на септември 2017 г. мъж на име Гилбърт Армента е арестуван от американските власти. Официално за него се знае, че е бивш собственик на грузинската банка "Капитал", чийто лиценз е отнет година по-рано за пране на пари. Още тогава става ясно, че институцията, която управлява, е предоставяла услуги на компанията OneCoin. ФБР обаче имат съмнения, че банката е препирала нелегалните печалби и на други организации.

Старателно готвят повдигането на обвинение, за да изпратят бизнесмена зад решетките за много дълго време. Той обаче има други планове. В ръцете си държи коз, който не само го спасява от затвор, но му осигурява и безопасен живот далече от Америка.

Армента предлага да свидетелства срещу българката Ружа Игнатова, която създава многомилиардната пирамидална схема OneCoin. Въпреки че двамата имат връзка помежду си, дни след като белезниците щракват на ръцете му, той вече разказва подробности около компанията и дава вътрешна информация за нея. Сделката с ФБР е в ход и към края на септември 2017 г. в офисите и към телефоните му са прикрепени бръмбари.

Властите, включително данъчните служби, внимателно слушат всеки разговор между него и криптокралицата, без тя да подозира за това. Представители на Федералното бюро за разследване почти всеки ден паркират бус с шпионското оборудване в близост до дома му. Следят всяко негово движение, а всяка информация за Игнатова събират в папки.

До октомври 2017 г., когато Ружа разбира, че Армента е предателят, американските власти вече разполагат с над двадесет обаждания помежду им, от които става ясно, че OneCoin е най-обикновена пирамида. Успяват да се сдобият и с информация, която категорично уличава адвоката Марк Скот и още няколко души като перачите на парите, прибирани от измамените инвеститори.

Службите вече са обещали на Гилбърт Армента, че той няма да попадне в затвора, и са убедени, че криптокралицата е в ръцете им. Тя обаче изненадва всички. Също като властите решава да подслушва предателя и поставя свои бръмбари в дома му. Един разговор, който чува, й е напълно достатъчен да разбере какво я очаква.

Игнатова мигновено започва да подготвя бягството си. Към края на октомври 2017 г. от нея вече няма никаква следа. По информация на "168 часа" тогава е повдигнато и първото обвинение срещу криптокралицата. Американските власти започват съвместна работа с германските и българските служби. Търсят българката във всичките й офиси, но не я откриват.

По документи се води, че е в “отпуск по майчинство”. Месеци по-рано е родила дъщеря си Давина и дори е събрала най-близките в имението си в Созопол на парти по повод кръщенето.

ФБР така и не успява да я изправи на подсъдимата скамейка въпреки събраните доказателства. Те обаче могат да се похвалят, че първият арест на човек от компанията OneCoin вече е факт и той не е кой да е, а един от най-близките й хора - Гилбърт Армента.

Към днешна дата неговата съдба е неясна. Местонахождението и статутът му са неизвестни. Много вероятно е той да е влязъл в програмата за защитени свидетели също като брата на Ружа - Константин. Благодарение на сътрудничеството си с властите Игнатов се спаси от сурова присъда и днес е заедно със семейството си.

Въпрос, на който дълго време никой не даваше отговор, беше как така години наред криптокралицата безпроблемно развива многомилиардната пирамидална схема OneCoin. Още в началото, когато всичко това започва, тя дори не е в полезрението на американските власти.  Въпреки сигналите от измамени инвеститори, разследващите не успяваха да докажат вината на българката. Това стана окончателно, когато от нея вече нямаше и следа, а бизнес партньори, адвокати и дори брат й започнаха да разказват в подробности как е действала компанията. Единственият човек, който обаче е най-добре запознат с истината, е самата криптокралица.

След нейното "изпаряване" около името й започнаха да гравитират всякакви легенди. Най-приближените й побързаха да споделят за нея, че тя ги е преследвала като "тъмна сянка" навсякъде и по-скоро изпитвали страх да се откажат от съвместната им работа. Те били записвани със специални устройства, така че тя да бъде наясно с намеренията им във всеки един момент.

Това може би е една от причините никой, който е напуснал компанията, да не проговори за всичко, което се е случвало вътре в нея.

Най-важното за криптокралицата било тайните за схемата да бъдат запазени, а ФБР никога да не разбере за тях. Тя въвела политика на конфиденциалност в цялата компания и наложила на всички служители правилото да не изнасят никаква вътрешна информация за начина, по който действа OneCoin. Българката знаела прекалено добре, че заради милионите измамени инвеститори може да бъде осъдена и вкарана за дълго време в затвора.

Поради тази причина Игнатова решила да наложи правило за общуване и на перачите на парите. Когато обсъждали нещо неофициално, с цел прикриване на следи, по които ФБР могат да тръгнат, на първо място тя държала на личната среща. Мъжете, работещи за нея, били канени в офисите й, където на четири очи обсъждали всичко най-важно.

Тя имала и резервен вариант, когато тези събирания пропадали, а някой от повиканите не можел да се яви на уречената дата. Подобни теми Ружа забранявала да се обсъждат по имейл, фейсбук или други социални мрежи, които властите можели лесно да проследят. Тя и най-приближените й били снабдени с криптотелефони, научи "168 часа".

Устройствата се продавали на високи цени, но гарантирали, че разговорът не може да бъде подслушан от абсолютно никого, тъй като самият телефон го "криптирал". Така тя се чувствала сигурна, че това, което казва, ще достигне само и единствено до човека от другата страна на слушалката.

Устройствата Ружа не купувала лично. Сдобивала се с тях от жената, която отговаряла за управлението на офиса на OneCoin в Дубай. В повечето документи тя е отбелязана под името "Велизара Иванова". Не е ясно кой точно я е снабдявал с тях. Абсолютен факт е обаче, че криптокралицата провеждала най-важните си разговори така.

Да имат криптотелефони били задължени още няколко души около нея. Схемата била същата като с фалшивите паспорти. В миналия брой на "168 часа" ви разказахме, че Игнатова се е сдобила с такъв от киргизката столица Бишкек, след като била посъветвана от близък човек. Тя разкрила пред брат си Константин, че всички около нея притежават нелегални документи, в случай че им потрябват.

Криптираните устройства били в ръцете на същите хора, които имали и фалшивите свидетелства. Сред тях бил съоснователят на компанията - Себастиан Грийнууд, с когото Ружа общувала всеки ден. На голяма част от събитията за привличане на нови инвеститори двамата задължително присъствали заедно. За неразривните професионални отношения помежду им говорят и множество снимки, публикувани на страницата на OneCoin преди изчезването на Игнатова. Другите, с които тя общувала чрез криптотелефони, били адвокатът Марк Скот и приятелят й Гилбърт Армента, сочени за перачи на изкараните от схемата пари.

В редки случаи криптокралицата позволявала на същите хора да комуникират чрез имейл, докато обсъждат вътрешна информация, но тогава те използвали специални инициали, така че да не бъдат разпознати.

Пред съда в Ню Йорк брат й Константин отрича някога да е разполагал с криптирано устройство. Той обаче разказва, че някои от хората, които имали такива телефони, се обръщали към него с въпроси, когато нещо по джаджата не работело.

За това свидетелства и имейл кореспонденция между Игнатов и личните асистенти или секретари на другите висши служители. Един от тези имейли е изпратен през януари 2017 г. със заглавие "Криптотелефон".

"Здравей, Жизел - пише Константин. - Трябва да изпратиш криптотелефона на Гилбърт в Дубай, за да можем да го отключим и да му дадем правилните пароли. Кога мислиш, че това би могло да се случи?"

На това писмо въпросната жена отговаря, че иска адреса в Дубай, на който да изпратят устройството за ремонт.

Пред съда в Ню Йорк братът на Ружа обяснява, че Жизел Валентин всъщност е асистентката на Гилбърт Армента.

Предполага се, че в момента на ареста на Армента той е споделил пред властите за въпросните устройства. Така те били наясно, че работата им ще бъде два пъти по-трудна. Въпреки тези ограничения ФБР са намерили начин да запишат ключовите разговори между Гилбърт и криптокралицата. Това се е случило благодарение на неговото желание да окаже пълно съдействие.

Освен криптотелефоните за директорите в OneCoin Ружа създала правила и за обикновените служители, които били на по-ниски позиции в компанията й. За това разказва самият Константин. Пред магистратите той споделя, че съществували чат групи, в които присъствали всички като него. Именно от такава той разбрал за ареста на адвоката Марк Скот. Там притеснени работници започнали да обсъждат новината, че юристът е задържан и нещата се влошават.

В месеците след изчезването на криптокралицата всички били изключително активни. Коментирали съдбата на компанията и какво ще бъде нейното бъдеще. Изразявали своите притеснения, че някой от тях също може да попадне в ареста, ако името му фигурира в документи, които вече са иззети от ФБР.

Подобна била съдбата на Ирина Дилинска. Жената работела заедно с Марк Скот, а след задържането му тя побързала да изгори голяма част от папките, които категорично доказвали това.