Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много от историите му за ъндърграунда станаха част от култовите 60 епизода на “Под прикритие”, където журналистът бе консултант и сценарист на криминалната линия

Десетки са емблематичните разследвания на главния редактор на вестник "168 часа" Слави Ангелов, описващи по разтърсващ начин кървавата история на българската мафия.

През 2006 г. той съвсем сам успя да свърши работата на Интерпол, когато откри в Кения преподавателя по английска филология в Шуменския университет Красен Тенев, който у нас получи 11 години затвор за

печатане и разпространение на фалшиви бандероли

Полицията обаче не знаеше къде се намира той, докато Слави Ангелов не го откри и засне тайно в столицата на Кения Найроби, където успешно се укриваше. Разбира се, с фалшив паспорт на украинец и ново име - Фьодор Ковал.

За случая с Тенев Слави научава от свой информатор. Интересът му е подбуден от замесените в историята имена на вечния аферист Боян Петракиев-Барона и Герасим Николов-Геро. Двамата мъже са разследвани за прословутото отвличане срещу откупи на 14 сръбски шофьори на тирове край Сливница през 90-те години.

Въоръжен с откъслечна информация, Слави веднага хваща първия самолет за Найроби. В кенийската столица, с туристическа шапка на главата и с голяма карта в ръце, която крие фотоапарата му, той опитва да открие и да снима двама мъже, издирвани от българското правосъдие. Успява да заснеме и големите имения, в които те живеят.

Разследването е публикувано в поредица от статии във в. "24 часа" заедно с обилна информация как аферистите имат първо частно тото 6 от 49 и казина в Кения.

Много скоро след публикацията на Слави Ангелов Красен Тенев вече се появява официално на страницата с

издирвани с червена бюлетина лица

от Интерпол

Огромен интерес предизвиква и поредицата на Слави Ангелов "Убитите наемни убийци". В нея той разказва историите на Иван Стоянов-Кубето, Велизар Върбанов, Бранимир Григоров-Бранко, Юри Кутепкин, Борис Арсов-Борчо и Степан Рибаков.

В поредицата от няколко статии се разкриват за първи път

тайните

механизми в света на поръчковите убийства

Какви хора са килърите, кой ги наема, обучават ли ги, как им се помага, каква е ролята на посредниците и помагачите, кой осигурява оръжието, как се избира то според всяка поръчка и защо често наемните убийци биват убивани - това са само част от въпросите, на които отговаря разследването на Слави Ангелов.

Наред с тези най-четени криминални поредици във вестник "24 часа" Слави Ангелов е автор и на една наистина уникална книга, съдържаща цялата история на българската мафия.

В книгата Слави Ангелов описва какви суми са искали, как са празнували успешните удари и как са харчели парите от откупите. Но това съвсем не е всичко - там са и спиращите дъха разкази на всички отвлечени. Те се доверяват на Слави Ангелов, защото по време на

големите отвличания

той контактува и помага на семействата на жертвите, а Наглите използват обяви във вестник "24 часа", за да поставят своите условия.

Част от тези разследвания на Слави Ангелов влизат и в сериала "Под прикритие" на БНТ, на който той бе консултант и сценарист на криминалната линия по време на всичките пет сезона. Това е най-продаваната филмова поредица в историята на националната телевизия и с най-много международни награди.

Освен сценарист и консултант в този култов сериал Слави Ангелов бе автор и на излъчваната многократно

телевизионна поредица

"На прицел"

по БНТ 1. Част от материалите му с най-впечатляващите епизоди от живота на българската мафия бяха разказани в 10 документални филма - всеки от по 27 минути. Заради безспорния им принос лентите бяха отличени със специалната награда на фестивала "Българската Европа" в оспорвана надпревара с още 114 продукции.

Самият Слави Ангелов е сред най-награждаваните български разследващ журналист и е носител на престижните награди "Черноризец Храбър", "Вероника Гарни", на наградата на Асоциацията на разследващите журналисти и др.