Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота"

- Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса?

- Болестта има специфика - младите почти не умират от нея, за хората от средната възраст смъртността е сравнима със сезонния грип, но за възрастните е жестока и смъртоносна.

Мерките, които правителството взе, са навременни и адекватни и те спасиха хиляди човешки животи. Но ни трябва план какво се случва, ако се наложи да живеем с тази болест повече от 2 месеца.

А вероятно точно това ще се случи. Което налага да се вземат различни от сегашните мерки, като се използва спецификата на болестта. И тези мерки максимално да запазят живота на хората, но в същото време да ограничат негативните последствия върху икономиката.

- Какви може да се тези мерки, различни от сегашните?

- Аз и моят екип сме изследвали различни модели, които да защитят хората, и имаме план, който не изисква големи разходи и може да се приложи сравнително лесно. Защото вече идва време да се мисли за икономиката и нейното опазване. Идва време за диферeнцирани мерки. Ако сегашните, които са всеобщи, изиграха положителна роля в началото, сега има риск да започнат да нанасят вреди.

Нашият план е ясен, изпълним и почти без нужда от финансиране. Трябват само воля и обществена солидарност, за да бъде приложен.

В подкрепа на плана, мога да дам малко статистика от Италия - най-засегната страна от коронавируса. Там по данни от преди дни има 10 500 починали, от които тези под 50-годишна възраст, са 1%. Тоест за тях показателят е сравним с този от сезонен грип. Възоснова на нашите изследвания хората могат да бъдат разделени на две групи - високорискова и нискорискова.

- Как ще бъдат определени тези групи и какво трябва да правят?

- В първата група - рисковата, трябва да влязат хората над 65-годишна възраст и тези, които имат хронични или сърдечно- съдови заболявания.

Може възрастта да се промени, това могат да посочат епидемиолозите след задълбочен анализ. Тази група трябва да е защитена, защото е под най-голям риск, ако се зарази с коронавирус. В другата група са млади и активни хора, които произвеждат брутен вътрешен продукт.

Към двете групи трябва да има различни мерки. Първата стъпка е да бъдат разделени физически - в домакинствата и извън домакинствата. За възрастните е нужно максимално ограничение на активността и контактите, за да се защитят тяхното здраве и живот.

За младите трябва поддържане на икономическата активност при много строги правила и мерки за ограничаване на разпространението на вируса, с цел да се запази икономиката.

- Как ще стане физическото разделяне на групите?

- Такова разделение има и в момента. От 3 милиона домакинства в 600-700 хил. живеят възрастни и млади. Голяма част от тях може да бъдат разделени. Нужна е мащабна разяснителна кампания, че разделянето е с цел опазване на здравето на възрастните. 

Хора, които имат второ жилище, могат да го предоставят да се ползва от младите. Или роднини да се разпределят - в едното жилище да са само младите, в другото - възрастните. Нужна е и мащабна разяснителна кампания, че разделянето е с цел опазване на здравето на възрастните ни роднини и това налага да се намали контактът с тях. Може да им се помага с пазаруване и други грижи, но да не се живее заедно с тях.

Не може само държавата да се нагърби със задачата. Целта е първо да се убедят хората доброволно да намерят начин да се разделят. Българите доказаха, че могат да са солидарни във времето на криза, и някои могат да предоставят свободни жилища за настаняване на хора срещу минимален наем.

Може да се използват свободни общински и държавни жилища, общежития. Голяма част от хотелите са празни. Те могат да предоставят стаи, където да се настанят младите на ниски цени, да кажем за 10-12 лева на ден. Защото трудно възрастните ще бъдат накарани да се преместят от своядом.

- Но изпълнимо ли е да се ограничи изобщо движението на хората от рисковата група?

- Няма как това да стане 100%. Но могат да се въведат часови коридори. Това вече се прилага за пазаруването в супермаркетите. Може да важи и за посещение в аптеки, за плащане на битови сметки, за посещение при личния лекар, на общински и държавни администрации. Разделение на превозните средства може да има и в градския транспорт. В Сърбия например въведоха ограничение възрастните да излизат само един ден в седмицата.

- А какви трябва да са мерките за активната група?

- След като са постигнати физическото разделение и защита на рисковата група, са необходими правила за активността на другата. Целта е те да позволят на младите да работят и да създават брутен вътрешен продукт.

Във “Фикосота” вече работи изчерпателен план с правила и мерки за работа при минимален риск, както и план за действие при откриване на заразен. Тези планове са представени на работодателски организации и други фирми вече използват части от тях.

Активната група трябва да продължи да спазва мерките за безопасност, но ще се даде възможност тя да се изследва и да се проследи развитието на заболяването.

Нужно е да се отворят детските градини, за да може тези, които сега са си вкъщи, защото трябва да гледат децата си, да тръгнат отново на работа. И когато децата нямат контакт с човек над 65 г., ще е много по-малък рискът от заразяване в рисковата група.

- Не се ли притеснявате, че с този план може да ви обвинят, че предлагате ограничаване на човешки права?

- И двете групи имат място в обществения живот. Разбира се, не трябва възрастните да бъдат затворени. Но ограничения за движението им може да има и това е за тяхно добро. Не може да се говори за сегрегация, не е задължително да има наказания за неспазване на ограниченията от възрастните. Кампанията за тяхната безопасност може да е насърчителна.

В общество, което е свикнало на ограничения, няма да има проблем за въвеждането им. Но в общество като нашето резултат може да се постигне чрез мащабна разяснителна кампания. Дори мерките да не се спазват 100%, може да се постигнат 90%, което никак не е малко.

Редица вирусолози посочват, че за да се преодолее епидемията, трябва 60-70% от хората да изградят имунитет. Което може да се случи с прилагането на тези различни мерки, без да се увеличава рязко рискът от по-голяма смъртност.

Мисля, че е дошло времето да се чуе и гасът на предприемачите, не само на лекарите, без тяхното мнение да се подценява или пренебрегва.

- Защо мислите така?

- Предприемачите са хора, които са се сблъсквали с различни проблеми и са се справяли с тях, имат визия за развитието на бизнесите си и сега могат да помогнат с добри практически насоки. Ако се измисли ваксина за 3 месеца, би било чудесно, но това засега не е възможно.

България не може да се изолира от света, да издигне нови стени и да не пуска никого да влиза или излиза. ЕС вече обяви, че не иска да се спират сезонните работници. Когато тези хора отидат в друга държава и се върнат, има вероятност част от тях да са заразени. Поради това трябват различни мерки, иначе икономиката няма да издържи, ако сегашното положение продължи, да кажем, 6-7 месеца.

- Може ли да се отчете вече реален спад на икономиката?

- Има ръст на безработните, много бизнеси са затворени. Туризмът не работи, а той дава значителна част от БВП на България. При 10% спад на БВП през 1997 г. магазините бяха празни и трудно се намираха храни. А сега има прогнози за по-голям спад от 10%, представете си какво означава това.

Липсата на потребление е огромен проблем. Дори хората, които не са съкратени, са уплашени и не купуват, дори онлайн търговията няма ръст. Редица магазини извън хранителните не отварят, защото нямат клиенти, въпреки че не им е забранено да работят.

- За колко време има резерви в икономиката?

- Бизнесът има резерви за не повече от 2 месеца. В тази криза всички трябва да сме заедно и ударът да не е само за хазната, а и за икономическите оператори.

Ние сме съгласни да споделим тежестта, много от компаниите не се включват в схемата 60/40, а търсят собствени резерви. Бизнесите, които сега работят добре, могат да бъдат солидарни.

Казвам отново - правителството реагира адекватно, мерките бяха навременни и спасиха хиляди животи. И сега имаме комфорта да помислим за следващите стъпки, защото редица държави нямат времето за това.

Сега фокусът трябва да бъде и към икономиката. Правителството трябва да започне да се допитва и до бизнеса, а лекарите да кажат как да се направи разделението на групите по най-добрия начин.

Вероятно ще има нужда от допълнителни интензивни легла, но не е нужно да се тества цялото население. Тестове може да се правят редовно на определени извадки, за да се определят възможни гнезда на заразата. Нашата стратегия не е панацея, но е добра възможност да се запазят колкото се може повече човешки животи, а в същото време да има възможно най-малко щети върху икономиката и всичко това да не струва почти нищо. Трябва да имаме план какво правим, ако епидемията продължи дълго.