Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Събирала “белите якички” в елитен частен клуб на пъпа на столицата

Опразвала сгради, за да остане насаме с приближените си - страдала от мания, че я следят и подслушват

Джип порше с двама въоръжени охранители винаги чакал перачът на парите - адвоката Марк Скот

20 юли 2016 г. С полет от Франкфурт до София пристига мъж на име Марк Скот. Той ще бъде взет от летището с джип "Порше Кайен", а шофьорът ще го закара до един от най-скъпите хотели в столицата. Там ще отседне само за една вечер. Пристига у нас по спешност. През цялото време неотлъчно до него ще бъдат двама въоръжени охранители.

Едва ли някой изобщо е подозирал кой всъщност е въпросният човек. Дотогава той е познат в САЩ като адвокат с отлична кариера, работещ в партньорство с една от най-големите кантори - Locke Lord LLP. Само три години по-късно целият свят вече ще знае името му, а снимката му ще бъде на всички първи страници със заглавие "Перачът на парите от криптовалутата OneCoin".

Марк Скот ще се окаже не кой да е, а

дясна ръка

на нашенката

Ружа Игнатова, сочена за създателка на мегааферата за милиарди долари. От 2015 до 2017 г. десетки около нея ще успеят да спечелят пари от измамените инвеститори, но изключително малко ще се окажат тези, на които тя наистина има доверие.

"Страхувам се най-много, че ще ме предаде близък", ще сподели самата Ружа пред своя брат Константин Игнатов, който ще стане един от лидерите на OneCoin след изчезването й.

До най-приближените на криптокралицата ще се нареди именно юристът Марк Скот, сочен за най-големия перач на парите на българката. Разследването срещу него ще установи, че той е човекът, успял да скрие произхода на 400 млн. долара, безвъзвратно потънали в пирамидата, организирана от Ружа. За тази му дейност тя лично ще го възнагради с 50 млн.

Парите обаче не успяха да спасят Марк Скот от сблъсъка с американското правосъдие. До неговото задържане се стигна след свидетелски показания и имейли, които удостоверяват близките му професионални отношения с криптокралицата. Показанията, които изпратиха адвоката на подсъдимата скамейка, се оказаха на самия брат на Ружа - Константин. Той се превърна в защитен свидетел, след като

сам реши да

помогне на властите

в разплитането на сложните схеми, създадени около фалшивата криптовалута.

Така на 6 ноември 2019 г. Константин се явява на делото срещу Скот в съд в Ню Йорк. Разказва в подробности за неговото участие в престъпленията и отношението му със създателката на компанията. Той ще направи и сензационното признание, че перачът на парите на OneCoin е посещавал няколко пъти България и се е усамотявал с Ружа в нейния офис, където най-вероятно е обсъждано през какви сметки да бъдат изпрани мръсните пари. Думите ще се окажат абсолютна истина и за тях ще свидетелстват имейли.

Първият от имейлите всъщност датира от 13 юли 2016 г. Той е изпратен от самата Ружа до двама души - перача на печалбите й на име Гилбърт Армента и до юриста Марк Скот. Заглавието на писмото е "Спешно: Среща - следващата седмица".

"Господа, ежедневно се появяват нови проблеми и за съжаление, не виждам нито резултати, нито ясен график за случващото се в нашия проект - обяснява им Ружа. - Ето защо бих искала да се срещна с вас лично през следващата седмица. От вторник съм в София. Всички знаем, че това е много важно и спешно за мен, тъй като 25 юли наближава. Няколко месеца не са опция за мен. Константин, график моля. С най-добри пожелания, д-р Ружа."

Перачът на парите - адвокатът Марк Скот.
Перачът на парите - адвокатът Марк Скот.

На този имейл следва мигновен отговор от Марк Скот, който обяснява, че няма как да дойде в България преди 19-и вечерта.

"Моля, помислете за друго място в Европа, ако има тази възможност", пише й той.

Ружа обаче е категорична, че срещата помежду им трябва да се случи само и единствено в родната й страна.

"Марк, в София наистина е най-добре - уверява го криптокралицата. - Можеш да се срещнеш с Виктор и K. K. Аз ще доведа Макс от Лондон".

Въпросните хора се оказват участници в схемата. Мъжът на име Макс работи за компанията RavenR в Лондон. Другият е български адвокат, който отговарял за имотите на Ружа. К. K. пък са инициалите на неин бизнес партньор. Зад тези инициали най-вероятно стои член на българското правителство от времето на Симеон Сакскобургготски. Младият мъж, който е опитен финансист, често е обядвал с Ружа в любимия й столичен частен клуб, за който по-нататък ще стане дума.

Според разследващи главно от българката зависело къде ще се провеждат тайните срещи между лидерите на OneCoin. В някои от случаите тя била абсолютно непреклонна за местата и не приемала други предложения. Това навеждало властите на мисълта, че Ружа

искала

максимална дискретност,

когато обсъждали детайли, които биха разкрили нелегалната дейност.

Близки до самата нея ще разкажат в показанията си, че тя страдала от сериозна мания. Постоянно живеела с мисълта, че я подслушват и следят. Мислела, че между хората й има и къртица.

В крайна сметка Марк Скот се съгласява с поставената от нея дата за срещата, както и за мястото.

По време на делото срещу него е показано още едно доказателство. От него става ясно, че на 19 юли 2016 г. адвокатът пътува от Маями до Франкфурт, а на 20 юли 2016 г. лети от Франкфурт до София. Ден по-късно се връща във Франкфурт, а на 24 юли се връща в Маями.

В съда е представена и кореспонденция между него и жена на име Лидия Колесникова, в която той разказва за престоя си в София. Тя го разпитва как прекарва в българската столица и добре ли минава времето му там.

"Пътувахме до хотела и в 20,00 ч. е вечерята - обяснява й Скот. - Свикнах с шофьора и охранителите. Харесва ми."

"Не могат да носят оръжия на колан - обяснява той. - Всички те имат елегантни чанти през рамо около вратовете им. В тях е оръжието. Полицията също е учтива. Разполагам с "Порше Кайен". С мен винаги са две момчета. С Ружа ходят повече. И остават извън хотела."

С последното изречение Скот има предвид, че криптокралицата е организирала той да бъде добре пазен от охранителите, които били навсякъде с него. За това, че перачът на парите е идвал лично в България през юли 2016 г., свидетелства и Константин Игнатов. Той уточнява, че се видял лично с адвоката в офиса на сестра му в София.

"Пристигна там около обяд - спомня си Игнатов. - Говорихме малко за това как е било пътуването. Питах го дали иска нещо за пиене? Мисля, че му направих кафе или му дадох вода, или нещо подобно. Ружа не го посрещна веднага. След като й се откри свободно време, аз го заведох в кабинета й."

Офисът на OneCoin в София.
Офисът на OneCoin в София.

По думите на брата на криптокралицата в началото на срещата

в стаята нямало

никой друг освен тях двамата

По-късно Ружа му звъннала, за да доведе при тях жена на име Ирина Дилинска.

"След това ми се обади отново и ми каза да се уверя, че всички на този етаж са тръгнали да се прибират, така че Ирина, Марк и тя да останат сами", спомня си брат й.

Той също бил задължен да напусне сградата заедно с останалите служители. Това всъщност бил и единственият път, в който Игнатов се видял с Марк Скот. Пред съда Константин разказва, че с Ружа никога не са обсъждали директно срещата й с юриста. Няколко месеца по-късно обаче я чул да крещи по телефона. В разговора се споменавало, че адвокатът бил безполезен, и го наричала "идиот". От другата страна на слушалката обаче не бил той, а друга жена, най-вероятно също служител на OneCoin.

След срещата през юли 2016 г.

контактът на Игнатов

със Скот ставал само по имейл

Разменили си почти сто. Пред съда той разказва, че комуникацията помежду им била по-скоро логистична.

"Като например кой да го вземе от летището, тоест шофьорите, които иска, или пък за да организирам срещи и разговори между него и Ружа", обяснява Константин.

Един от имейлите, показани по време на делото срещу адвоката, е от 13 септември 2016 г. В него Скот пише до Игнатов: "Здравей, Константин. Ружа ме помоли да те уведомя, че ще пристигна с полет на Lufthansa 1426 от Франкфурт. В София ще кацна в четвъртък."

След него обаче идва уточнение, в което Скот обяснява, че има промяна в плановете, тъй като самата Ружа го помолила да остане до събота.

"Р. и аз имаме среща в "Резиденцията" в 20,00 ч. в четвъртък и след това в петък следобед - пише той. - Трябва да съм на летището в събота за полет в 5,40 ч."

"Резиденцията всъщност е един от елитните частни клубове в страната близо до българския парламент.

Константин разказва, че това било едно от любимите места на сестра му.

"Резиденцията е нещо като клуб на богатите хора в София - изяснява той пред магистратите. - Там Ружа обичаше да провежда бизнес срещите си, които бяха наистина важни."

Братът на Ружа - Константин стана защитен свидетел.
Братът на Ружа - Константин стана защитен свидетел.

Въпреки че нашенката предпочитала родната си страна за срещи с участниците в престъпната пирамида, понякога се налагало да се вижда с тях и в други европейски столици. Така например със Скот са имали срещи и в Лондон. От нея обаче става ясно, че всички лидери на OneCoin живеели в страх, че могат да бъдат разкрити от ФБР за нелегалната си дейност.

В пореден имейл, изпратен от юриста до Игнатов, той му обяснява, че ще се види заедно с Ружа и още един човек, но преди това искал да разговаря с криптокралицата насаме. Константин го пита дали може да се чуят по скайп, но Скот е категоричен, че не желае никаква комуникация онлайн. Аргументът му е, че така е опасно и някой може да ги подслушва.

Това навежда на мисълта, че основна тема помежду им щяла да бъде:

прикриването на многомилиардната афера от властите

Остава неясно колко точно са служителите, които са знаели, че криптовалутата всъщност е най-обикновена пирамида, в която парите на инвеститорите просто потъват. Най-вероятно с това били запознати най-приближените до Ружа. Самият Марк Скот твърди, че нямал идея за нелегалната дейност, която извършвал, и смятал, че всичко в компанията е съобразено с американските закони. Пред съда той обясни, че мислел, че управлява легитимен инвестиционен фонд с пари на своята клиентка Ружа.

Разбрал за нейната престъпна схема чак след като разследващи започнали да я издирват. Властите обаче са категорични, че мъжът лъже. Те имат доказателства, които показват, че той бил наясно с всяка едно нещо, което се случвало в компанията. Като опитен юрист Скот успял да основе серия фалшиви инвестиционни фондове, през които минавали парите от OneCoin. На по-късен етап същите суми били пренасочвани по сметки в Дубай.