Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо насила ни затварят вътре?

Докато спазвам строго разпоредбите, започвам да се съмнявам дали властта подхвана карантината от правилния край. Вместо да забрани разходките в парка и планината, където няма и помен от коронавирус, защо първо не се вгледа в готварската тенджера на вируса- асансьора?

Повечето асансьори у нас са тесни, а често вътре се набутват по 3-ма, 4-ма, 5-има души, дишат си в лицата, случва се дори интимност като в известната песен на "Аеросмит"*.

Тези кабини са епруветките,

в които вирусът се размножава лабораторно.

Къде у нас има най-много заразени? Където са високите сгради. Къде няма? Където сградите са ниски.

Това се потвърждава и от световните статистики. Да вземем САЩ например. От общо 587 хиляди заразени към този момент 195 хиляди са в Ню Йорк (в щата и града).

От общо 23 хиляди починали от коронавируса 10 хиляди са пак там. В щата Ню Йорк живеят едва 6 на сто от населението на САЩ, там са 33 на сто от заразените и 43 на сто от починалите! Защо?

Защото Ню Йорк

е асансьорната

столица на света

- твърди се, че там има общо 76 хиляди лифта от различните видове. И всеки се равнява на 10-20 български като капацитет и брой на етажите. Много от жителите на градчетата в радиус от 70 километра всяка сутрин пристигат на работа в стържещия небесата остров Манхатън, където рядко се среща сграда под 16 етажа, а офис билдингите достигат 100 етажа и нагоре.

Във всеки един момент стотици хиляди служители пътуват нагоре или надолу, натъпкани като сардели по 10-20 души в кабина. Ако един коронясан кихне на изкачване, 10 се заразяват и кихат на слизане.

Да го сравним с щата Калифорния, който гледа през океана към Ухан и е пълен с китайци. Но там

заразените са

8 пъти по-малко,

а починалите 43 пъти по-малко, отколкото в щата Ню Йорк! При това в Калифорния живеят 40 милиона души, а в щата Ню Йорк – 20 милиона. Само в Лос Анджелис и околности- те живеят 19 милиона.

Каква е разликата? Разликата е, че в Калифорния често стават разрушителни земетресения и затова небостъргачите са доста по-малко.

Огромната част от населението живее и работи в 2-до 4-етажни сгради и пазарува в едноетажни супермаркети, молове, аутлети и други подобни музеи на леката промишленост. Калифорниецът може да се роди, бракува, отгледа деца и предаде богу дух, без да стъпи в асансьор.

Защо епидемията в Европа тръгна от ски курортите?

То е ясно, че докато се търкаляш по пистата, няма как да се заразиш. Но скиорът се вози по 10-20 пъти на ден в кабинки за 6 или 8 души рамо до рамо и лице в лице с представители на всякакви нации и континенти.

Още по-натъпкано е в гондолите, където се бутат по 20-30 любители на чистия въздух.

Това също са асансьори - клоаките на вируса.

Ски сезонът бе прекратен и правилно. Но струва ми се странно, че властта забрани планините и парковете, а не се сети да наложи някакъв по-строг режим за асансьорите в градовете.

Не планината е виновна, а кабинковият лифт!

Няма никаква опасност да караш ски, ако се катериш по стария начин.

Може би причината за това обърнато мислене е, че по върховете са все генерали и се мисли по офицерски. Как офицерът стяга дисциплината сред бойния състав? Това го знаем всички, които сме били в казармата – лишава го от градски отпуск

А къде се насочва войникът, като излезе в градски отпуск?

Най-често - в парка.

Но пак казвам, аз не призовавам да се нарушават наредбите.

Просто малко логика никому не вреди.

Може да съм наивен, но висшият офицерски състав според мен трябва да се довери ако не на съзнанието, то на

инстинкта за самосъхранение сред цивилните.

Ако отделни цивилни лица си позволяват да се шматкат из парка, то е, защото в резултат от своя нерегламентиран разсъдъчен процес са стигнали до извода, че в парка е 10 пъти по-безопасно, отколкото на улицата и 100 пъти в сравнение с трамвая и метрото.

За асансьора пък да не говорим, там е лабораторията на дявола.

Логически погледнато, властта би трябвало да насърчава хората да напускат асансьорните гета по посока на едноетажна България. Не всички могат, но ако разполагаш със селска къща или вила и работиш по интернет, защо да не се преселиш там?

В селата човек може, ако ще, да спазва и 100 метра социална дистанция.

А и как можеш да се заразиш или да заразиш някой друг, докато пътуваш в автомобила на път към селото? Има само един начин – когато те спре полицейският патрул и ти поиска личната карта.

Ниските курортни хотели също са много по-безопасни

от градските жилищни блокове. По-добре да си в къща за гости някъде в Банско, Велинград или по Черноморието, отколкото в десететажната спалня в София, Варна, Пловдив. Храненето също може да се организира така, че да има социална дистанция. Това би могло да спаси тези хотелчета от фалит, а стотици хиляди цивилни лица – от зараза.

И накрая - как би могъл да изглежда асансьорният режим в блоковете? Долните етажи могат да се изключат - и без това сега някъде махат копчетата. Останалите жители може да се насърчат да използват стълбището, полезно е за здравето. Вярно, често човек е натоварен и няма как да търчи нагоре по стълбите като катър. В такъв случай може би в 4-местен асансьор трябва да се вози само по 1 човек, а в 8-местен - по двама, като много внимават при разминаването.

Кризисният асансьорен устав може да се напише на афиши с картинки и да се разлепи по асансьорните врати. Повечето хора ще го спазват и при това ще имат политически коректно основание да правят забележки на децата.

Казах ли, че човек трябва да спазва разпоредбите дори когато не съвпадат с неговите лични изводи? Е, казвам го и сега. Все пак добре е генералитетът да знае какво е на езика на много цивилни граждани - пуснете ни да отидем там, където няма асансьори.

* "Какво се случва в американските асансьори" - https://www.youtube.com/

watch?v=h3Yrhv33Zb8