Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Странните съвпадения на събития в Ню Йорк и Ухан 30 дни преди нулевия пациент Три часа и половина трае демонстрацията в Ню Йорк, в която водещи бизнесмени, лидери на мнения и учени разиграват сценарии за евентуална пандемия от коронавирус.

Две случки стартират едновременно в Ню Йорк и Ухан на 18 октомври 2019 г. Те нямат връзка помежду си, но дават храна за въображението на любителите на конспирациите. В продължение на три часа и половина в мегаполиса в САЩ се

разиграват апокалиптични сценарии по т.нар. “Събитие 201”

- избухване на бързо разпространяващ се нов коронавирус. Според драматичните теории той се превръща в пандемия в целия свят.

На същата дата в епицентъра на COVID-19 започват военните олимпийски игри, при които в продължение на 10 дни атлети от 27 вида спорт премерват силите си в общо 316 състезания. На откриването присъства китайският президент Си Дзинпин.

Той, разбира се, не подозира, че в същото време в Ню Йорк Институтът за здравна сигурност "Джонс Хопкинс", подпомаган от Световния икономически форум и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, организира семинар. В него 15 изявени лидери в сферата на бизнеса, държавното управление и общественото здраве разработват модели на поведение и как да се решат проблемите, възникнали при евентуална световна пандемия.

В началото според упражнението

коронавирусът

се е предавал от

прилепи към свине,

а впоследствие чрез месото стига и до хората и започва да минава от човек на човек. Според сценария бактерията се разпространява мълниеносно по целия свят, превръщайки се в пандемия. Патогенът и болестта са моделирани по познатия от 2002-2003 г. SARS, но са още по-заразни, въпреки че при една част от заболелите се наблюдават леки симптоми.

Пак според теоретичните първоначални данни заразата пламва полека-лека в свинеферми в Бразилия, а след това

плъзва сред

бедните слоеве

на населението.

Обхваща цели квартали на мегаполисите в Южна Америка и експлодира извън него. Първата засегната европейска страна е Португалия. След това се разпространява и на другите континенти. Силно са ударени САЩ и Китай. И докато в първите засегнати държави се опитват да контролират епидемията, тя обхваща все повече и повече територии и вече никой не може да я спре.

Учебният сценарий включва още невъзможност учените да изобретят ефективна ваксина през първата година. Съществува потенциално лекарство, което помага на болните, но то не може да прекъсне веригата на предаването на заразата.

В началните месеци на пандемията броят на заболелите се увеличава, като се удвоява ежеседмично. А колкото по-големи цифри достига той, както и смъртните случаи, толкова по-страшни стават икономическите и социалните последици.

Сценарият приключва след 18 месеца борба, като в този период

умират

65 милиона души.

Всъщност светът се справя с пандемията не защото предприетите мерки са ефикасни, а защото здравите хора намаляват драстично.

Авторите на проекта смятат, че вирусът ще продължи да заразява още хора, докато не се открие ефективна ваксина или 80-90% от световното население се заразят с него. От този момент нататък е много вероятно да се превърне в детска болест.

При учебната симулация има и специално название - коронавирусен остър белодробен синдром, който

протича с бронхопневмония.

Инкубационният период е от 5 до 7 дни, а около половината заболели се нуждаят от хоспитализация, много от тях са в интензивното отделение. Смъртността е 14% сред настанените в болница. За останалите е 0 и така общият процент починали е 7.

Лекуват ги с лекарства срещу СПИН. Вирусът се изследва в 300 от най-големите градове в света и в 300 града в САЩ.

Според разиграния сценарий се събират около 100 милиарда долара в подкрепа на борбата с коронавируса - 80 от тях са от държавните бюджети, а 20 - от частни дарители.

Какво ще кажете? Звучи ли ви познато всичко това? С някои малки географски различия, не са ли точно това световните топсъбития от последните три месеца?

Звучи, разбира се, въпреки че

топекспертите, които разработват в

Ню Йорк план

за действие,

твърдят днес, че той няма никаква връзка с COVID-19. Това се казва в специално изявление на центъра "Джонс Хопкинс".

"Нека да бъде съвсем ясно, че Центърът за здравна сигурност и партньорите му не са правили прогнози по време на нашето настолно упражнение. За сценария бяхме моделирали измислена пандемия от коронавирус, но много ясно казахме, че това не е прогноза - пише в съобщението. - Точно обратното - упражнението служи да посочи предизвикателствата при подготовката и отговора, които трябва да имаме при тежка пандемия.

Не прогнозираме, че разпространението на nCoV-2019 ще убие 65 милиона души. Въпреки че нашето настолно упражнение включва имитация на нов коронавирус, данните, които сме използвали при моделиране на потенциалното въздействие на измисления вирус, не са подобни на nCoV-2019."

Фондацията на един от организаторите - Бил Гейтс,

дари 105 милиона долара в борбата

за справяне

с истинския коварен вирус. И добави, че животът ще се нормализира само след като бъде изобретена ваксина. Основателят на "Майкрософт" още преди 5 години предупреди, че най-голямата съвременна опасност ще бъде избухването на пандемия.

"Когато попаднете в тази ситуация, опциите ви за действие са ограничени. Най-доброто, което можете да направите, е да бъдете подготвени", казва Ерик Тонер от Центъра за здравна сигурност към университета "Джонс Хопкинс". Именно това е причината за организирането на “Събитие 201”, на което са присъствали 130 души.

То е четвъртото поред подобно упражнение от 2001 г. насам на института "Джонс Хопкинс". Първото е след нападенията на фундаменталисти над САЩ и е наречено "Мрачна зима". При него

терористи са разпространили в американски молове едра шарка,

която се превръща в пандемия.

Второто е "Атлантическа буря" през 2005 г. Предпоследното е от май 2018 г. - "Щамът Х". По време на всички тези упражнения става тревожно ясно, че човечеството все още не е достатъчно готово за глобална заплаха.

Доста по-отдавна от редовните демонстрации на института "Джонс Хопкинс" се провеждат регулярните военни олимпийски игри. Първите са през 1983 г. Седмите по рода си започват на 18 октомври 2019 г. в Ухан. Участват близо 10 000 атлети, между които и 22-ма българи. Ръководител на делегацията е тогавашният заместник-началник, а днес началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Групата се завърна в България с един златен медал - на джудиста в категория до 81 кг Ивайло Иванов.

Под мотото "Факелът на мира" сили премериха 9308 участници от цял свят. Отборът на домакините е наброявал 553-ма атлети. По време на събитието

230 000 доброволци са работили

по обслужването на екипите и техните треньори.

След разпространението на коронавируса в целия свят говорителят на китайското външно министерство Жао Лицзян обвини ЦРУ, че го е "пуснало" на пазара за морски деликатеси в Ухан, откъдето тръгна заразата. В свой туит представителят на дипломатическото ведомство предположи, че коронавирусът е стигнал до Ухан по вина на американските военни. Отборът на САЩ на военната олимпиада наброява 300 души.

"Кога в САЩ се появи нулевият пациент?

Може би армията

на САЩ е донесла епидемията в Ухан.

Бъдете прозрачни! Публикувайте данните си! САЩ ни дължат обяснение!" Представителят на външното министерство продължи с обвиненията си, като публикува видео с изказване на директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. В него се прави предположение, че може би някои от починалите американци, за които са смятали, че са си отишли от сезонен грип, са били всъщност заразени с COVID-19.

Вашингтон отхвърли обвиненията. "Пандемията започна от Китай и сега се разпространява по света", заяви президентът Доналд Тръмп.

Секретарят по отбраната Марк Еспър отрече нападките на китайското правителство, което

постъпило безотговорно,

като забавило информацията

за броя на заболелите в ранните етапи.

"Не, това е абсурд. Ако властите в Китай бяха дали повече информация, да речем, още през декември, всички останали нации щяхме да се вземем в ръце и да се справим с това. Щяхме да предотвратим китайската пропаганда. Подобни изказвания са смешни и не водят доникъде", допълни Еспър.

Това обаче не попречи на някои китайски медии да напишат, че именно по време на военната олимпиада в Ухан е започнала икономическата стагнация.

На 11 октомври научно-технологичният парк "Фуз" в 11-милионния град, в който работят около 100 фабрики, получава съобщение от правителството на провинция Хубей. То

нарежда да се спре продукцията за половин месец,

докато траят Военните световни игри. Така се забавя изпълнението на поръчките и фирмите започват да губят пари още преди избухването на пандемията от коронавирус.

А само 20 дни след края на военната олимпиада - на 17 ноември, е регистриран първият пациент с коронавирус.

На 30 декември доктор Ли Уенлианг алармира в китайска социална мрежа, че в централната болница в провинция Ухан са приети множество болни с тежки симптоми, наподобяващи коронавируса SARS. Китайските власти първоначално го порицаха за разпространение на непроверени слухове, но

впоследствие признаха, че са открили нов вирус,

и съобщиха официално на Световната здравна организация за него на 31 декември. 34-годишният лекар почина в началото на февруари от COVID-19.

Точно тогава италианец, завърнал се от Ухан, е диагностициран като третия в страната на Ботуша след двама китайци, родом от епицентъра на заразата.

Когато след това северната област Ломбардия е обхваната от пандемията и в нея умират повече хора, отколкото в Китай, местната преса съобщава един интересен факт. Около 34 000 души в прилежащите към най-сериозно пострадалата провинция градове Бергамо и Бреша

са били ваксинирани срещу менингит С в началото на януари.

Това пише локалното издание "Бреша нюз" още тогава, като добавя, че това са 70% от планираните ваксинации по схемата на регионалния здравен план.

Всъщност ваксината срещу менингит С има като страничен ефект задушаване и ако човекът е бил заразен с коронавирус, това може да е усложнило състоянието му. В листовките се споменава, че подобни реакции са изключително редки.

Информацията за усилената кампания по ваксиниране идва от здравния съветник на Ломбардия Джулио Галера. Причината за тях е, че през декември са забелязани поне 5 случая на сепсис вследствие на менингит С, от които два са били с фатален край.

"Няма да отстъпим и от 20 януари все още ще е безплатно желаещите да се ваксинират. Акцията ще продължи с поставяне на инжекции на учениците и служителите на фирмите, които са изявили желание", казва Галера. Изключителната мярка за поставяне на безплатни ваксини започна в Ломбардия

от 24 декември, когато в Ухан

вече е имало

пациенти с COVID-19.

В крайна сметка въпросите как, къде и защо е пламнала епидемията от коронавируса, кои са факторите някъде той да е по-жесток, както и кога ще си отиде, все още не са съвсем изяснени. Но теориите на конспирациите търсят в действителните факти допълнителен смисъл, какъвто официално институциите отричат.

Съвпаденията обаче са неоспорим факт...