Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как кризите и епидемиите се отразяват на масовия стил

Тежката коронавирусна криза със сигурност ще промени стила на младежта и възгледите й за живота. Нищо чудно тя да изостави поетиката на демонстративния промискуитет и да се върне към строгите нрави, семейните ценности и дългите поли.

Историята ни дава редица примери какво се случва в такива моменти. Например през веселата епоха между 1920 и 1929 г. в Европа и САЩ дамските поли се устремяват към кюлотите и ако не бе кризата на капиталистическата система през 1929 г., вероятно щяха да се скъсят до сутиени с ръкави. Но крахът на борсата мигновено обръща посоката. Полите се спускат обратно към глезените. Полупрозрачните копринени материи, през които личи комбинезонът, за броени месеци са заменени с тапицерски платове.

Същата трансформация личи и в популярната музика

За българските градски песни ми е трудно да се произнеса, но в САЩ например епохата на рагтайма и веселия скоклив чарлстон си тръгва и на нейно място идват проникнатите от мирова скръб песни на Били Холидей, тежкият джаз на Дюк Елингтън, както и замечтаните балади за по-добро бъдеще като "Отвъд дъгата" от "Вълшебникът от Оз".

Но 30-те са и времето на друга модна вълна – работническите песни и песните на безработните скитници. Сред великите певци на депресията е Уди Гътри, от когото Боб Дилън заимства ранния си стил.

Работническите песни са велика американска традиция от годините на депресията, но тя е съзнателно заличена от масовата култура през 50-те години.

Във филма "Затворнически рок" героят на Елвис Пресли,

Винс, попада в една килия с пропадналия кънтри певец Хънк и се научава от него да свири на китара. Хънк според мен е холивудският аватар на Уди Гътри. Когато талантът на Винс изгрява, Хънк се опитва да се закачи за него като ремарке. Започва да пее досадно бачкерско парче, но хората в звукозаписното студио го прекъсват и слагат край на неговата музика.

Тази сцена, този сюжет, а и целият филм според мен обявяват работническата музика на 30-те за мъртва и освобождават мястото за новия бял рок, който възпява радостта от живота, секса и масовото потребление. И започва дългият възход на поп музиката на сетивата, която в наше време еволюира до сутеньорския рап, а в последните години - и до култа към все по-големия женски задник в прашки и неговото първично въртене фронтално пред камерата.

Струва ми се, че

модата на вентилаторните задници

и надрусаните гангстери скоро ще стане демоде. Изтрезнялото и уплашено от коронавируса и кризата общество ще го отхвърли като мръсно бельо, за да се върне към здравословния начин на живот.

Ако например клипът на парчето Yerba бе заснет в Съдебната палата преди 5-10 години, едва ли Темида щеше да се обиди чак толкова и да подгони баш съдията Лозан Панов. Днес дойде времето да си припомним, че Съдебната палата е храм. Бихте ли пуснали да се снима сутеньорско–гангстерска чалга в храма "Александър Невски"? Във време на депресия храмовете понякога се взривяват, но не се оскверняват с yerba и разюздани прашки.

Доколкото разбирам, това парче възпява марихуаната и другите дроги сред оргазъмната младеж. Това според мен също би трябвало да излезе от мода след трагичната смърт на големия телевизионер Милен Цветков. Симона, приятелката на друсания шофьор Кристиан, е истински манекен на отминаващата епоха – дрогирана, силно татуирана, пиърсирана и отнесена от вихъра. На мястото на този стил идва стегнатата, прибрана и консервативно облечена млада жена която търси сериозен партньор или може би се готви за еврокомисар.

Един друг моден символ на отиващата си епоха е

бръснатата глава в стил “Юл Бринър”

По принцип това е стилна прическа за мъже с оредели перчеми, която не би трябвало да е подвластна на времето. Неслучайно тримата генерали на България са избрали този стил.

Но защо тази ниско остригана или чисто обръсната мода е навлязла така масово сред младите хора, които са още далеч от голото теме? Ако смятат, че така се правят на мъжествени, да си припомнят къде е била силата на Самсон. И защо Далила го е остригала.

Истината е, че в днешната разпусната епоха работодателите вече имат технологии, с които проверяват дали персоналът се друса. Следите от дрогата се отлагат в косата. Колкото е по-дълга, толкова по-назад във времето може да стигне проверката. Ако човек иска да премахне тези следи, остригва се нула номер. И щом програмистите на "Гугъл" и "Майкрософт" започнаха да се стрижат, този стил бързо превзе масовата култура.

Ако през 60-те и 70-те дългата до подмишниците коса означаваше, че младежът е хипар, пуши трева и вероятно експериментира с ЛСД, днес е точно обратното. Млад човек с дълга коса – това вече говори:

“Чист съм, не се друсам, гледам сериозно на живота”

Утре по 10 души ще се борят за 1 работно място. Тогава дългата коса може да ви помогне да го спечелите.

Нищо чудно ателиетата за татуировки да фалират. Бъдеще имат ателиетата за изличаване на татуировките и премахване на следите от пиърсинг. Чувам, че това първото било болезнено и не ставало отведнъж, но когато по 10 човека ще се борят за 1 работно място, може би си струва мъките. А, и забравете за интимните прически като занаят. Дискотеките също ще трябва да изчакат поне докато ваксините изличат спомена за епидемията.

В тази връзка интересно е как дългото стоене у дома ще се отрази на демографските тенденции. Ако се спрат и телевизиите, много бързо България може да стане пак 9 милиона.