Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Позвъних на доктора веднага и му рекох: "Братко, я ме чуй, рокендрол в гърдите ми бушува. Кажи ми, моля, нова болест ли е туй? - “Силвърс”

Референция от “Сблъсък” (The Stand), Стивън Кинг

Надали има по-голям комплимент за един творец от това да го попитат чувства ли, че понякога животът копира сюжетите му... Само че когато действителността следва написаното не от кого да е, а от Краля на ужаса, той може да отвърне само: “Съжалявам”. Стивън Кинг прави точно това сега.

Писателят се извинява на всички, които повтарят, че днес сякаш живеем в негов роман, макар самият той да няма вина за това. В социалните мрежи потребители настояват, че още преди повече от 40 години Кинг e предрекъл пандемията от COVID-19. Те намират много сходства между ставащото в момента и случващото се в най-мащабния му роман, излязъл още през 1978 г. - “Сблъсък”.

Супергрип унищожава почти цялото човечество в над 1330 страници на постапокалиптичната творба. Симптомите: кашлица, хрема, температура, подути сливици. С всяка минута става все по-лошо до настъпването на неминуема смърт в рамките на 24 часа. Ваксина няма.

Заразност 99,4% - помисли той. Цифрата безумно танцуваше из мозъка му. А това означаваше 99,4% смъртност, защото човешкото тяло не бе в състояние да създаде необходимите антитела за унищожаване на постоянно мутиращ вирус. Всеки път, когато успееше да създаде подходящо антитяло, вирусът просто се променяше леко. И пак поради това бе почти невъзможно да се създаде ваксина. 99,4%.

Въпреки сходствата, които читателите намират в редовете от антиутопичния хорър, Кинг подчертава, че пандемията от COVID-19 е различна от тази, която той е измислил и описал още преди четири десетилетия.

“Не, коронавирусът не е като в “Сблъсък”. Изобщо не е толкова опасен. Повечето хора го преживяват. Запазете спокойствие и вземете всички разумни предпазни мерки.”

Пред Си Ен Ен писателят признава също така, че когато хората му казват, че сякаш сме в стивънкингски свят, на него му се иска това да не беше истина. Защото въпреки всичко най-озадачаващ извод от всичко е това, че човечеството се оказа изненадано от COVID-19.

“Фактът, че никой не изглеждаше подготвен, за мен остава загадка. Заразата чакаше зад ъгъла много, много дълго време. Написах “Сблъсък” за пандемия, която затрива голяма част от човешкия род, в този контекст днешната не е толкова лоша. Романът е от 1979 г. и оттогава подобна ситуация просто чака да се случи.”

Действително в книгата вирусът е много по-страшен. Разпространява се бързо и избива почти цялото население на планетата. Или в цифри - 99%.

Смъртоносният грип успява да “избяга” от свръхсекретна американска лаборатория поради верига от съвпадения плюс “мъничко некадърност за късмет”.

Няма как да не се отбележи, че прескачайки отново в реалността, различни западни медии лансираха като възможна вероятността COVID-19 да е бил “изпуснат” от Института по вирусология в Ухан. Същият, който е в близост до пазара за диви животни - смятан дълго време за първоизточник на заразата.

Според материал в научното списание The Lancet сред първите 41 заразени с коронавирус в Китай 13 не са имали никакъв контакт със същия пазар. А сред тях са едни от най-ранните случаи на инфекция - подчертава в интервю за Science Даниел Люси, професор по инфекциозни заболявания в Медицинския център на Джорджтаунския университет. Американският телевизионен канал “Фокс Нюз” пък обяви, че според неназован източник първият човек, заразил се с новия коронавирус, е бил служител в лабораторията на Института по вирусология в Ухан.

Директорът на института в Ухан обаче опроверга твърденията, че вирусът е изкуствено създаден в тамошна лаборатория.

“Няма начин този вирус да е дошъл от нас - категоричен е Юан Джиминг. - Никога няма да повярвам, че човечеството притежава достатъчно знания, за да синтезира подобен вирус.”

Нюйоркският учен и президент на EcoHealth Alliance Питър Дазак също заяви, че това е “чиста глупост”. Според него въпросът за произхода на пандемията е станал повод за “злощастно политизиране”.

В “Сблъсък” отговорните структури и властта в САЩ правят всичко възможно да скрият истината около вируса и своя гаф. Катастрофата е необратима. Въпреки техните планове само за няколко седмици става ясно, че краят е близо.

- Положението е неконтролируемо. Епидемията се е развихрила в Орегон, Небраска, Луизиана, Флорида. Констатирани са случаи в Мексико и Чили. При аварията в Атланта загубихме единствените трима специалисти, способни да се справят с проблема. Експериментите с мистър Стюарт “Принц” Редман ни вкараха в задънена улица. Знаеш ли, че го инжектираха с вируса “Синева”, под предлог че му дават успокоително? Организмът му уби вируса и сега всички са напълно объркани. Навярно бихме могли да измислим нещо, ако разполагаме с шест седмици. Но нямаме толкова време. Версията за грипна епидемия е прекрасно хрумване, но е задължително - абсолютно задължително - врагът никога да не разбере, че цялата история е започнала в Америка. В противен случай е възможно да възникнат подозрения.

- Кливланд има между осем и двайсет мъже и жени в СССР и от пет до десет във всяка страна от Източния блок. Дори аз не знам колко е броят на шпионите в комунистическия Китай. - Устните на Старки отново потръпнаха. - Когато днес следобед се срещнеш с Кливланд, просто му кажи: “Рим падна”. Няма да забравиш, нали?

Постепенно една след друга рухват стотици страни до пълното потъване на света в хаос. Сякаш никой никога не е очаквал апокалипсисът да дойде с кашлица, а не с огън и жупел.

В този смисъл и COVID-19 бе подценен от човечеството, което се оказа твърде самонадеяно в началото пред лицето на опасността. Затова и Кинг не пропусна да отбележи, че Америка също е била неподготвена за кризата.

“Първо Тръмп казваше: “Това не е много сериозно, не се притеснявайте, всичко ще бъде наред”. След това се срина стоковият пазар, реалността го връхлетя, и той каза: “Е, успокойте се. Всичко ще отмине като сън, всичко ще бъде наред до Великден и църквите отново ще са пълни”. Няколко дни по-късно той заговори за карантина. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо дори не знаеше за това, никой не знаеше за това, то просто се пръкна от ума му.”

В романа на писателя има епизод с реч на президента, целяща да тушира напрежението и страховете на всички, но истината пречи на думите.

- ...нашата велика нация трябва да преодолее всички трудности. Не можем да си позволим да се плашим от сенките си като деца в тъмна стая, но в никакъв случай не бива да се отнасяме лекомислено към тази сериозна грипна епидемия.

Приятели мои, съграждани - американци, призовавам ви да не напускате домовете си. Ако се почувствате зле, останете в леглото, вземайте аспирин и пийте повече течности. Бъдете сигурни, че най-много след седмица ще усетите подобрение. Позволете ми да повторя онова, с което започнах разговора си с вас тази вечер: не вярвайте - не вярвайте на слуховете, че тази разновидност на грипа е смъртоносна. В повечето случаи болните трябва да очакват, че състоянието им ще се подобри в разстояние на седем дни. И още нещо. (Думите му са прекъснати от пристъп на кашлица.)

- ...не сме произвеждали тайно вещества, забранени от Женевската конвенция. Това е просто много сериозна грипна епидемия. Тази вечер получихме съобщения за избухването на подобни епидемии в редица други страни, включително в Русия и Китай. По тази причина...

(Започва да киха, сетне кашля продължително.)

- ...ви призоваваме да запазите спокойствие. Бъдете сигурни, че в края на седмицата или в началото на следващата онези от вас, които още не са оздравели, ще получат ваксина. В някои райони от страната са изпратени хора от националната гвардия, за да защитят населението от хулигани, вандали и паникьори, но напълно неверни са слуховете, че някои градове били окупирани от армията, че новините били манипулирани. Приятели мои, това е долна лъжа и искам да заклеймя онези, които...

В романа сюжетната линия следва възход в напълно фантастичния жанр и с това приликите с действителността се изчерпват.

Малцина оцеляват след шествието на супергрипа - резистентни индивиди, обречени да бродят из кошмарна реалност и да търсят най-ценното - да се намерят един друг, за да бъдат по-силни. Те трябва да се погрижат да рестартират живота отново, но в душите им се борят две сили - на доброто и злото. В зависимост от това на чий повик ще се отзоват оцелелите, те се разделят в два воюващи лагера, които накрая се изправят във финален сблъсък. Съдбата на света лежи върху плещите на 108-годишната Мама Абигейл и няколко оцелели. Техните най-лоши кошмари обаче са обединени в образа на зъл мъж с ужасяващи сили - Рандъл Флаг.

“Сблъсък” е адаптиран за телевизията през 1994 г., а сценарият е разработен от самия Кинг. По-късно става и комикс, издаден от “Марвел” в шест части.

Преди пандемията от COVID-19 през лятото на 2019 г. бе обявено, че от CBS All Access са дали зелена светлина на проект за римейк на тв сериите по творбата.

Самият Мерилин Менсън потвърди, че ще има роля в продукцията и че е подготвил специално парче за нея - кавър на песента The End на The Doors.

Тогава по повод на римейка Стивън Кинг каза: “Резултатът ще бъде нещо запомнящо се и вълнуващо. Вярвам, че зрителите ще бъдат пренесени в свят, за който ще се надяват, че никога няма да се случи.”