Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Събитията на OneCoin били грандиозни. Провеждали се в най-големите зали в едни от най-скъпите хотели в различни точки по света. Надсловът им винаги бил "Вярваме в златото". Гостите били посрещани с питие и настанявани в комфортни столове. Раздавали им папки, в които можели да открият програмата, която ги очаквала през целия ден.

Началото се поставяло с кратка презентация, прожектирана на огромна стена. Медиатор на сцената обяснявал какво представлява новата криптовалута, която вече е на път да измести BitCoin-а. След него излизали няколко специалисти, облечени в лъскави костюми. На бъдещите инвеститори, които получавали специална покана за събитието, се казвало, че само след няколко месеца или година те вече ще бъдат богати. Задължително се отбелязвало, че очакваният ръст и

липсата

на инфлация

са едни от най-важните плюсове за криптовалутата. Не пропускали да повторят няколко пъти, че всичко, което можело да им предложи ОneCoin, е повече от сигурно, а инвестицията им никога няма да потъне в небитието.

Малко след това медиаторът представял и създателката на криптовалутата - д-р Ружа Игнатова. Тя излизала с бавна стъпка, задължително облечена с

дълга рокля и

обеци с диаманти

Усмихвала се широко и започвала своята плеяда, която продължава близо 20 минути, а понякога и повече.

В нея тя благодаряла на хората, че са дошли, и ги уверявала, че могат да й имат пълно доверие. Обещавала им, че съвсем скоро с нейната валута всеки ще може да плаща навсякъде. Казвала още, че само след година-две вече никой няма да говори, нито да се сеща за биткойна. Това била и една от основните теми, които криптокралицата засягала на всяко свое събитие. Основният й конкурент според нея бил абсолютно неблагонадежден.

"OneCoin е бъдещето, от което всеки има нужда", обяснявала Игнатова.

Следвали бурни аплодисменти от гостите, които ставали на крака. Ако събитието било по-голямо и бройката на потенциалните инвеститори надхвърляла три хиляди, за настроението им се грижели специално поканени танцьори и дори известни певци.

След финала Ружа и най-близките й хора били готови да разменят по няколко думи с аудиторията.

Така накратко протичала една среща на Игнатова и екипа й с наивните жертви, които наливали огромни суми във фалшивата схема на криптокралицата. От измамените нашенката успяла да прибере близо 4 млрд. долара. Немалка сума от тази цифра дошла от инвеститори във Великобритания. Едно от последните събития на OneCoin, на които се появява самата Ружа, се провежда през месец март 2016 г. Тогава тя е усмихната и в настроение. Само година по-късно от нея вече няма никаква следа, а ФБР я издирва под дърво и камък.

Преди да се покрие обаче, Игнатова общува със стотици хиляди фенове, които вярват, че именно тя ще им помогне да забогатеят. На събитието в Лондон тя отделя внимание на всеки, който иска да поговори с нея. "168 часа" се свърза с човек, който е имал

личен досег

до криптокралицата

и е една от поредните й жертви, които попадат в капана. Мъжът, пожелал анонимност, инвестира голяма сума с идеята възвръщаемостта да е огромна. Научава за OneCoin през 2016 г. от познати. Именно тогава бил най-големият бум на криптовалутите и съществували десетки компании.

"Разбрах от мой приятел, че е дал пари, които в по-късен етап ще се удвоят - разказва той. - На това се крепеше и цялата схема. Просто познат, който е инвестирал, ти споделя, че го е направил, и ти решаваш да се включиш. Типичната пирамида. Моят човек ми изпрати по имейл информация, за да се запозная с условията. Трябваше да си закупя т.нар. пакет. Можех да се включа с минималната сума от 1100 евро. Имаше пакети и по 55 000 евро, дори и повече. Не искам да коментирам колко съм дал, но не са никак малко."

Той отишъл и на събитието в Лондон. Там Ружа Игнатова се появила в дълга черна рокля. Седяла на първия ред, а малко след началото медиаторът я поканил на сцената. Тя дълго говорила за развитието на OneCoin. След това обърнала внимание и на гостите.

"Вежлива, спокойна и много възпитана - определя я инвеститорът. - Поисках да се запознаем. Разбира се, тя нямаше нищо против. Здрависахме се. Попита ме как ми се е сторила презентацията и какво мисля за това, което тя и екипът й са създала. Казах й, че съм се колебаел дали биткойн не е по-добрият вариант от OneCoin. Тя беше категорична, че няма база за сравнение и може да ми гарантира, че нейната криптовалута е по-надеждната. Каза ми, че след две или три години Bitcoin изобщо няма да съществува и тя е бъдещето. Дори ми обясни, че съм щял да съжалявам, ако не се включа. Следваха неща от чисто техническа гледна точка. Просто ми разясни какво става със закупения от мен пакет."

На инвеститора му правело впечатление, че Ружа

обръщала голяма

внимание на всеки,

който искал да говори с нея.

"Не съм я разпитвал за живота й, но разбрах, че пред някои хора дори е споделяла лични неща - спомня си той. - Има жени, които са инвестирали в нейната схема само защото я смятат за силна и независима, а не защото това ще ги направи много богати. Беше им като идол. Виждаха я като жената, която въпреки всички трудности е успяла да се наложи в един свят, в който доминират мъжете. Така й изглеждаше. Работеше с много мъже. Тези, които откриваха събитието, и специалистите, които разясняваха ползите от инвестициите, бяха главно мъже. Всеки, който заставаше до нея на сцената, говореше с особено уважение за основателката на OneCoin. Гледаха на Ружа по друг начин."

Измаменият мъж не си спомня някога криптокралицата да е изглеждала притеснена. На сцената сякаш била в свои води. Говорела за OneCoin като за най-великото нещо, създавано някога в историята. Успявала да убеждава в думите си хиляди хора, които й се доверявали безрезервно.

"Самата тя вярваше в това, което говори - казва още той. - Поне така изглеждаше. Всички я слушаха внимателно и гледаха право към нея. Никой дори за миг не си е помислял, че това е една огромна лъжа и че думите й са просто измислици. Може да гледате видеа, качени от компанията в интернет. Професионални оператори заснемат всяко едно събитие. Снимат гостите, нея и партньорите й. Ще видите колко добре организирано е всичко. За всяко едно събиране сигурно са отивали хиляди долари. Тя излизаше на сцената и всички избухваха в аплодисменти. Същото следваше и когато спираше да говори. Хората излизаха от залата въодушевени. Сигурно всички си мислеха, че вече са богати. След това социалните мрежи се пълнеха с хвалебствия за нея."

Всички измамени от Ружа твърдят, че тя била изключително интелигентна и обаятелна. С това печелела инвеститори от цял свят. На събитията й присъствали хора от всякакви националности. Игнатова имала изключително много познати. Според ужилените за нея са работили стотици хора, които помагали в организирането на събития и откриването на нови клиенти. Тя не се появявала на абсолютно всички събирания, но нейното име неизменно било споменавано по няколко пъти. Хората дори можели да се запознаят и с нейна

кратка

биография,

преди да инвестират. Там пишело, че криптокралицата завършва магистратура по икономика в университета в Констанц, а след това докторантура по право в Оксфорд. Започва кариерата си като консултант в международна компания, където работи с редица международни банки и финансови институции.

И до днес измамените не са сигурни дали отново ще видят парите си. Според тях Ружа се познавала с много хора, които може да й помогнат да избегне решетките. Игнатова

имала връзки

дори в Индия и Африка

Вероятно спечелената от нея и компанията й сума е много по-голяма от посочените 4 млрд. долара. Това най-вероятно се дължи на факта, че част от жертвите й отказват да говорят за измамната схема. Може би защото малко след изчезването на криптокралицата някои от ужилените започнали да получават заплахи за смърт от анонимни профили в интернет. Сплашването било с цел да не говорят нито пред властите, нито пред медии. Според измамените всичко това било дело на поддръжници на Игнатова, които искали да избегнат още разкрития за пирамидата OneCoin.