Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Ако и други страни, следвайки примера на Чили, въведат "имунизационни паспорти" за преболедували от "корона" и неопасни вече за околните, хората над 65 години ще се превърнат фактически в парии. Просто ще са обречени до края на живота си да стоят под домашен арест.

Светът навлиза в нова ера. Към "задължителния" пакет от документи, включващ паспорт, шофьорска книжка и номер на медицинската осигуровка, съвсем скоро може да бъде добавен "имунизационен паспорт".

Представители на чилийското правителство заявиха тези дни официално, че първи в света ще пуснат "имунизационни паспорти". С тях хората, преболедували от COVID-19, ще може да се върнат на работа и към нормален живот преди вдигането на общите ограничения.

Пола Даза, зам.-министър на здравеопазването в Чили, съобщи, че излекуваните от новия вирус в страната - над 4600 души, могат вече да получат новите документи.

Предполага се, че преболедувалите добиват имунитет към COVID-19 и няма пречка да се върнат към всички блага на цивилизацията, които пандемията отне от човечеството. Например да ходят по кина и ресторанти, да дишат свободно, а не през маска, и без боязън да общуват с други хора.

Теорията, че преболедувалите развиват траен имунитет, буди големи съмнения у мнозина учени. Освен това нововъведението може изцяло да преобърне представите ни за дискриминация.

Дори "свещените" права на сексуалните малцинства и на феминистките ще бъдат тотално нулирани в новия постпандемичен свят. Човечеството ще се раздели на "чисти" и "нечисти" в най-буквалния смисъл. "Чистите" ще станат господари на света. Ще получават работа първи сред всички.

Даже от гледище на математическите рискове за работодателя ще е далеч по-изгодно да назначи човек с "имунизационен паспорт", а не такъв, който не е боледувал, но може да се разболее. Защото тогава ще трябва да плаща болнични, да поеме разходите за търсене на заместник и т. н.

Както днес пишат в обявите за вакантни места, че искат "мъж под 40-годишна възраст", така до месеци може да се появи ново изискване - с имунитет към коронавируса".

Лично аз не виждам нищо фантастично в това предположение. Щом няколко милиарда души склониха доброволно на фактически домашен арест, готовността на човечеството да търпи социални експерименти над себе си явно е безгранична.

Най-малкото браншовете, пострадали най-силно от пандемията, може с готовност, без да жалят ресурси, да лобират за широко и повсеместно внедряване на "имунизационни паспорти". Това са въздушните превози и туризмът. Защото не измислят ли авиокомпаниите час по-скоро що-годе приемлив начин да подновят масовите полети, никоя от тях няма да оцелее в карантината.

Бремето на огромните постоянни разходи за заплати, за лизинга на самолетите, за услугите на летищата по престоя на въздушния парк ще унищожи авиокомпаниите още тази година - няма да им стигне никаква правителствена подкрепа.

Същата печална съдба очаква огромната туристическа индустрия в цял свят. Стотици милиони хора, обслужвали бранша пряко и косвено, ще останат без залък до Коледа 2020 г. Разкошните екзотични курорти на остров Бали, в Тайланд или на Антилите ще се превърнат пак в забравени от бога пущинаци на края на света, където няма даже чиста вода. А няма да е много по-светло и бъдещето на Венеция, Барселона или Дубровник.

Туризмът ще се върне към положението от началото на ХХ век, когато е бил занимание за богаташи, избиращи между Баден Баден и Ница, а ексцентриците са заминавали на околосветски пътешествия с луксозни параходи. Хиляди хотели из цял свят спешно се нуждаят от приток на гости. За предпочитане такива, след които да не се налага пълна дезинфекция на стаите. И ето какво се очертава. Светът ще принадлежи на младите.

Нарасналата продължителност на живота доскоро даваше възможност да запазиш този условен статут чак до 60 години, макар с цената на ред уговорки и пластични процедури. Фитнес, здравословно хранене, пари, отлична медицина - това гарантираше абсолютно пълноценен живот на милиони старци от "първия свят".

Сега обаче хората над 65 де факто се превръщат в парии. Статистиката на смъртността от COVID-19 намалява няколко пъти шансовете им да получат новия документ. По-точно ги оставя без никакви шансове, защото малцина ще се осмелят да играят на рулетка със смъртта при леталност над 10 на сто от заразените. Нещо повече, дори в развитите страни правителствата, щом оценят трезво разходите за борба с коронавируса, може би "ще забравят" да вдигнат ограниченията за "рисковата група".

Защото вместо три-четири седмици да бъде спасяван в реанимация, с труда на няколко лекарски смени, един 70-годишен гражданин, къде по-лесно е да му се забрани присъствието на обществени места. Да се определят за него специални часове в специални магазини, където да пазарува, дори да му се доставя храна безплатно до вратата.

А нежелаещите да си стоят в градските апартаменти може да бъдат извозени в напълно стерилни домове за престарели или други някакви специални зони за отдих на стари хора. Единствено с хуманна цел. За спасяване на човешки животи.

/От БТА/