Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Народните представители, които по време на извънредното положение не получаваха заплати, защото ги даряваха, и ще ги получават от днес, сега ще трябва и да ги намалят. Това произтича от данните на НСИ за средните работни заплати в страната за първото тримесечие. 

Средната заплата в страната за първите три месеца на годината леко се повишава в сравнение с последното тримесечие на 2019 г. В сравнение с първото тримесечие на миналата година увеличението е 9%. 

Заплатите на депутатите и на всички онези, чието възнаграждение се определя по тяхното, обаче ще трябва да ги намалят с 5,7%, защото тези месечни заплати се определят спрямо заплатите в обществения сектор за третия месец на всяко тримесечие. През декември 2019 г. средната заплата в обгществения сектор е била 1416 лв., а през март 2020 г. - 1339 лв. Намалението е точно с 5,7%. Основното възнаграждение на депутатите е равно на три средномесечни заплати на работещите в обществения сектор, т.е. през юни ще получат майска заплата от 4017 лв., намалена пропорционално с дните, в които имаше извънредно положение. 

Със същите 5,7% намалят заплатите и на президента, министрите, премиера, шефовете на много държавни комисии, Конституционния съд и др.