Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Изхвърлих лаптопа си след разговор с агент, лъжех го за кого работя", казва Константин пред съда в Ню Йорк

В азиатска страна фирмата платила щедър подкуп

Само за 3 месеца през 2016 г. печалбата на компанията е 2,3 млрд. долара

От октомври 2017 г. досега е пълна мистерия какво точно се е случило с Ружа Игнатова, а животът на брат й, който поема поста в компанията, се превръща в ад.

Заплахите ескалират, след като мъжът е отвлечен и пребит от неизвестни. Към главата му е насочен пистолет и е заплашен, че ако сестра му не им върне парите, не го чака нищо добро. Обясняват му, че ако се оплаче в полицията, следващия път ще отрежат част от тялото му. След среща в чужбина с друг инвеститор в OneCoin към Константин отново е насочен пистолет.

Това обаче не е всичко. През 2019 г. властите вече са по петите му.

По време на делото срещу перача на парите Марк Скот магистратите карат Константин да разкаже за едно негово пътуване до САЩ. Той ще разкрие, че целта му била да се срещне с хора от мрежата, както и да присъства на две презентации за бъдещето на електронната търговия в Америка. Тогава трябвало да се види и с други лидери на компанията.

"Най-напред кацнах в Сан Франциско, после в Лас Вегас

и накрая в Лос Анджелис - спомня си той хронологията на събитията. - Когато за пръв път стъпих на летището в Сан Франциско, бях спрян от агент на граничния патрул."

Последвал дълъг разпит. Униформеният прибрал телефона и компютъра на Игнатов. Мъжът не казал истината за себе си. Излъгал го за целта на посещението си.

"Направих това, защото знаех добре, че работя по схема за измами, и не исках да бъда арестуван", признава той.

По-късно получил компютъра си обратно, но бързо взел решението да се отърве от него.

"Когато бях в Лас Вегас, го сложих в хартиена торба за боклук с други ненужни неща - спомня си мъжът. - Изхвърлих го в кошче, защото се страхувах, че

някой може да намери повече доказателства, свързващи ме с OneCoin."

Това бил и един от първите му сблъсъци с властите. Пред съда Игнатов разказва и какво точно е правил в Лас Вегас.

"Имах няколко срещи с хора - спомня си Игнатов. - Присъствах и на две, които трябваше да бъдат около бъдещето на електронната търговия в САЩ, но всъщност в крайна сметка се оказа, че тези хора, които срещнах, просто искаха да внедрят поредната схема "Понзи" в OneCoin."

Константин застава начело на OneCoin след изчезването на сестра му Ружа.
Константин застава начело на OneCoin след изчезването на сестра му Ружа.

Новата била наречена "pump the volume". Тя обещавала на инвеститорите на компанията, които вече имали пакети в монети, че техните пари ще се увеличат хиляди пъти, ако вложат малко повече като инвестиция в компанията. Дали на срещата се е обсъждало и друго, Константин не уточнява.

Пътуването му до Вегас отнема три дни. Последния ден трябвало да излети от летището в Лос Анджелис. Когато пристигнал там, белезниците веднага щракнали около китките му. Бил арестуван от ФБР. По време на разпита отново спестил истината.

На въпрос за какво е излъгал, той отговаря: "За почти всичко".

"Направих го, защото видях, че нещата сега стават много, много сериозни и започнах да се паникьосвам - допълва още братът на Ружа. - Много се страхувах да не отида в затвор."

Игнатов осъзнал, че този път вече няма да се измъкне от властите. Три-четири месеца по-късно той решил да сътрудничи на правителството.

Провел около 20 срещи с властите

и им разказвал за престъпленията, които е извършил, както и всякаква информация, която имал за OneCoin и хората, свързани с компанията. В крайна сметка се признал за виновен по три престъпления - конспирация за привличане на инвеститори чрез престъпна схема, пране на пари и банкови измами.

"За първото престъпление съм виновен, защото работих по схемата OneCoin, като правех невярно презентиране пред инвеститорите, за да получа парите им - обяснява той. - За банковите измами и прането на пари - хората в OneCoin лъжеха банките за произхода на средствата и къде ще отидат те."

За всичко това го грозяла максимална присъда от 90 години затвор. В крайна сметка той решил, че трябва да спаси себе си, като стане защитен свидетел.

Константин

хвърля и поредната бомба с разкритие,

което дотогава не било правено. Той разказва, че няколко пъти са плащани големи подкупи, за да може OneCoin да работи необезпокоявано. Един от тези, за които знаел, бил даден в Азия.

От всичко, което братът на Ружа разказва пред съда, става ясно, че животът му изобщо не кореспондирал с това, което представял в социалните мрежи. Снимките, които пускал там, го показвали като много щастлив човек без никакви проблеми. Той позирал винаги усмихнат. Личало, че разполага и с много пари. Публикувал фотоси от различни точки на земното кълбо. Обяснявал, че има важни бизнес срещи и много работа, уточнявайки, че след тях се чувствал удовлетворен от постигнатото. Всичко това обаче било една голяма лъжа. В същото това време Константин живеел в постоянен страх, тъй като разследването срещу компанията вече било в ход. Всеки месец той научавал за нов задържан служител, докато властите разплитали схемата.

В действителност братът на Ружа не бил от най-облагодетелстваните.

Парите от измамените

достигали най-вече до сестра му, а след това се разпределяли по останалите етажи. От печалбата задължително прибирали най-доверените й хора, а след тях се нареждали обикновените служители, които работели в офисите по целия свят. Константин признава, че в периода, в който криптокралицата е била начело на компанията, тя е успяла да прибере милиарди.

Снимка в личния му профил, качена от него.
Снимка в личния му профил, качена от него.

Специалисти обаче са изчислили колко точно е била спечелената сума, дадена от всички инвеститори. Това се е случило благодарение на документите в съдебните дела в САЩ срещу нашенката. Според вътрешни счетоводни данни приходите до края на третото тримесечие на 2016 г. били 3,353 млрд. евро, а печалбата - 2,232 млрд. евро.

Интересното в случая беше, че дълго

след изчезването на Ружа и началото

на разследването

срещу нея и пирамидата й, сайтът на компанията не спираше да работи. Той продължаваше да предоставя възможност на всеки да стане инвеститор и да вложи парите си в OneCoin. Закриването на страницата се случи през декември 2019 г. От него обаче властите могат да черпят огромна информация, тъй като там са записани броят на участниците, балансите и евентуалните трансфери. Това би помогнало на разследващи да открият много нови лица, благодарение на които компанията е извършвала нелегалната си дейност години наред.