Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само епидемия може да намали населението.

Земята може да се справи само с 1 милиард души в тези условия

Текстът е публикуван във в. "168 часа" през 2018 г., но го предлагаме на читателите си заради придобилата нова актуалност покрай коронавируса.

"Бързо наближаваше времето, когато Земята подобно на всички майки ще трябва да каже "сбогом" на своите деца."

Артър Кларк пише "2001: Една одисея в космоса" през 1974 година. И още тогава осъзнава, че на човечеството не му остават още дълги години на спокойствие. Броят на хората се увеличава със страшни темпове, а заедно с него - и потреблението на ресурсите, които Земята ни предлага. Годината не е 2001, а 2018. Човечеството все още няма резервни бази на Луната, където да се спаси, но е на ръба на оцеляването.

От втори август тази година, населението живее на кредит. Данните на Global Footprint Network показват, че за да успеем да удолетворим потреблението си, на този етап ни трябват 1,7 планети като Земята, която не може за една година да набави отново всички ресурси, които употребяваме в ежедневието си. Гори, горива, води, почви - хората експлоатират всичко на пълен максимум, а за всяка държава, денят на прегрешението идва различно.

В "2001: Една одисея в космоса",

Артър Кларк предрича много неща като опита за преселване в небесата и изкусвения интелект. Предсказва и бедата, която човечеството си е навлякло:

"Въпреки че контролът върху раждаемостта беше евтин, ефикасен и се подкрепяше от всички главни религии, той бе установен твърде късно. - пише той. - Сега населението на земното кълбо възлизаше на шест милиарда души. В някои авторитарни общества дори бяха прокарани закони, с които се забраняваше семействата да имат повече от две, но те се оказаха неприложими. Поради тази причина във всички страни имаше недостиг на храна. В САЩ бяха въведени безмесни дни, а специалистите предсказваха настъпване на глад след 15 години въпреки героичните усилия да се черпи храна от морето и да се произвеждат синтетични храни."

Зловещата фикция на Кларк се оказва почти реалност в наши дни.

Най-бърз в разхищението на ресурсите е Люксембург, който е изхабил годишната си "дажба" още на 17 февруари. Следва Катар – най-големият производител на природен газ в света, с 19 февруари.

Най-екологично се живее в Хондурас, където годишните ресурси се очаква да задоволят потребностите на населението до 31 декември.

За България, денят в който влизаме в преразход е настъпил на 19 юли през тази година.

На какво се дължи това? Отговорът е само един - населението на Земята нараства толкова много, че тя вече не може да го поддържа. В много държави са въведени закони, които да ограничават раждаемостта, но тези мерки изглеждат закъснели.

Основен екологичен отпечатък върху Земята има храната. Намаляването на хранителните отпадъци наполовина по света може да отмени тази дата с 11 дни, изчислява организацията заедно с Центъра за храната и храненето на концерна "Браила".

Консумирането на по-малко протеино-интензивна храна, или по-точно месо, в световен мащаб може да отмести този ден с 31 дни. Навярно все някога ще стигнем до безмесни дни, както хората в САЩ в утопията на Артър за да може да удължим живота си на Земята. А тя сурово си отмъщава за вредата, която хората по повърхността й нанасят.

2018 е четвъртата по горещина година според данните, които учените имат. Тези, които я предхождат са предните три години. Експертите твърдят, че ще има резки вариации на времето през следващите десетилетия, но тенденцията е ясна: 17 от 18-те най-гореши години са се случили след 2001 и благодарение на индустриалната революция, която от своя страна обслужва нуждите на непрестанно нарастващото население.

Изпепеляващите месеци ще стават все по-непоносими. Сривовете в електиреческите системи и чудовищните пожари ще се превърнат в ежедневие. Каквито и мерки да се взимат, ерата на природните катаклизми, които ни застрашават е започнала и е почти необратима, ако населението на планетата не намалее рязко в резултат на епидемии или катаклизми.

Шведският климатолог Рето Кнути, който винаги предсказва как Земята ще си отмъсти на човечеството, показа на света засекретен доклад, който е плашещо точен. Според него през юни 2017 г. ще има наводнения в много държави. Оказва се прав за Уругвай, Южна Африка, Китай, Банградеш, Америка и Русия а ненормално много дъжд пада в Турция, макар и там да няма жертви и тежки последици. Над хиляда души обаче умират заради преиждащата вода на останалите места.

И това е само началото. Прогнозите за бъдещето никак не са оптимистични, твърдят и много други учени. Според професорите от университета в Масачузетс, математическо изследване проследяващо последните 540 млн. години и нарастването на въглероден диоксид през това време, показва, че не ни остава много, преди да започне поредното масово изтребление.

В най-добрият случай, ще станем свидетели на поредното "голямо измиране" през 2100 година. В най-лошия ни остават още 5 десетилетия. Други учени пък твърдят, че шестото масово изтребление вече е започнало и всички наводнения, пожари и катаклизми са опит на планетата да се отърве от постоянно нарастващото население.

Очевидно тежим на Земята прекалено много и тя се опитва да се избави от нас. До това заключение стигнаха и друга група учени, благодарение на които в някои държави като Китай, а вече и във Великобритания, са въведени забрани или по-високи данъци, ако някое семейство си позволи да има повече от две деца.

"Не раждайте", бе лозунг, който се разпространи миналата година и бе подкрепен дори от принц Уилям, макар и самият той да има три деца. "Искате да се борите срещу глобалното затопляне?

Имайте по-малко наследници. След това продайте колата си", твърдяха експертите.

Според изследването, ако има по-малко деца в следващите години, емисиите на въглероден диоксид за една година ще намалеят с 58,6 тона и това може да доведе до забавяне на необратимия процес по затопляне на земното кълбо.

Естествено, за всички е ясно, че това е трудно решение, но никой не отрича, че намаляването на населението ще ограничи драстично емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Преценката обаче си оставя изцяло в ръцете на бъдещите родители, но не ни спира от това, да си зададем въпроса, колко хора трябва да измрат, а други да не заемат техните места, за да спасим планетата?

Колкото и груб да е този въпрос има множество еднозначни отговори, които могат да смразят кръвта ни. Според експертите, поне половината население на Земята трябва да изчезне, за да започне да се връща всичко в норма.

Почти 8 милиарда са хората, които всекидневно изразходват ресурсите на планетата. 2 пъти повече хора, отколкото са били живи преди 50 години. Тяхното изхранване се превръща в инцидентен експеримент с огромни залози, тъй като не е ясно, дали биосферата на Земята може да задоволи техните нужди или да абсорбира толкова много отпадъци и отрови в дългосрочен план. За сега, не успява.

Взимаме от запасите на бъдещите поколения, а това може да продължи само години, но не и десетилетия. Според доклада на ООН, 9,8 милиарда души ще тежат на Земята през 2050 г. До 7 години най-населената страна в света ще стане Индия, която ще изпревари Китай.

В перспектива трета ще бъде Нигерия, която се очаква да измести от това място САЩ. Във всички тези държави са предприети мерки за ограничаване на раждаемостта. За съжаление - неефективни.

Но има оптимисти, според които Земята ще може да се справи и да отгледа всичките си деца, ако те се преместят в големите градове и оставят природата в провинцията да се възвърне към начина си на съществуване, преди да бъде превзета от хората

Естествено, големите градове пък трябва да са абсолютно зелени - с дървета по покривите на сградите, без заводи, без изхвърляне на газове в атмосферата. Звучи почти невъзможно, но доста по-приятно от масово изтребление. Други не са чак толкова оптимистични и тяхната прогноза е, че трябва да се вземат драстични мерки или 90% от населението да бъде убито.

Според учените от Научния инситут в Тексас, войната и гладът се справили с тази задача, за това трябва да бъдат създадени смъртоностни болестти, които са най-ефективния и бърз начин да бъдат затрити милиарди хора. По този начин ще се реши кризата с населението.

Те твърдят, че СПИН също няма да се справи, а най-ефективният убиец е вирусът ебола. Всеки, който иска да оцелее, трябва да погребе други девет, за да е спокоен живота му, това е мотото на учените от Тексас. То много напомня на предсказанието на една книга, написана преди 40 години.

"Популационната бомба", написана от Паул Ерлих. "Твърде много хора, натъпкани в прекалено тесни пространства, които вземат твърде много от Земята. Освен ако човечеството не намали числеността си - скоро всички ние

ще се изправим пред "масово гладуване" на "планета, която умира".

Днес Ерлих е на 85 години и споделя, че книгата е имала за цел да обърне внимание на проблема и да накара хората от рано да вземат мерки. Ала това така и не се е случило.

Предсказанията в труда му се сбъдват, но никой не го е послушал навреме, а чак когато нещата са стигнали прекалено далеч. Ерлих не е оптимист. Той твърди, че цивилизацията ще изпадне в колапс в следващите няколко години.

Дори и навсякъде да се въведе закон, който да задължава всички да имат само по едно дете - това няма да помогне. Нова епидемия от чума също няма да е особено ефективна.

Дори и ако 2 млрд. души умрат сега, до 2100 г. все още ще има над 8,5 милиарда на Земята. Според доклада на Обединените нации, това число може да скочи и до 11 - 12 милиарда, а за да е спокоен живота на планетата, хората трябва да са само един, максимум два милиарда.

Колкото и да са объркващи тези теории обаче, едно е ясно - мерки трябва да бъдат взети. Артър Кларк, макар предвидил тази криза, казва, че е оптимист, защото "Ако не си положително настроен, е по-добре да се разстреляш."