Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокатът Марк Скот, който изпра парите от пирамидата OneCoin, получил бонус от 50 млн. долара

Слухове: Въпреки че е под домашен арест, ходи на срещи с влиятелни фигури във Флорида

Ще се спаси ли от затвора дясната ръка на криптокралицата Ружа - адвокатът Марк Скот, за когото стана ясно, че е бил основният перач на парите от престъпната схема?

Този въпрос си задават ужилените от пирамидата OneCoin, чиито пари едва ли някога ще се върнат. Измамените се опасяват, че юристът вече е изготвил хитър план и е премислил всички възможни ходове със свои колеги, за да не попадне зад решетките за постоянно. Само преди година американските медии излязоха с гръмкото заглавие, че Скот може да получи максималната 50-годишна присъда, след като бе уличен в пране на пари, банкова измама и прикриване на информация за произхода на средствата на компанията.

Наскоро обаче магистратите пуснаха адвоката

под

домашен арест

и той съвсем спокойно се прибра във Флорида. Това се случи въпреки протестите на прокурора Кристофър Димасе, който призова съдията Едгардо Рамос да затвори Скот до изслушването на присъдата. Решението притесни силно и всички ограбени, които инвестираха милиони в криптовалутата.

Появиха се дори и слухове, че юристът неведнъж е бил на вечеря извън дома си с няколко души. Твърди се, че именно с тези хора той обсъждал освобождаването си от затвора, тъй като те били на влиятелни позиции и разполагали с големи финансови възможности.

Дали обаче това е истина, никой не може да каже. Неоспорим факт е, че Скот се слави със своя изключителен професионализъм и отличното познаване на американските закони. Именно това е и огромният плюс за него по време на процеса.

Преди да бъде замесен в аферата OneCoin, години наред той се радва на добра кариера, която развива в партньорство с адвокатска кантора Locke Lord LLP. Компанията разполага с 21 офиса, част от които в Хюстън, Далас и Чикаго. Клиентите са доволни от Скот, а заплащането му е повече от добро.

До 2016 г. 51-годишният мъж изкарва прехраната си по абсолютно честен начин. Защитава правата на всеки, който го потърси, и се бори за справедливост там, където такава липсва.

Същата година обаче е

преломен момент

в живота му

Тогава той решава да напусне работа, след като се среща с криптокралицата Ружа Игнатова в Лондон. Самата тя научава за него само година по-рано благодарение на партньора си Гилбърт Армента. Нашенката решава, че и двамата ще имат полза от съвместната си работа. Така малко след като се срещат лично, юристът основава серия фалшиви инвестиционни фондове. Според разследващи именно през тях са минавали парите от OneCoin, а в по-късен етап са пренасочвани по сметки в Дубай.

Ружа Игнатова
Ружа Игнатова

По тази схема Скот успява да изпере близо 400 млн. долара, които основаната от Ружа пирамидална схема OneCoin печели от инвеститори по целия свят. Функцията на адвоката била точно такава. Парите, които той трябвало да изпира, били използвани за купуване на дялове в различни компании.

За работата, която извършил, Скот спечелил близо 50 млн. долара. С тях адвокатът си купил

огромна яхта и луксозно

обзаведена къща

в Масачузетс. Бил любител и на скъпите автомобили. Редовно го забелязвали с различни поршета, тъй като в колекцията си имал цели три. Освен всичко това юристът не жалел пари и за маркови часовници. Притежавал няколко такива, чиито цени били изключително високи.

Раят за Скот приключва, когато белезниците щракват на ръцете му. Полицаи арестуват юриста в дома му в Барнстейбъл, Масачузетс. Научават за ролята на мъжа в OneCoin след свидетелски показания. Сред тях и тези на брата на Ружа - Константин. Другото, което го заковава, е телефонна и имейл кореспонденция, в която ясно се вижда, че Марк бил най-важната част в изпирането на мръсните пари.

В съда той категорично отрича да е знаел, че OneCoin е била обикновена пирамида, в която хората просто губели парите си. По думите му той смятал, че управлява легитимен инвестиционен фонд с пари от своята клиентка Ружа Игнатова. Разбрал за нейната престъпна схема чак след като разследващи започнали да я издирват.