Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев подписва разрешение за изгарянето на останките само 3 дни след докладната от КГБ.
Генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев подписва разрешение за изгарянето на останките само 3 дни след докладната от КГБ.

На 13 март 1970 г. шефът на КГБ Юрий Андропов предлага на Леонид Брежнев останките на Хитлер и Гьобелс да бъдат унищожени. Генералният секретар на ЦК на КПСС дава съгласието си и секретната операция е задействана под името "Архив", съобщава радио "Спутник".

След края на Втората световна война костите на фюрера и неговия министър са се пазили тайно в Магдебург, ГДР, където е имало съветско военно градче. През 1970 г. по договореност между двете страни руската зона е трябвало да се върне под егидата на градската управа, за да се построят жилищни сгради. Москва не е искала останките на Хитлер и Гьобелс да попаднат в ръцете на германците и това, че са били крити там в продължение на 25 години, да стане известно на Запада.

"Отчитайки възможността по време на строителни работи да бъдат открити погребаните, смятам за целесъобразно да се изнесат останките и да бъдат унищожени чрез изгаряне. Посоченото мероприятие ще бъде проведено строго конспиративно от силите на оперативната група

“Особен отдел

на КГБ”

и ще трябва да бъде документирано", пише Андропов

Шефът на КГБ Юрий Андропов предлага операция "Архив" и нарежда на подчинените си да изгорят останките на Хитлер.
Шефът на КГБ Юрий Андропов предлага операция "Архив" и нарежда на подчинените си да изгорят останките на Хитлер.
в писмото си до Брежнев. Прилага и обяснение, че е много опасно, ако неонацистите започнат да ходят на поклонение на мястото и така ултрадесните настроения да придобият страшни размери.

Интересното е, че в онези години много популярни са били теориите, че фюрерът е избягал от Германия и живее под чужда самоличност в Аржентина или че е на тайна нацистка база в Антарктида, за която дори е измислен номер 211 и име "Нова Швабия". А всичко около неговото местонахождение било прокопано с тунели. Не е ясно кой е авторът на тези хипотези - дали вездесъщият КГБ има пръст, за да държи публиката далече от истината, или друга шпионска служба.

Първоначално, преди да преместят костите на Хитлер в Магдебург, съветските шпиони ги държат за няколко дни на входа на неговия бункер. После са изнесени извън Берлин, за да може СМЕРШ (военното контраразузнаване) да идентифицира на спокойствие тялото - дали е на нацист № 1. След това са

погребани в град Ратхенов на 70 км западно от Берлин.

И накрая - на 13 януари 1946 г., са пренесени в Магдебург и са закопани в двора на сградата, в която се помещавал отделът на съветската армейска контраразведка. Там са били още останките на Гьобелс, жена му и шестте му деца. Но през 1970 г. руснаците трябва да освободят пространството.

Много бързо - само за 3 дни след писмото на Андропов, Брежнев одобрява акцията за изнасяне на костите. Шефът на КГБ разбира от шифрованата поща, че "доброто е получено". Операция "Архив" е задействана още същия месец. За да не заподозрат германците нищо,

КГБ пуснал

в ход активно мероприятие

- слух, че в Магдебург по време на войната са закопани ценни архивни документи. Версията се оказала достатъчно убедителна. Никой не се усъмнил.

Бил изработен подробен план, пише сайтът "Аргументи и факти". Точка първа гласи, че 2-3 дни преди началото на "работата" на мястото трябва да се разпъне палатка, която да прикрива случващото се. Второ, охраната да бъде в два кордона. Първият - от "Особения отдел" на КГБ (специално за Хитлер и висшите нацисти), а вторият - от нищо неподозиращите войници от Групата на съветските войски в Германия.

Трето, организиран е и

таен пост за контранаблюдение

към близките блокове, където живеят германци. А ако засекат някой да следи акцията, да се предприемат мерки да го спрат.

Четвърто, разкопките е трябвало да се проведат през нощта, останките да се преместят в специални кутии, които да бъдат изведени с кола до тренировъчните полета на сапьорите и танковете, където да се изгорят. Всичко протича, без никой да разбере какво се случва.

Останките на Хитлер са били извадени и опаковани в кутии

заедно с тези на Гьобелсови. На 5 април ги занесли в пуста местност край Магдебург, където са били изгорени докрай, а пепелта е хвърлена в близката река. Операцията остава в пълна секретност. За нея знаели само четирима души - Брежнев, премиерът Алексей Косигин, председателят на Президиума на Върховния съвет Николай Подгорни и шефът на КГБ Андропов.

Медиите на Запад разбират за операция “Архив” чак през 90-те

години.

"Хитлер се е застрелял на 30 април, но къде - не е известно", пише в шифрована телеграма N 255 от 3 май 1945 г. командващият 1-ви Белоруски фронт маршал Георги Жуков

Москва разсекрети за първи път написаното на ръка донесение на маршал Жуков до Сталин за смъртта на Хитлер.
Москва разсекрети за първи път написаното на ръка донесение на маршал Жуков до Сталин за смъртта на Хитлер.
до Йосиф Сталин. В нея той изпраща данните на военното контраразузнаване за самоубийството на Адолф Хитлер и Йозеф Гьобелс. Москва публикува за първи път донесението на маршал Георги Жуков.
Москва разсекрети оригиналното донесение на маршал Георги Жуков до Сталин за смъртта на Хитлер.
СНИМКА: РУСКО ВОЕННОИСТОРИЧЕСКО ОБЩЕСТВО
Москва разсекрети оригиналното донесение на маршал Георги Жуков до Сталин за смъртта на Хитлер. СНИМКА: РУСКО ВОЕННОИСТОРИЧЕСКО ОБЩЕСТВО
Москва разсекрети оригиналното донесение на маршал Георги Жуков до Сталин за смъртта на Хитлер.
СНИМКА: РУСКО ВОЕННОИСТОРИЧЕСКО ОБЩЕСТВО
Москва разсекрети оригиналното донесение на маршал Георги Жуков до Сталин за смъртта на Хитлер. СНИМКА: РУСКО ВОЕННОИСТОРИЧЕСКО ОБЩЕСТВО

Останките на Хитлер са открити в Берлин два дни по-късно от служители на военното шпионско звено на СССР. Подробности разказва в интервю за РИА Новости старши научният сътрудник по военна история към Академията на Генщаба на Въоръжените сили на Русия ген.-лейт. от ФСБ в оставка Александър Зданович.

"Първата информация, че Хитлер е останал в бункера си до 28 април, дойде при контраразузнавачите по време на боевете за Райхстага", разказва Зданович пред РИА новости. Рано сутринта на 3 май началникът на управлението на СМЕРШ на Първи Белоруски фронт Александър Вадис доложил на Лаврентий Берия за резултатите от търсенето на главатарите на нацистите и висшите чиновници на Третия райх.

Заловен е президентът на Съюза на германските моряци в Берлин Ерн Хайнцман, който съобщил, че Хитлер и Гьобелс са се самоубили и труповете им са изгорени. На 5 май

войници от СМЕРШ намират в един от кратерите от бомбите

в двора на канцеларията на Райха труповете на Хитлер и Ева Браун, разказва още Зданович. Те са били охранявани, както и труповете на Гьобелсови в щаба на германските сухопътни войски.

Търсели се още свидетели и документи, за да потвърдят идентичността на нацистите. Военни медици са изследвали трупа на Хитлер, след което са описали резултатите.

Интервюто на Зданович е по повод 75-годишнината от края на Втората световна война. Москва започна мащабна подготовка за честването. Една от предприетите стъпки е да покаже на публиката дигитализиран вариант на пожълтялото парче хартия с информацията от ген. Жуков до Сталин за смъртта на Хитлер. Донесението е изготвено от специалния отдел на СМЕРШ (смърт на шпионите - бел. ред.) в 79-и стрелкови корпус към 3-та ударна армия и се основава на показанията на попаднали в плен

германци от обслужващия персонал

на висшите функционери на Третия райх, пише РИА Новости. Задържани са личният готвач на Гьобелс Вилхелм Ланге и началникът на гаража на райхминистъра Шнайдер.

Двамата разказали на съветските служители от контрашпионажа, че Хитлер се е самоубил на 30 април, но не им е известно къде е станало това. А Гьобелс и жена му са се застреляли на 1 май в подземния бункер под Райхстага, където са се крили дотогава. Ланге и Шнайдер разпознали телата на министъра и съпругата му, когато влезли заедно с руснаците в работния му кабинет.

"При слизането в подземието на Гьобелс на входа на работния му кабинет са открити

обгорели трупове

на мъж и жена,

в които Ланге и Шнайдер веднага разпознаха Гьобелс и жена му. Допълнително е извикан работник, който 4 години е служил в Министерството на пропагандата, при генералния секретар по белоруския комитет Барткевич, който също потвърди, че са Гьобелс и съпругата му. При труповете не бяха намерени накакви документи, но в кабинета на Гьобелс са открити папки с различни документи, които са описани и взети под охрана", пише Жуков.

Но съветският вожд задава въпроса: "Къде е трупът на Хитлер?", и тогава всички сили на армията са

впрегнати,

за да открият доказателства,

че фюрерът сам е сложил край на живота си.

За да се потвърдят получените данни, било заповядано сутринта на 3 май да се покажат труповете на петима заловени генерали, да се снемат техните показания, да се заснемат телата и да се установи причината за изгарянето им, както и да се проучи подробно обстановката в бункера. След това маршал Жуков обещава нова шифрована телеграма на Сталин.

Докладва още, че са предприети стъпки за откриване на

местата, където последно е

живял Хитлер,

и че ще се проведат детайлни проучвания на всички данни за самоубийството му.

Донесението на маршала е част от множеството материали от Централния архив на Министерството на отбраната за Втората световна война, които са публикувани по повод 75-годишнината от началото на Берлинската стратегическа настъпателна операция на Червената армия. Останалите са описание на бойните действия, карти, резолюции и подписи на съветското военно командване.

Предложението за създаването на армейското контраразузнаване, което основно донася сведения за нацистите, е лично на Сталин. Когато въпросът е обсъден на 19 април 1943 г., е имало идея то да се казва

СМЕРНЕШ - смърт на немските шпиони.

Сталин обаче не е съгласен: "Става дума не само за борба с немските шпиони. У нас вилнеят разузнавачи и на други страни. Да го наречем просто СМЕРШ."

На Великден се навършиха 77 г. от създаването на тази подчинена лично на Сталин, структура. Тя обезпечава всички атаки на Червената армия и обезврежда голяма част от немските агенти и диверсанти. Особена роля има при завземането на Берлин.