Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Частици слюнка, които човек отделя по време на разговор, могат да се задържат във въздуха на затворено пространство в продължение на 8 до 14 минути. Така във всяка минута на силен разговор пациент с COVID-19 може да изпусне във въздуха до 1000 капки с вирусни частици Проучването публикува американското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences, цитирано от TACC и БТА. 

Почти от самото начало на епидемията от коронавирусната инфекция учените смятат, че вирусът се предава главно чрез въздушни капчици. Затова е важно да разберем как се разпространява SARS-CoV-2 - само при кашлица или при нормално дишане или разговор също може да доведе до предаването на вируса.

По-рано американските учени вече са открили, че малките частици на SARS-CoV-2 могат да се разпространяват дори при говор - макар и в много по-малък обем, отколкото при кихане или кашляне. Колегите им, водени от Филип Анфинруд, решиха да разберат повече подробности - по-специално колко капки слюнка може да отдели човек по време на разговор и колко време остава във въздуха.

Затова учените създадоха специална инсталация от кутия, лазер, вентилатор и смартфон с включена камера. Доброволецът повтаря фразата „Останете здрави“ в кутията в продължение на 25 секунди. Вентилаторът разпръсква капчиците, които попаднаха в кутията по целия й обем, а лазерният лъч ги направи забележими и камерата засне всичко това на видео.

След анализ на видеото, учените стигнаха до извода, че капчиците слюнка остават във въздуха във затворено пространство от 8 до 14 минути, средно - 12 минути. Като се вземат предвид вече известните данни за това колко вирусни частици се съдържат в слюнката, всяка минута на силен разговор човек, заразен с новия коронавирус може да освободи около хиляда вирусни частици във въздуха.

Ако опасността от заразяване с коронавирус дори по време на нормален разговор бъде потвърдена в други проучвания, резултатите от работата могат да станат основа за препоръки от властите в различни страни, заключават учените. По-специално е възможно, за да се предотврати разпространението на коронавирусната инфекция, цялото население наистина трябва да носи медицински маски.