Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как да затворим клетъчните врати - една нова научна хипотеза, която заслужава проверка

Проектът за човешкия виром (Human virome project) предоставя данни за общия брой на вирусите в човешкото тяло. Около 8% от човешкия геном е интегрираната в него вирусна ДНК. Освен от вируси по данни на Human microbiome project ние сме колонизирани от повече от 100 трилиона микроби (бактерии и гъбички). В червата ни живеят около 40 000 различни вида бактерии – приятели или врагове – това е един от въпросите на съвременната биомедицина. Нещо като суперорганизъм – сбор от човешки, бактериални, гъбични и вирусни гени – какво точно означава да си човек? Иска ми се да е: човек означава да си реципрочно емпатичен – това е защита от коронавирусите. И

спазване на указанията

на Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет (въпреки че напусна Министерския съвет).

Както и други вируси, новият коронавирус е паразитно същество, което използва инфраструктурата и логистиката на клетките, в които влиза, за да се размножава. Без да му минава през ума, че причинява здравна и икономическа пандемия.

CoV-2 е сфера с диаметър 80-100 nm, обвита с мембрана от липиди-и-протеини, в която са разположени протеини, формиращи корона. В "сърцето" на вируса е РНК, капсулирана от протеини. Вирусът влиза в клетката чрез взаимодействие на вирусния S-протеин с рецептора си - Angiotensin Converting Enzyme (ACE2), разположен в мембраната, ограждаща

различни видове клетки

Включително пневмоцити тип 2 на алвеолите на белия дроб. Накратко, рецепторът ACE2 е клетъчна врата 1 за CoV-2.

Клетъчна врата 2 за CoV-2 e базижин (basigin/ CD147), през която влизат и маларийни паразити (Plasmodium falciparum). Тя е в мембраната на еритроцити, епителни и други клетки. За повече знания потърсете професор Youyou Tu (Йоуйоу Ту), която откри и приложи (първо на себе си) противомаларийното лекарство Аrtemisinin и спаси милиони животи на хора с chloroquine-resistant malaria (с резистентност към лечението с хлорокин - бел. ред.). "Откритието на артемизинина: Подарък от

традиционната

китайска медицина

за света". Това е заглавието на Нобеловата лекция на д-р Ту през 2015 г. Дали Аrtemisinin като хлорокин има антикоронавирусен ефект, е хипотеза, която заслужава да се провери.

Когато влезе в клетката, вирусът под въздействие на ензими (протеази) се стриптийзира, за да излезе капсулираната РНК - майката на вируса. Тогава, използвайки клетъчните ресурси, тя се размножава, повиват се новородените вирусчета, излизат от клетката хазяин и мигрират в други клетки. Така се инфектира органът, приел, нагостил и облякъл CoV-2 - това се нарича "храни вирус, да те инфектира". Настъпва коронавирусна болест (COVID-19); aко е в белия дроб -

пневмония и

дихателна

недостатъчност

Блокиране на всяка една от вирусните и клетъчни фунциии участващи във вирусния цикъл (влизане в клетката, размножаване, излизане от клетката), е потенциална възможност за откриване на лекарства и ваксини*. Meplazumab e хуманизирано антитяло срещу CD147, което затваря клетъчна врата 2 за CoV-2).

Същността на коронапандемията обаче е, че светът страда от моралом – злокачествен тумор на морала.

По данни на Националния статистически институт през 2018 г. умират 108 526 българи (около 72 000 от тях – от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти – усложнения на сърдечнометаболитни болести), а се раждат само 62 187 деца. Ужас: 108 526 : 365 = 297 българи умират дневно. Следователно много полезно за България ще е да имаме дългосрочно работещ "Национален научен съвет за противодействие на сърдечнометаболитните болести". И политиците да изпълняват неговите съвети - когато лекарите говорят, политиците да мълчат, особено по време на брифинги за коронавирусите.

Внимание,

Достоевски

в “Братя Карамазови”

пише: "Нахрани, пък тогава искай добродетели” – това ще напишат на знамето, с което ще тръгнат срещу теб, и под него ще сринат храма твой. Защото на кого се полага да владее хората, ако не на тези, що владеят съвестта им и държат в ръце хляба им?" В "Сънят на смешния човек” Достоевски отбелязва: "А, между другото, това е толкова просто: в един и същи ден, в един и същи час всичко изведнъж ще се подреди!"

Ако осъзнаем Големия урок на 100-нанометровите частици с корони, той е: Бъдете по-добри, по-умни и разумни, по-смирени, по-съпричастни. Променете начина си на мислене. И нека държавата да финансира приоритетно здравеопазването, образованието и науката, за да има по-голяма финансова стабилност. И възможности за профилактика и лечение на болести и на епидемия от вируса на глада.

* (Huijie Bian, et al. Meplazumab treats COVID-19 pneumonia: an open-labelled, concurrent controlled add-on clinical trial. medRxiv preprint DOI: 10.1101)2020.03.21.20040691.