Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ком Чен Ун и жена му Ри Сол Джу
Ком Чен Ун и жена му Ри Сол Джу

Северна Корея никога не е оповестявала кой ще наследи лидера Ким Чен Ун, в случай че той е недееспособен или умре, но сега анализатори твърдят, че сестра му Ким Йо Чен и верните му хора може да сформират Регентски съвет, който да управлява, докато негов наследник навърши пълнолетие, за да поеме властта в Пхенян, съобщи агенция Ройтерс. Очаква се няколко известни фигури да играят влиятелна роля в периода на това временно управление, писа и британският в. “Телеграф”. Според изданието, тъй като децата на Ким са твърде малки, за да поемат незабавно юздите на семейната династия,

ключовата фигура ще бъде сестра му Ким Йо Чен.

Някои южнокорейски и китайски представители поставят под съмнение съобщенията, че Ким е тежко болен след претърпяна сърдечна операция. Според репортаж на индийската телевизия АБ P от 26 април здравословното състояние на Ким Чен Ун е "по-тежко, отколкото се предполагаше". Тв канал съобщава също, че Китай е изпратил екип в Северна Корея, който да дава съвети за здравето на Ким. КНДР не е направила официално изявление по отношение на здравословното състояние на лидера си. Пхенян все още изпраща писма и подаръци на чуждестранни лидери и благодарности до местни работници от името на Ким Чен Ун. Но немалко медии задават въпроси кой може да заеме мястото на 36-годишния Ким, ако не успее да се възстанови.

Севернокорейският лидер се появи публично за последно на 11 април, когато председателстваше заседание на Политбюро. На снимка, разпространена от Корейската централна информационна агенция, той стои в средата на огромна кръгла маса, отделен на 3 метра дистанция от най-близко стоящите до него цивилни. Спекулациите за здравето му започнаха, след като Ким Чен Ун не присъства и

не председателства тържествената церемония

за най-големия празник на страната 15 април - рождения ден на Ким Ир Сен, негов дядо и основател на "комунистическата" династия.

Първоначално Daily NK, базиран в Сеул сайт, съобщи, че Ким се възстановява от сърдечна операция, извършена на 12 април. На следващия ден Cи Ен Ен информира, че Вашингтон наблюдава разузнавателни данни за това, че Ким Чен Ун е "в сериозна опасност". Президентът Тръмп нарече "некоректно" и "фалшиво" съобщението, че г-н Ким е "в сериозна опасност" след направената му операция. В събота американският таблоид TMZ съобщи: "…корейският диктатор Ким Чен Ун е мъртъв след операция на сърцето". На 25 април жълтият в. "Ню Йорк пост" също написа, че Ким е починал, не издържал операция на сърцето. Подобна информация съобщиха и японски медии.

Малко след това Държавното радио на КНДР пропагандира , че севернокорейският лидер работи. "Другарят Ким Чен Ун изрази благодарност на работниците и служителите, на всички, които помагат за създаването на град Самчжион". А председателят на Корейск ата асоциаци я за дружба, дипломатът Алехандро Као де Бенос, нарече пред руски медии слуховете за смърта на лидера на КНДР Ким Чен Ун "неверни".

Липсата на истинска информация от херметично затворената държава принуждава експерти, чуждестранни служители и разузнавателни агенции да търсят косвени белези, които показват истината. Според различни публикации в социалните медии Ким се възстановява след лек проблем, или той е "в сериозна опасност" след сърдечна операция -

в кома или във “вегетативно състояние”

резултат от несполучлива операция на сърдечната му клапа, направена от нервен севернокорейски хирург или китайски лекар. Според друг източник Ким е заразен с COVID-19 от китайски лека.

Слух, разпространяващ се в приложения за съобщения в Южна Корея, гласи, че след като френски лекари не са могли да събудят г-н Ким от "кома", Ким Пьонг Ир, полубрат на покойния баща на Ким, е завзел властта с помощта на прокитайски елити в Пхенян. Този слух има и продължение, според което влиятелната сестра на Ким - Ким Йо Чен, е задържана, докато Пекин тайно преговаря с Вашингтон за бъдещето на Северна Корея и ядрените й оръжия. Сеул поставя под съмнение разпространението на повечето слухове, но те не могат да бъдат напълно игнорирани, тъй като Северна Корея е толкова секретна, че и най-мощните разузнавателни агенции в света не успяха да проникнат във вътрешните кръгове на Ким Чен Ун, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Секретността на Северна Корея и липсата на надеждна информация създават почва за тиражиране на слухове" - казва Лайф Ерик Исли, професор по международни изследвания в университет в Сеул. "Но продължителното отсъствие на Ким Чен Ун ще бъде дестабилизиращо, тъй като все повече хора във и извън страната се чудят дали той е

недееспособен,

или е мъртъв.”

В края на миналата седмица южнокорейците и техните съюзници във Вашингтон наблюдаваха Северна Корея с помощта на шпионски спътници и други ресурси за признаци за Ким Чен Ун и подготовка за изстрелване на ракети. Усилията им ги доведоха до курорта Уонсан в Северна Корея, град на източното крайбрежие, където семейството на лидера има комплекс, пълен с яхти, джетове, конна писта и частна гара.

Влак, “вероятно принадлежащ” на господин Ким, е паркиран там поне от 22 април според уебсайт от Вашингтон, специализиран по въпросите на Северна Корея. Сайтът се позова на сателитни търговски снимки, на които се вижда "влакът" на Ким. Уонсан е едно от любимите места на лидера за ракетни тестове. Южнокорейски сайт съобщи на 25 април, че САЩ са засекли подготовка за ракетно изпитание в Сондеок, по-далеч от източното крайбрежие, където Северна Корея изстреля ракети през август миналата година и отново през март в присъствието на Ким.

Южнокорейски представители твърдят, че присъствието на Ким на ракетно изпитание може да бъде стратегическа

маневра за отклоняване

на вниманието

от въпроса за здравето на лидера. Внезапната смърт на Ким при липсата на ясен наследник може да създаде вакуум във властта и това да има бъдещи последствия. Пхенян има оръжие за масово унищожение - взривил е шест ядрени бомби при подземни тестове и твърди, че е има ракети, достатъчно мощни, за да стигнат САЩ.

През десетилетията американски и южнокорейски представители са обсъждали строго секретни планове за действие в извънредни ситуации, включително как да се предотврати попадането на ядрените оръжия от Северна Корея в неправилни ръце. Също така е обсъждано и какво да се направи,

ако Пекин изпрати войски в Пхенян,

за да стабилизира съседа си, който отдавна служи като буфер между Китай и разположените в Южна Корея US сили.

Южнокорейският ген.-лейт. от резерва Чун Ин Бум, бивш шеф на силите за специални операции, твърди пред изданието US Military Times, че в случай на излизане на Ким от властта мож е да се прогнозират "хаос, човешки страдания, нестабилност и лоши новини за всички". Генералът предупреди, че всякакви планове на съюзниците Южна Корея и САЩ по отношени е на Северна Корея след Ким може да имат разрушител ни последствия.

Американският полковник от резерва Дейвид Максуел, сега старши експерт в анализаторския център към Фонда за защита на демокрацията, смята, че заради липсата на ясна приемственост във властта в Северна Корея може да настане хаос. Според Максуел отсъствието на явен наследник може доведе до крах на режима, да се стигне до хуманитарна катастрофа и поток от бежанци към съседните страни в допълнение към епидемията от коронавирус в страната. "Частите на Корейската народна армия ще се борят за ресурсите и оцеляването си. Това ще доведе до вътрешен конфликт между тях и може да прерасне в широкомащабна гражданска война."

В тайнственото общество на Пхенян е трудно да се отгатнат

вероятните наследници на Ким

дори и за външни анализатори, посветили академичната си кариера на Северна Корея.

Ким Чен Ун има три деца от съпругата си Ри Сол Джу. Смята се, че са на възраст между три и 10 години и че най-голямото дете е момче, което един ден ще наследи Ким.

Ще бъде ли сестрата му - Ким Йо Чен, която наскоро получи нова роля в правителството на Пхенян, негов наследник?

Сестрата на лидера Ким Йо Чен се издигна в партийната йерархия в последните години, но едва ли ще поеме кормилото, ако нещо се случи с брат й, смятат анализатори.
Сестрата на лидера Ким Йо Чен се издигна в партийната йерархия в последните години, но едва ли ще поеме кормилото, ако нещо се случи с брат й, смятат анализатори.
Японското издание "Йомиури" пише, че в КНДР вече готвят смяна на държавния глава и че лидер ще бъде именно Ким Йо Чен. През октомври 2017 г. тя зае важна позиция - ръководител на отдела за пропаганда на Корейската работническа партия. Оттогава кариерата й върви стремглаво нагоре.

През 2018 г. приcъcтвa нa oткривaнeтo нa олимпийcкитe игри в южнoкoрeйcкия Пьoнчaн. Това бе първият случай, в кoйтo члeн нa динacтиятa Ким пoceти южната съседка cлeд Кoрeйcкaтa вoйнa. Тогава тя се срещна и с южнoкoрeйcкия прeзидeнт. Ким Йо Чен придружаваше брaт cи и нa двeтe cрeщи нa върхa cъс САЩ. След това се появиха слухове, че е свалил доверие от нея заради провала на преговорите. Но миналата година брат й я издигна до

член на Политбюро на партията

Въпреки че личният й живот е обгърнат в тайнственост, се говори, че е съпруга на сина на втория най-влиятелен човек в страната, началника на Главното политическо управление на Корейската народна армия. Ким Йо Чен често се вижда на снимки до брат си и е смятана за най-влиятелната жена в Северна Корея, но нейната власт не е неограничена. "Въпреки неотдавнашното й повишение в държавната и партийната йерархия и факта, че започна да прави свои официални изявления от миналия месец, не е ясно дали жена може да стане лидер при семейния режим на династията Ким", допълва анализаторът Дейвид Максуел.

Друг възможен наследник според медии е

cрeдният cин

нa Ким Чeн Ир -

Ким Джон Чхол,

същo зaвършил в Швeйцaрия с брат си и сестра си. Той бeшe прeтeндeнт зa пocтa преди, нo гo oтcтъпи нa брaт cи. Трети вариант от семейното обкръжение на Ким е 65-годишният полубрат на Ким Чен Ир - Ким Пьонг Ир. Той се завърна в Северна Корея в края на м. г., след като представляваше страната си в Европа като дипломат в продължение на десетилетия.

Повечето анализатори прогнозират колективно ръководство, начело на което ще стои Чоу Ронг Хе, №2 в правителствената йерархия. Възможно ли е все още неизвестен, но амбициозен генерал да е проектирал преврат? Как биха отговорили севернокорейците, които са били обучени да воюват за семейство Ким? – задава въпроси в. "Ню Йорк таймс".

"Докато съседите на Северна Корея са затънали във вътрешнополитически проблеми по време на глобална пандемия, отношенията между САЩ и Китай са напрегнати, международните организации – също, светът не е добре подготвен за смъртта на Ким Чен Ун", казва пред изданието проф. Исли.

Това

не е първият път, в който Ким изчезва

от общественото внимание или здравето му става обект на спекулации. Но странният култ към личността около него е гаранция за овладяване на слуховете. Длъжностните лица в Южна Корея се отнасят предпазливо към различните хипотези относно режима в Пхенян, защото понякога те се оказват погрешни. Висшите служители, за които се съобщава, че са екзекутирани, често се появяват отново. Някои от емигриралите от Северна Корея, които подават информация в медиите, са обвинени за изопачаване или преувеличаване на факти.

През 2014 г. Ким Чен Ун изчезна за повече от месец, което предизвика слухове, че може би е бил свален при преврат. По-късно севернокорейските медии показаха, че ходи с бастун, след новина, която южнокорейското разузнаване определи като операция на глезена, припомня "Ню Йорк таймс".

През 2008 г. бащата на Ким - Ким Чен Ир, отсъстваше месеци наред от обществени събития. Южнокорейски анализатори и медии спекулираха, че е получил инсулт. Той умря три години по-късно.