Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братът Константин
Братът Константин

Правният гений Джефри Лихтман настоява Константин да бъде пуснат под гаранция срещу $20 млн., с електронна гривна и с 24-часова охрана

Джефри Лихтман е адвокатът, който защитава брата на криптокралицата Ружа Игнатова - Константин, научи "168 часа". Юристът е един от най-добрите защитници в сферата на наказателното право, чиито дела чест приключват в полза на клиентите. Името на Лихтман редовно попада на страниците на вестници като New York Times, The Wall Street Journal и Los Angeles Times.

Многократно се е появявал в предавания на CNN и BBC. Канторите му са в сърцето на Манхатън, а самият Лихтман е определян като правния гений, който може да измъкне всеки от затвора. Как Константин Игнатов ще ползва услугите на най-добрия наказателен юрист в САЩ, не е ясно. Факт е, че през юни Джефри Лихтман представи мотивите си за предсрочното му освобождаване. Първият от тях е, че

няма никакъв

риск той да избяга

и да се укрие, тъй като пристигнал в САЩ, когато разследването срещу OneCoin вече било започнало.

Шест месеца преди да отиде в страната, дясната ръка на Ружа Игнатова - Марк Скот, вече бил обвинен в пране на пари. Константин се съгласил и да бъде разпитан от властите, които пожелали да проверят телефона и лаптопа му. Седмица по-късно бил задържан на летището, след като пътуването му из САЩ приключило и решил да си тръгне.

"Това прилича ли на поведение на човек, който иска да се укрие от правосъдието", пита неговият адвокат. Друго, което юристът подчертава, е, че не може да се твърди, че Константин е опасен за обществото. Обяснява го с факта, че Игнатов нямал криминално досие, а когато бил състезател по смесени бойни изкуства, нямал нито една проява на насилие. У подсъдимия не били откривани и оръжия. Според Лихтман единствената информация била, че съществувала само една жена, за която се твърдяло, че Константин е манипулирал, за да инвестира в криптовалутата OneCoin.

Юристът подчертава още, че условията, които защитата му предлагала за неговото пускане под гаранция, били направени така, че да бъде премахнато всяко подозрение за възможно бягство от страна на Игнатов и каквато и да било опасност за обществото. Те предлагали 20 млн. долара гаранция, като освен това тя щяла да бъде

подплатена и с

1.5 млн. долара под формата на имоти

на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

Друго предложение от защитата му било той да плаща за 24-часова въоръжена охрана в апартамент, в който да живее с бременната си приятелка Кристина, а охранителната агенция да бъде избрана само със съгласието на правителството. В мотивите си Лихтман подчертава и че Игнатов ще се среща само с предварително одобрени от прокуратурата лица. Щял да използва мобилен телефон и компютър само за да чете материалите по делото. Местоположението му пък щяло да се следи чрез електронна гривна и властите ще могат да претърсват апартамена му по всяко време.

Въпреки всички тези уговорки прокуратурата отхвърли искането за предсрочно освобождаване на Игнатов, а съдбата му към днешна дата е неясна. Най-вероятно подсъдимият ще стане защитен свидетел заради разкритията, които направи за криптовалутата OneCoin.

Казусът с

Константин

Игнатов е само един от многото, с които се сблъсква топюристът. Те са свързани главно с убийства, наркотици, пране на пари, измами с ценни книжа, измами в здравеопазването и укриване на данъци.

Джефри Лихтман
Джефри Лихтман

Сред клиентите на Лихтман са редица известни имена. Последните, които защитава, са Джейкъб Оргад, смятан от правителството за най-големия трафикант на екстази, арестуван някога в САЩ. Другият, наел топадвоката, е Томас Рачко - пенсиониран детектив на полицията в Ню Йорк, обвинен в ограбване на наркодилъри, както и рапърите Джейсън Тейлър и Джоузеф Антонио Картахена.

Един от най-интересните случаи, който буквално изстрелва Лихтман в класацията на най-добрите в цяла Америка, е този на смятания за ръководител на престъпната фамилия Гамбино - Джон Анжело Готи-младши. Той наследява баща си Джон Готи през април 1992 г., когато възрастният получава доживотна присъда за рекет и други престъпления.

Криминалното минало

на Готи-младши

е богато. През 2004 г. той е обвинен в рекет срещу 11 човека, измами с ценни книжа, изнудване и лихварство. Сериозно обвинение имаше и за заговор за отвличане на журналист, дръзнал да посочи, че бащата на Готи е бил враг номер 1 на държавата.

Мафиотът намира спасението в лицето на Джефри Лихтман. След близо двумесечен съдебен процес през 2005 г., всичко приключва с оправдателна присъда. Обвиненията за конспирация за убийство и измама с ценни книжа на стойност 25 милиона долара остават в миналото на Готи. Благодарение на адвоката той е пуснат под гаранция.

Знаково в кариерата на американския юрист е и делото, водено срещу шефа на мексиканския наркокартел "Синалоа" Хоакин Гусман - Ел Чапо. Освен негов адвокат, Лихтман се превръща и в един от най-близките хора на мафиота, докато той е зад решетките. Защитава го дори през последните месеци на тази година, когато топпрестъпникът чу, че ще лежи доживот зад решетките.

Юристът категорично заяви, че процесът срещу мексиканския наркобос не е "справедлив", а пред медии обясни, че клиентът му се държал като джентълмен, който показал уважение към американската правосъдна система.

"Всичко, което той искаше, ми го каза още от първия ден на запознанството ни - спомня си Лихтман. - Думите му бяха: "Искам справедлив процес. Кажете ми, че тук мога да получа справедливост, просто искам справедлив процес." Такъв нямаше, въпреки че всички ние се преструваме, че всичко срещу Гусман е било справедливо. Не можете да имате ситуация, в която съдебните заседатели вярват на лъжи и дори си позволяват да лъжат съдията."

Според него процесът срещу Ел Чапо бил просто шоу.

"Можете да

погребете Хоакин

под тонове стомана в затвора в Колорадо и да го накарате да изчезне, но никога не ще се премахне миризмата от тази незаслужена присъда", гръмко обясни пред медии Лихтман.

Според защитника на Гусман в затворите той бил държан в нечовешки условия.

"За 27 години съм посещавал затвори по цял свят и смятам, че Гусман живее в най-тежките условия, на които може да бъде подложен един затворник - разказа юристът малко след запознанството си с мафиота. - Не е имал контакт с нито един от членовете на семейството си. Нито по пощата, нито по телефона, нито пък посещение. Не е имал контакт със затворници и прекарва 23 часа на ден затворен в килия с ограничени материали за четене. Единственият му човешки контакт е с пазачите на затвора, които не говорят испански, и адвокатите, с които трябва да общува през стъкло, за да преглеждат обемни документи. Прекарах около 100 часа с господин Гусман и все още не съм му стиснал ръката."

Лихтман

не е доволен

и от решение на прокуратурата съдебните заседатели и свидетели да бъдат анонимни, заради тяхната безопасност. Американският топюрист е сигурен, че така се манипулират самите съдебни заседатели, като им се вменява, че Ел Чапо е насилник и следователно виновен по всички обвинения. Също така според него това правело трудно изясняването на въпроса дали всички свидетели срещу клиента му дават достоверна информация.

"Мексико е напълно корумпирана държава от върха до дъното си и най-вече във всеки аспект на правоприлагането - обясни Лихтман по повод твърденията, че Гусман е топлидерът на мекскиканския наркокартел. - Не вярвам нанито една дума, която казват за него."

В свое официално изявление през 2018 г. адвокатът хвърли бомба, обвинявайки

бившите мексикански президенти

Енрике Нието и Фелипе Калдероне

във вземане на подкупи от Ел Чапо. Въпреки че и двамата се обединиха срещу мафиота, според защитника му политиците прибирали милиони долари от картела "Синалоа".

Съмненията, че Енрике е получавал заплащане, се подсили и от думите на бивш колумбийски наркобос, който е работел дълго време с Ел Чапо. Той разказал, че Нието получил подкуп в размер на 100 милиона долара през октомври 2012 г., точно два месеца преди да встъпи в длъжност. Бившият президент категорично отхвърли обвинението, изтъквайки че по негово време Гусман бил арестуван и екстрадиран в САЩ. Самият Ел Чапо също не пропусна да се изкаже за произнесената доживотна присъда.

"Тук нямаше правосъдие", обясни той в съдебната зала на испански език, наблягайки на това, че съдебен заседател си позволил да говори пред медии, което било нарушение. "Твърдите, че действията на съдебните заседатели не са били важни, защото имало много доказателства срещу мен", учуди се соченият за бос на картела "Синалоа", който говори в продължение на десет минути от подсъдимата скамейка. Той не пропусна да се оплаче и от

условията в затвора

в Ню Йорк,

където беше държан до последно.

"Това са най-нечовешките условия, в които съм живял през целия си живот - обясни мафиотът. - Определям ги като физическо, емоционално и психическо изтезание."

Въпреки че с Ел Чапо Лихтман удари на камък и не успя да спечели делото, сега за юриста предстои процесът срещу Константин Игнатов. Какъв ще бъде неговият развой, тепърва предстои да разберем.