Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страховете на Стивън Кинг - сковава се при мисълта за смъртта и че може да спре да пише

Има фобия от числото 13, тъмнина, гъсти неща, физиотерапия, алцхаймер, рак, задушаване

"Какво ще кажете да си поговорим? Да поговорим за страха. Пиша тези редове сам в цялата къща; навън вали студен февруарски дъжд. Нощ е. Понякога, когато вятърът духа силно, електричеството изгасва, но сега всичко е наред. Е, хайде да си поговорим откровено за страха, да обсъдим съвсем рационално доближаването до границата на лудостта... дори за преминаването и? (...) И все пак... да поговорим за страха. Няма да повишаваме тон, нито да крещим, ще разговаряме съвсем рационално. Ще поразсъждаваме върху това защо понякога нормалното внезапно се превръща в свръхестествено." - (Из "Понякога те се завръщат")

Пръстите спират да тракат по клавиатурата. Пауза. На страница 88. Проверява отново номера - всичко е наред. Числото не е нито кратно на 13, нито сборът от цифрите му е равен на 13. И в този момент: О, здравей, мрак, стари мой приятелю (по "Капан за сънища").

О, здравейте, страхове.

Ето, спре ли да пише дори за момент и всички фобии, всички дълбоки, тъмни, жестоки, изтощаващи, обсебващи опасения, тревоги и лични ужаси нападат ума му като глутница озверели псета. Вижда солидна мъжка фигура как излиза и затваря вратата. Казва, че отива набързо за цигари. Никога няма да се върне. Той не помни действително този момент, но това не му пречи да го вижда. Мига, в който е изоставен да го хапят, да го лаят, да го разкъсват толкова много страхове. Намерих му цаката, татко! Успокоява се. Няма страшно. Ще ги напише още по-грозни и смразяващи, отколкото са, ще ги затвори и ще ги държи в своята клетка от думи из безброй, безброй страници.

Пръстите отново забързват по клавиатурата. Умът е зает с лов на кошмари. Ръмженето утихва. Писането озаптява всички бесове, подчинява ги на Краля на ужаса.

Стивън Кинг е истински властелин на хоръра. Но знаете ли, че самият той има дълъг списък от разнообразни страхове и фобии? По всичко личи, че именно ужасите, които измъчват писателя, го въздигат на литературния му трон в жанра.

Самият Кинг се признава за почетен жител на "Народна република Параноя" и споделя, че единствено писането го спасява от всичките му опасения.

Какви са кошмарите на Краля на ужаса - четете в списание "Космос".