Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войни, епидемии, глад и болести – те държат населението под контрол и всъщност спасяват човечеството от ужасяваща криза. Тази теория е изказана още през 1798 г., а днес се превръща в манифест на някои крайни организации, определящи COVID-19 като благословия най-вече за планетата.

Вследствие на наложената изолация заради COVID-19 се наблюдава

понижаване на замърсяването в големите градове,

съобщава агенция Ройтерс. В Париж, Брюксел, Мадрид и Милано са отчетени много по-ниски нива на фини прахови частици, както и на азотен диоксид. В Китай също е регистриран подобен феномен. Сателитни снимки, разпространени от НАСА, показват намаляване на емисиите от азотен диоксид над големи китайски градове през януари и февруари.

Жителите на Венеция пък споделиха, че

водата в каналите е станала толкова бистра,

че в нея се виждат риби. А освен това са наблюдавани и лебеди, които плуват необезпокоявани. В много градове по света се появиха диви животни. В Индия милиони маслинови костенурки излязоха по плажовете, за да снесат яйца. През последните години те често стават жертва на бракониери, но заради сегашната ситуация природозащитници са доволни, че е възможно видът, който е застрашен, за бъде спасен.

Заради всичко това се появиха мнения, че COVID-19 ни дава възможност да осъзнаем колко по-добре е за природата липсата на хора. Тази мантра, че вирусът е наказание за нас, но благословия за планетата, се разпространи в социалните мрежи. Това даде повод отново да се повдигнат някои крайни теории, че

единственото спасение за

живота на Земята

е намаляване на населението. Някои дори си позволиха да изрекат, че COVID-19 е методът да се справим с прекаления прираст и всъщност е добре дошъл за човечеството.

Подобни крайни призиви, алармиращи, че е необходимо да се ограничи броят на хората, се разпространяват от много години. Някои са по-балансирани, изискващи просто по-добро полово образование и достъп до контрацепция, други пък искат доста по-крайни мерки. Факт е, че в различни конспиративни теории се говори за

биологично оръжие, което да спаси света

Без да се стига до такива крайности, разбира се, но много световни учени признават, че прекомерното нарастване на населението води до недостиг на питейна вода, разрушаване на екосистеми, изчезване на животински видове. Също така до повишени нива на замърсяване на въздуха, водите и почвите, промени в атмосферния състав, което води до предпоставки за глобално затопляне. Освен това и до повишен риск от епидемии и пандемии, както и

разпространение на бактерии, устойчиви на антибиотици

И най-вече до изчерпване на ресурсите, до глад, бедност, лоши условия на живот.

Още през 1798 г. английският икономист Томас Малтус излага теорията, че ако не се ограничи нарастването на населението, човечеството е застрашено от криза. В своето “Есе за законите на населението” ученият изказва вижданията си, възприемани от мнозина като крайни – че това, което държи прираста под контрол, са войни, епидемии, глад и болести и че те всъщност са плюс, а не минус.

През XIX век концепциите на Малтус получават широко признание, но мнозина учени се опитват да ги оборят. Основният им аргумент е, че

Малтус не взема предвид техническото

и икономическото развитие, благодарение на които ще са възможни изхранването и осигуряването на нормално съществуване на много повече хора, отколкото е било през XVIII век.

Твърденията, че населението нараства опасно, се появяват все по-често. През 1968 г. екологът Пол Ерлих предупреждава, че предстои демографска катастрофа и че светът е заплашен от масов глад още преди края на XX век.

През 80-те години Китай става първата страна, която предприема официална стъпка за ограничаване на населението.

Въведена е политика за едно дете в семейство

Резултатите обаче не се оказват такива, какво са планирани. Стига се до негативни последици като застаряване на нацията и дисбаланс в съотношението между половете.

Освен това желанието за ограничаване на раждаемостта слага началото на милиони аборти годишно, много от които насилствени, както и на стерилизация на жени без тяхното разрешение. По неофициални данни в страната се правят 10 хиляди аборта всеки ден. През 2015 г.

Китайската комунистическа партия официално премахва

ограничението за едно дете в семейство.

Въпреки това по цял свят се появяват призиви за ограничаване на населението. Започват да изникват и различни теории – най-вече за вируси, които са използвани за ограничаване на популацията в определени райони. Дори се зараждат конспирации, че под предлог за ваксиниране на значителна част от населението в Африка против тетанус всъщност е проведена мащабна програма за стерилизация на милиони жени.

Именно на този феномен е посветен и бестселърът на Дан Браун “Ад”, който излиза през 2013 г. Един ексцентричен гений решава да направи решаваща крачка, за да се ограничи населението на Земята. За да спаси света от бъдещи войни, кризи и дори гибел, този краен учен разработва биологично оръжие. То обаче не е чума или ебола, а вирус, който да покоси репродуктивните функции на една трета от населението.

Дан Бран го описва като “векторен вирус, който вместо да убива клетката гостоприемник, вкарва в нея друга ДНК, като на практика модифицира генома й”. Коварното естество на вируса е, че никой заразен първоначално не знае, че е такъв, защото вирусът не отключва външни симптоми. Така дори без да усетят, милиарди ще станат стерилни и с течение на годините, вместо да се увеличава, броят на населението ще намалява. Това според ексцентричния учен е спасение както за планетата, така и за човечеството.

Разбира се, историята е крайна, но е факт, че мнозина предсказват, че нарастващото население няма как да не е проблем.

Миналата година сп. BioScience публикува

изявление, подписано от

11 хиляди учени

от 153 страни. Поводът беше 40-годишнината от първата Световна конференция за климата, провела се в Женева през 1979 г. Учените са категорични, че са необходими спешни мерки, които включват контрол над раждаемостта, спиране на унищожаването на горите и ограничаване на консумацията на месо. Специалистите са категорични, че днес хората са изправени пред истински страдания заради климатичните промени и че ако не бъдат предприети бързи мерки, може да се стигне до глобална катастрофа. Учените подчертават, че имат предвид не инвазивни методи, а по-скоро етични подходи, включващи

полово образование, достъп до

средства против забременяване и т.н.

Според доклад на ООН от 2017 г. световното население расте с около 74 милиона души годишно и през 2050 г. ще достигне 9 милиарда. Според специалистите нарастването ще е предимно в развиващите се страни - където е изчислено, че сегашният брой от 5,3 милиарда души ще достигне до 7,8 милиарда. От ООН предвиждат Индия да стане най-населената страна в света. Освен в нея значителен ръст в раждаемостта се очаква също в Китай, Пакистан, Нигерия, Конго, Бангладеш, Уганда и Етиопия.

За сметка на това според доклада на ООН

населението на Европа ще се

стопи с близо 15%

Очаква се да расте и средната продължителност на живота в световен мащаб - броят на хората над 60 години ще се увеличи двойно. Възрастното население, което сега е 962 милиона, ще стигне до 2,1 милиарда през 2050 г.

В доклад на Евростат се алармира, че през следващите десетилетия делът на възрастните хора в общото население ще се увеличи значително, тъй като по-голямата част от поколението от следвоенния бум на раждаемостта достига пенсионна възраст. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на тежестта за лицата в трудоспособна възраст, които трябва да осигуряват средства за социалните разходи за редица услуги, свързани със застаряващото население.

През 2018 г. почти една пета (19%) от населението на ЕС е било на възраст 65 или повече години. В държавите - членки на ЕС, най-голям дял на младите хора в общото население през 2018 г. е отчетен в Ирландия (20,8%), а най-нисък - в Италия (13,4%) и Германия (13,5%). Най-висок дял на лицата на възраст 65 или повече години в общото население е отчетен в Италия (22,6%) и Гърция (21,8%), а най-нисък - в Ирландия (13,8%).