Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Цветков заедно с Мира Добрева и Камен Воденичаров при Иван и Андрей.
Милен Цветков заедно с Мира Добрева и Камен Воденичаров при Иван и Андрей.

Цветков изгражда специална връзка с баща си, губи майка си като дете

Като младежи заедно с актьора обличали големи шлифери, за да се промъкнат в дискотеката на Японския хотел

След Голямата закуска пита Франсоа Митеран защо комунистите са толкова тъпи и всички настръхват

Загубата на Милен е ужасна, но най-тежка е тя за двете му деца - Калина и 8-годишния Боян, които той обожаваше.

Всички негови колеги са свидетели, че той бил изключително добър баща. Обичал да ги води навсякъде - от морето с кемпера до планината на поход или ски.

Учеше ги преди всичко да бъдат истински хора,

разбира се, типично в свой стил.

Най-емоционалният ден в живота му е раждането на първородната му дъщеря Калина.

Най-вълнуващият ден в живота му е раждането на дъщеря му Калина.
Най-вълнуващият ден в живота му е раждането на дъщеря му Калина.

"Това се случи през 1996 или 1997 г. - споделя пред "168 часа" актьорът и близък приятел на Милен Камен Воденичаров. - Беше много емоционално. Аз трябваше да пътувам за Щатите и той ми даде пъпа на Калина и ме помоли да го хвърля някъде в Ню Йорк. Когато пристигнах, отидох в Сентрал парк и го оставих сред цветята до езерото. Звъннах му от телефоните с монети и му казах, че дъщеря му вече е нюйоркчанка по хвърлен пъп."

Интересното е, че Милен Цветков

имал странен похват за възпитанието на децата си,

но той имал ефект.

"Казваше, че никога не показва слабост пред тях - споделя пред "168 часа" приятелят му и водещ на "Плюс Минус" Кузман Илиев. - Спомням си една история с дъщеря му, която тогава била дете. Отишли на море и той й казал да не ходи на определени места надалеч. Но тя като всяко малко дете отишла на 300-400 м от него. Той умирал от страх и напрежение, но не помръднал от мястото си. Калина се върнала уплашена и разбрала, че повече така не трябва да прави."

Всъщност метода на възпитание заимствал от собствения си баща, с когото имал специална връзка, защото бил отгледан само от него. Майка му починала, когато бил малък, и едва я помнел.

"Милен ми е разказвал, че като малък се разсърдил на баща си и решил да избяга от вкъщи - разказва Кузман. - Нямало го 2 дни, но никой не го потърсил. Върнал се с плахи стъпки и очаквал баща му да го набие. С влизането си Милен осъзнал, че баща му спи и изобщо не му дреме. Когато се събудил, му казал: "Къде се губиш, бе". Връзката с баща му като цяло го е накарала да провокира и тества общуването с всички останали хора."

Вероятно от него Милен Цветков научава и че грешките трябва да се признават, така че да послужат като урок на останалите хора.

"Точно по тази причина сме правили множество предавания за пияните и дрогираните зад волана - споделя Тера Нури. - Преди много години

на Милен му бяха взели книжката,

защото го бяха хванали да шофира пил. Той не се скри, а каза, че никога повече няма да го направи, и не го. След това на една Нова година с Калина бяха ходили някъде да пускат фойерверки, но не го бяха направили правилно и се бяха наранили. Милен и това не скри, а апелира: "Не правете като мен". Посвети цяло предаване на тази тема."

Всъщност Милен Цветков е такъв по характер още от дете и това до голяма степен гарантирало, че купонът винаги ще е пълен.

"Имам безкрайно много случки с Милен - спомня си актьорът. - Точно бяхме навършили 18 г. и отидохме на Созопол като тийнейджъри. Сваляхме мацки и обикаляхме дискотеки. Обичахме да караме и ски заедно и още от деца бягахме от училище, за да се качим на Витоша. Освен това като типични софийски чеда опитвахме да влезем в басейна или още по-трудно - в дискотеката на Японския хотел. Това беше през 80-те г. Най-голямата гъзария беше да се ходи там, където, естествено, не пускаха никого, особено някакви пишлемета като нас. За целта се обличахме с големи шлифери и приличахме на нощни шкафчета. Слагахме и по-различни обувки, за да ни пуснат. Имаше един или два пъти, в които успяхме да влезем в дискотеката и това си беше голям купон. Но тогава Японският си беше японски, а не като сега селски хотел."

На младежите им вървяло да се промъкват на различни събития и затова решават да се пробват да влязат и на лекцията на Франсоа Митеран в Софийския университет след прочутата голяма закуска на 18 януари 1989 г.

Момчетата успешно се вписали като част от студентите на приема. Още тогава обаче Милен Цветков показва журналистическите си способности.

“Изправи се и попита нещо френския президент,

от което всички замлъкнаха изплашено, а Митеран дори се прокашля - разказва Камен Воденичаров. - Не си спомням точно какво го попита, но беше нещо от сорта защо комунистите са толкова тъпи. По-късно успя да направи и документален филм за войната в Югославия и каза, че Милошевич е диктатор, а сърбите - ужасни. Успя да покаже толкова много неща, а намери смъртта си по нелеп начин в напълно празна София, ударен от мощната машина на някакво надрусано момче.”