Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има фобия от числото 13, тъмнина, гъсти неща, физиотерапия, алцхаймер, рак, задушаване

"Какво ще кажете да си поговорим? Да поговорим за страха. Пиша тези редове сам в цялата къща; навън вали студен февруарски дъжд. Нощ е. Понякога, когато вятърът духа силно, електричеството изгасва, но сега всичко е наред. Е, хайде да си поговорим откровено за страха, да обсъдим съвсем рационално доближаването до границата на лудостта... дори за преминаването и? (...) И все пак... да поговорим за страха. Няма да повишаваме тон, нито да крещим, ще разговаряме съвсем рационално. Ще поразсъждаваме върху това защо понякога нормалното внезапно се превръща в свръхестествено." - (Из "Понякога те се завръщат")

Пръстите спират да тракат по клавиатурата. Пауза. На страница 88. Проверява отново номера - всичко е наред. Числото не е нито кратно на 13, нито сборът от цифрите му е равен на 13. И в този момент: О, здравей, мрак, стари мой приятелю (по "Капан за сънища").

О, здравейте, страхове.

Ето, спре ли да пише дори за момент и всички фобии, всички дълбоки, тъмни, жестоки, изтощаващи, обсебващи опасения, тревоги и лични ужаси нападат ума му като глутница озверели псета. Вижда солидна мъжка фигура как излиза и затваря вратата. Казва, че отива набързо за цигари. Никога няма да се върне. Той не помни действително този момент, но това не му пречи да го вижда. Мига, в който е изоставен да го хапят, да го лаят, да го разкъсват толкова много страхове. Намерих му цаката, татко! Успокоява се. Няма страшно. Ще ги напише още по-грозни и смразяващи, отколкото са, ще ги затвори и ще ги държи в своята клетка от думи из безброй, безброй страници.

Пръстите отново забързват по клавиатурата. Умът е зает с лов на кошмари. Ръмженето утихва. Писането озаптява всички бесове, подчинява ги на Краля на ужаса.

Стивън Кинг е истински властелин на хоръра. Но знаете ли, че самият той има дълъг списък от разнообразни страхове и фобии? По всичко личи, че именно ужасите, които измъчват писателя, го въздигат на литературния му трон в жанра.

Самият Кинг се признава за почетен жител на "Народна република Параноя" и споделя, че единствено писането го спасява от всичките му опасения.

Какви са кошмарите на Краля на ужаса - четете в списание "Космос".