Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около разкриването на трупа на Хитлер също има много неизвестни.
Около разкриването на трупа на Хитлер също има много неизвестни.

От управлението искат още данни от агентите си в Южна Америка, за да стигнат първи до лидера на нацистите

Беларуските медици през 1945 г. прибързано обявяват, че овъгленият труп е на Фюрера

Зъболекарят му мистериозно изчезва, след като потвърждава, че тялото е на Адолф

Ако се чудите дали са верни конспиративните теории, че след края на Втората световна война няколко подводници акостират край бреговете на Аржентина и от тях слиза елитът на Третия райх заедно с Хитлер, не се безпокойте. ЦРУ също е имало подобни притеснения и е издирвало Хитлер години след официалното му самоубийство на 30 април 1945 г. в бункера под Райхканцеларията в Берлин. Това се потвърждава от цяла серия разсекретени документи в архива на Централното разузнавателно управление.

Всичко започва от една докладна от 3 октомври 1955 г. от шефа на бюрото в Каракас Дейвид Бримър във връзка с информация на агента "Симелоди-3". Още в началото е посочено, че той заслужава доверие и информацията може да е от интерес за службата и офисите й в

Богота, Буенос

Айрес и Маракайбо

С уговорката, че на този етап не може да се даде оценка на данните от разузнавателна гледна точка, но при интерес информацията може да бъде разработена.

"Симелоди-3" съобщава на служител на ЦРУ, че на 29 септември 1955 г. се е видял с доверен свой приятел, който работел под негово командване в Европа. В момента живеел във венецуелския град Маракайбо. Агентът на ЦРУ предпочита да не разкрива името на приятеля си, но подробно описва всичко, което знае. Според него в последните дни на септември 1955 г. бившият нацистки военен Филип Ситроен му е споделил конфиденциално, че Адолф Хитлер все още е жив. Ситроен

контактувал с него около месец

докато бил в Колумбия по време на пътуването си из страната като служител на холандската компания "KNSM Shipping Co" в Маракайбо. "Ситроен показал на приятеля на "Симелоди-3", че си е направил снимка с Хитлер неотдавна", пише в докладната. Доверил му, че Хитлер е напуснал Колумбия и е отпътувал за Аржентина някъде през януари 1955 г. Ситроен коментирал още, че вече са минали 10 години от края на Втората световна война и съюзниците вече

не могат да преследват Фюрера като криминален престъпник.

На 28 септември 1955 г. приятелят на "Симелоди-3" му показал снимката, на която е и Ситроен. "Симелоди-3" обаче не бил в състояние да коментира, тъй като на снимката единият бил Ситроен, а другият - човекът, за когото Ситроен твърдял, че е Хитлер. На задната страна на снимката пишело:

"Adolf Schrittelmayor,

Тунха, Колумбия, 1954 г."

На 11 октомври 1955 г. шефът на бюрото в Богота отговаря, че чрез човек с кодовото име "Гирелиа", могат да направят запитване за "Adolf Schrittelmayor, Тунха, Колумбия, 1954 г."

На 4 ноември 1955 г. Франклин Холкомб от ЦРУ пише до шефа на бюрото в Богота като темата отново е Адолф Хитлер. Според Холкомб службата няма възражения да бъде включен "Гирелия", но

трябва да се

положат

извънредни усилия,

за да се разшири информацията за човека, който може да е Фюрера. От ЦРУ отново подчертават, че усилията да се концентрират върху въпросното име и евентуалния му престой в град Тунха в Колумбия. В съобщението се настоява за конкретика с уговорката, че ако името на Фюрера или на града не е точно, те могат да се коригират.

Сред историците отдавна има спор дали може да се вярва на конспиративните теории, че Хитлер е избягал в Южна Америка.

Веднага след войната Москва обявява, че разполага с част от тленните останки на Хитлер и Ева Браун. Абсолютна загадка обаче е защо те доста прибързано са изпепелени. Официалната позиция на Кремъл е, че част от тях са събрани и се съхраняват в СССР.

Анализът на предполагаемия труп на Хитлер е извършен от белоруски военни медици, които са част от Червената армия. На 8 май 1945 г. те правят подробен протокол и още в началото посочват: "относно съдебномедицинското изследване на

обезобразен мъжки труп от огън

(тялото на Хитлер)" Документът се съхранява в масивите на ЦРУ и наскоро бе разсекретен.

В протокола съветските медици констатират, че това са "останки на мъжки труп, обезобразен от огън, доставени в дървена кутия (с дължина 163 см, ширина 55 см, височина 53 см)".

"На тялото беше намерено парче жълто

жарсе 25 х 8 см.,

с овъглени краища - посочват съветските военни. - С оглед на факта, че трупът е силно повреден, е трудно да се прецени възрастта на починалия. Вероятно е между 50 и 60 години. Височината на мъртвеца е 165 см (измерванията са приблизителни, тъй като тъканта е овъглена). Трупът е силно овъглен и мирише на изгорена плът."

Дали в СССР са правени по-нататъшни изследвания на останките на Хитлер, не е ясно, но през 2009 г. американският учен Ник Белантони успя да получи достъп до черепа на Хитлер и излезе с абсолютно

шокиращи за целия свят заключения Черепът не е на мъж, а на жена, която е на възраст между 20 и 40 години. Само за справка официалната версия е, че Хитлер се самоубива на 56-годишна възраст.

Това предизвика голям

скандал с

руското ФСБ,

което влезе в спор с учения, но това още повече задълбочи съмненията, че Хитлер се е самоубил.

Ако заключенията на учения обаче са верни, тогава отпада още едно доказателство, че Хитлер се е застрелял. ЦРУ е запазило информация от 23 май 1953 г. на норвежкия зъболекар Фердинанд Стрьом. Той твърди, че е получил финалния аргумент, че откритият от руснаците през май 1945 г. труп на Хитлер действително е негов. Стрьом твърди, че работи по случая

от 1945 г. и вече може официално да заяви, че Фюрера е умрял в бункера в Берлин. Медикът и негов колега получили доклада на зъболекаря на Хитлер Хуго Бласк. Открили и снимки на зъбите на Хитлер и рентгенова снимка на главата на Фюрера, направени по различни поводи през 1944 г.

Стрьом твърди, че е сравнил всичко, включително зъбите и останките със снимките, които трудно открил в два американски архива - в Балтимор и в Мериленд. Тезата на Стрьом е, че снимките са открити от личния лекар на Хитлер, който малко по-късно безследно изчезнал. Затова Стрьом със свои колеги решили да проучат случая, за да сложат веднъж завинаги край на дискусията дали Хитлер е жив. Дори да се допусне, че черепът все пак е на Хитлер, в тази зъболекарска история има твърде много пукнатини.

Кои са те и какви са останалите пробойни, четете в хартиеното издание. 

Това е снимката от 1955 г., на която Ситроен твърдял, че е с Хитлер.
Това е снимката от 1955 г., на която Ситроен твърдял, че е с Хитлер.